Sori ler ya kekawan, hari ni takda acara main masak2... Along kerja lewat sampai dekat tengah malam baru balik kerana nak selesaikan hal2 penting di pejabat. Jadi kita hidang sekut kering jer lah hari ni ya. Tebaloi ni sekut orang Melanau kat Sarawak, di perbuat daripada tepung sagu. Along dapat ni dari kawan S yg baru balik bercuti ke kampung. Saja lah nak tunjuk kat sini, kot2 ada yang tak pernah dengar atau lihat Tebaloi sebelum ni. By the way, sesiapa yg rindu dgn Liana, tengok kelibat dia kat belakang tu ya.... dah pandai tolong mama posingkan sekut.... jadi lah tu....hehe.
TQ kekawan yg singgah.... maaf ya Along keletihan, tak dapat nak balas kunjungan sehari-dua ni....
Tuesday, January 10, 2012
Monday, January 9, 2012
Kari Kepala Ikan
Assalamualaikum.
Meh layan menu lunch Mas semalam......buat Kari Kepala Ikan lak.....makan ngan sambal belacan dan ulaman....hmmmmm...best kan....lagi pun kari ni memang laku kat rumah...Ain ngan Daniel suka bebenor kari ni...kuah kari tu pulak, klu ada lebih, boleh gak dicicah ngan roti....kali ni Mas masak kari cara mak Mas...masa balik kampung baru2 ni, mak ada bagi tips untuk dapatkan kari yang sedap....daun kari diblend sekali dan gunakan bawang kecik sahaja ......hmmm....patut la rasa kari yang mak masak sedappppp.....untuk yang nak mencuba masak kari, apa kata cuba pulak cara mak Mas ni...memang best............
Kari Kepala Ikan
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
sebelah kepala ikan
1 biji tomato - dibelah 4
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lada hitam biji
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 paket rempah kari ikan
Bahan Tumis :
2 biji bawang merah kecil - hiris halus
1 ulas bawang putih- hiris halus
1/4 camca teh halba campur
1 sudu kecil pes cili
Cara memasak :
Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau seketika, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Tuang bahan2 kisar dan kacau sebati dengan menggunakan api sederhana hingga bahan2 tadi pecah minyak, kemudian tuang sedikit air dan biar mendidih.
Kemudian masukkan kepala ikan dan bila mendidih masukkan kacang bendi dan masak hingga mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan santan, garam dan gula secukup rasa, biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...
AlongRiz in New York
AlongRiz is having fun in New York...... Now his vacation is over and back in his own university for his new semester, time to study hard again. For those who miss AlongRiz, enjoy his video.
Nasi Paprik
This is a one-dish meal.... a quick, all in one for a busy woman like me.... (what an excuse...LOL). This time I purposely cooked it without too much of strong Thai fragrant because my two boys don't really like the kaffir lime smell & flavour. Everybody loved this version....
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
3 cloves Garlic - chopped
1/2" Ginger - pounded
2 tbsp Chili Paste
1/2 Chicken Breast - cut to small pieces
Some Black Pepper Sausages
1 Big Onion - sliced
1 tbsp Tomato Sauce
3 tbsp Chili Sauce
1 tbsp Oyster Sauce
3 tbsp Soy Sauce
Salt & Sugar
Mixed Veg - Carrot, Long Bean, Long Cabbage, Celery
Dried Veg - Black Fungus, Mushroom - soaked until soften
METHOD:
1. Heat up 2-3 tbsp oil & stir fry garlic until golden.
Add in ginger & chili paste & stir-fry until fragrant.
Add in chicken & sausages & stir until cooked.
Add in big onion, remaining sauces, some water, salt & sugar; and let it boil.
Add in all vegetables & cook for few more minutes.
2. Dish out and serve with rice.
************************************
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
3 cloves Garlic - chopped
1/2" Ginger - pounded
2 tbsp Chili Paste
1/2 Chicken Breast - cut to small pieces
Some Black Pepper Sausages
1 Big Onion - sliced
1 tbsp Tomato Sauce
3 tbsp Chili Sauce
1 tbsp Oyster Sauce
3 tbsp Soy Sauce
Salt & Sugar
Mixed Veg - Carrot, Long Bean, Long Cabbage, Celery
Dried Veg - Black Fungus, Mushroom - soaked until soften
METHOD:
1. Heat up 2-3 tbsp oil & stir fry garlic until golden.
Add in ginger & chili paste & stir-fry until fragrant.
Add in chicken & sausages & stir until cooked.
Add in big onion, remaining sauces, some water, salt & sugar; and let it boil.
Add in all vegetables & cook for few more minutes.
2. Dish out and serve with rice.
************************************
Kalau dah letih2 balik kerja tu, mesti ler cari idea nak masak yg simple2 jer tapi nak sedap sebab kesian kat my two boys. Masak macam ni memang senang sebab satu lauk jer dah cukup dgn ayam & sayuran. Kongsi kat sini, kot2 ada yg berkenan.... nak sedap, pandai2 lah adjust bahan2 & sayuran pilihan. Along buat kali ni tiada aroma Thai kerana my two boys pesan tak nak bau2 daun limau & sebagainya. Habis semua licin akhirnya...
BAHAN2:
3 ulas Bwg Putih - cincang
1/2" Halia - tumbuk
2 sb Cili Mesin
1/2 ketul Dada Ayam - potong kecil
Black Pepper Sausages
1 bj Bwg Besar -hiris
1 sb Sos Tomato
3 sb Sos Cili
1 sb Sos Tiram
3 sb Kicap
Garam & Gula
Sayur2an - Karot, Kcg Pjg, Kobis Panjang, Celery
Sayur2an Kering - Kulat Hitam, Cendawan - rendam sehingga kembang
Sayur2an - Karot, Kcg Pjg, Kobis Panjang, Celery
Sayur2an Kering - Kulat Hitam, Cendawan - rendam sehingga kembang
CARA2:
1. Panaskan 2-3 sb minyak & tumis bwg putih sehingga garing.
Masukkan halia & cili mesin & kacau sehingga garing.
Masukkan ayam, sosej & kacau sehingga masak.
Masukkan bwg besar, semua sos, sedikit air (agak2), garam, gula & biar menggelegak.
Masukkan kesemua sayuran & masak sebentar.
Masukkan halia & cili mesin & kacau sehingga garing.
Masukkan ayam, sosej & kacau sehingga masak.
Masukkan bwg besar, semua sos, sedikit air (agak2), garam, gula & biar menggelegak.
Masukkan kesemua sayuran & masak sebentar.
2. Hidangkan dgn nasi putih.
Sunday, January 8, 2012
Sambal Ikan Bilis Dan Kembali Bersiaran
Assalamualaikum........
Aduhaiiiiii rindunya mengupdate blog....rindunya pada kekawan semua......
Terima kasih tak terhingga pada semua yang tak jemu2 bertanya khabar Mas....sama ada diblog, fb, mesej atau pun tel...maaf juga yerk klu ada yang sempat balas....time2 cuti sek baru ni, agak ramai tetamu bertandang dan dengan aktiviti bercuti bersama keluarga, memang tak sempat mengadap laptop......terharu sangat bila ada yang bertanyakan khabar....sememangnya kekawan semua pembakar semangat Mas.
Terima kasih juga diucapkan buat yang tak jemu2 bertandang ke Duniaku dan juga yang sudi follow blog Duniaku ni walaupun dah lama blog ni berabuk....he3..Untuk yang bertanya, sekarang usia kandungan Mas dah 18 minggu...Alhamdulillah...Mas dan baby sihat.
Alhamdulillah, Mas dapat bersiaran kembali.....nak mengupdate blog pagi ni pun agak merangkak rangkak sebab dah lama tak mengetuk papan yg satu ni..kikikiiii...sabo jerk..
untuk entry pemanas hari ni, meh layan dulu Sambal Ikan Bilis cara Mas.
Sambal Ikan Bilis
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
ikan bilis - dibasuh sedikit dan digoreng garing
1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
bawang kecik - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
cili kering ikut pedas - dipotong dan direbus sekejapp - dikisar
sedikit ikan bilis - dikisar
1@ 2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
Cara memasak :
Tumis bawang besar yang dipotong nipis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan masak garing sedikit.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan kiub ikan bilis dan asam keping. Kacau sebati dan masak hingga pecah minyak.
Setelah masak,(boleh juga masukkan sedikit air panas jika ingin berkuah) masukkan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaulkan rata-rata dan rasa dan jika ok boleh matikan api.
Agar-Agar Delima Istana (Steamed Cocktail Pudding)
I was very attracted to this pudding when I first found it in 2010 but took me so long until the recent women gathering to be able to try it. It was nice with taste of cocktail & mixed fruits balancing the creamy texture. It is quite challenging to slice it and make sure you have sharp knife.
I'm very tired & busy right now so will only post the recipe in BM version. Shout if anyone needs it in English.
**********************************************
2. Masukkan agar2 strip (jangan dipotong), sehingga memenuhi ruang loyang.
I'm very tired & busy right now so will only post the recipe in BM version. Shout if anyone needs it in English.
**********************************************
Resepi ni dah lebih setahun Along simpan & teringin sangat nak cuba.... Alhamdulillah, tercapai juga hajat utk mencuba & di hidangkan sewaktu acara makan2 dgn Women Network baru2 ni. Rasa nya amat sedap dgn rasa buah2an koktel & mixed fruits mengimbangi puding yg lemak berkrim. Nasihat dari Along, guna pisau yg tajam kalau tidak berderai nanti buah2an nya.
Along jumpa resepi ni pd tahun 2010 di Izanmann fotopages & terus simpan resepi ni. Kendian Along ada juga nampak Ummi Kuantan & KakWan pun ada mencuba. Terima-kasih semua nya & juga tuan resepi asal.
Source: Izanmann Fotopages <-- CikguMi@Mesra.Net <-- Tukang Masak Istana
Resepi di ubah-suai sedikit & di taip semula utk mudah rujuk
BAHAN2:
1 tahil (37.8gm) Agar-agar strip (Along guna 40g)
4 cwn Air* (termasuk air koktel)
1 tin Susu Cair*
6 biji Telur gred A* - pukul sedikit
6 biji Telur gred A* - pukul sedikit
2 cwn Susu Pekat*
1 sudu teh vanilla* (* satukan)
½ tin buah cocktail (buah shj)**
Ceri merah dan hijau**
1/2 bungkus dried Mixed fruits**
CARA2:
1. Agar-agar dibasuh dan rendam selama 1 jam, toskan.
2. Masukkan agar2 strip (jangan dipotong), sehingga memenuhi ruang loyang.
Taburkan buah2an campuran**.
Tuangkan sedikit campuran bahan2* sehingga memenutupi agar2 dan buah tadi.
Ulangi selapis lagi: agar2 -- buah2an -- cecair.
Tuangkan sedikit campuran bahan2* sehingga memenutupi agar2 dan buah tadi.
Ulangi selapis lagi: agar2 -- buah2an -- cecair.
Lapisan atas sekali buah campuran.
3. Kukus selama 2 jam.
Agar agar akan kelihatan dalam keadaan masih cair.
Sejukkan agar agar dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Saturday, January 7, 2012
Sardine Puffs
I'm still trying to catch up with time as I can afford to post only one entry a day due to my limited available hours. This was served during the women gathering a week ago and someone asked for the recipe. It is very simple to make and suitable for last minute preparation. I made mine very tiny, about 2" length which is good for party when people may want to eat a bit of everything.
By: Roz@HomeKreation
Makes 40 pieces
INGREDIENTS:
1 can (425g) Sardine - discard sauce & mashed
4 Shallots*
2 cloves Garlic*
2" Ginger* (* pounded)
2 tbsp Chili Paste
1 Big Onion
1 Kasturi Lime
Salt
1 packet Kawanku Puff Pastry
1 Egg - beaten slightly
METHOD:
1. Prepare filling.
Heat up few tbs oil & stir-fry pounded ingredients until fragrant.
Add in chili paste & stir fry until fragrant.
Add in big onion & stir well.
Add in mashed sardine, salt & lime juice.
Dish out & cool.
2. Thaw puff pastry until room temperature.
Roll & cut to preferred sizes.
Place sardine filling, fold & press edges with fork.
Brush with beaten egg.
3. Bake at 200C for 15-20 minutes until golden & crispy.
**************************************************
BELOW IS STEP-BY-STEP ILLUSTRATION:
By: Roz@HomeKreation
Makes 40 pieces
INGREDIENTS:
1 can (425g) Sardine - discard sauce & mashed
4 Shallots*
2 cloves Garlic*
2" Ginger* (* pounded)
2 tbsp Chili Paste
1 Big Onion
1 Kasturi Lime
Salt
1 packet Kawanku Puff Pastry
1 Egg - beaten slightly
METHOD:
1. Prepare filling.
Heat up few tbs oil & stir-fry pounded ingredients until fragrant.
Add in chili paste & stir fry until fragrant.
Add in big onion & stir well.
Add in mashed sardine, salt & lime juice.
Dish out & cool.
2. Thaw puff pastry until room temperature.
Roll & cut to preferred sizes.
Place sardine filling, fold & press edges with fork.
Brush with beaten egg.
3. Bake at 200C for 15-20 minutes until golden & crispy.
**************************************************
Rasa nya semua org pun boleh buat ni. Tapi takpa lah, Along tunjukkan cara & resepi inti sardin yg Along buat, kot2 ada yg berkenan nak cuba. Along buat ni utk party kat rumah seminggu lalu & ada kekawan yg minta resepi.
Bilangan 40 ketul kecil
BAHAN2:
1 tin (425g) Sardin - buang sos & hancurkan
4 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
2" Halia* (* tumbuk)
2 sb Cili Mesin
1 bj Bwg Besar
1 bj Limau Kasturi
Garam
1 bungkus Kawanku Puff Pastry
1 bj Telur - pukul sedikit
CARA2:
1. Sedioakan inti sardin.
Panaskan sedikit minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili mesin & kacau sehingga garing.
Masukkan bwg besar & kacau rata.
Masukkan sardin, garam & jus limau.
Angkat & sejukkan.
Masukkan cili mesin & kacau sehingga garing.
Masukkan bwg besar & kacau rata.
Masukkan sardin, garam & jus limau.
Angkat & sejukkan.
2. Lembutkan puff pastry sehingga mencapai suhu bilik.
Gelek & potong saiz yg anda suka.
Gelek & potong saiz yg anda suka.
Letakkan inti sardin, lipat & tekan tepi dgn garpu.
Sapu dgn telur.
3. Bakar 200Cselama 15-20 minit sehingga keperangan.
***********************************************************
***********************************************************
BELOW IS STEP-BY-STEP ILLUSTRATION:
![]() |
I used 4" square puff pastry & cut each piece into four |
![]() |
Place filling & fold into triangle shape |
Press edges with fork to seal |
![]() |
Brush with beaten egg |
Subscribe to:
Posts (Atom)