Friday, July 12, 2013

Carrot Cake with Walnuts

 CF bought me a packet of walnuts during her holiday in New Zealand and asked me to make carrot cake. This carrot cake is my keeper for 9 years and in my opinion is the best of all carrot cake that I have tasted! If you like carrot cake with walnuts then this is the version to go for! The sweetness is moderate and the cake is moist!

I made the cake to treat my office mates a day before Ramadhan and received good feedback.


By: Roz@HomeKreation
Source: Chef Ismail
Yield 8" square
INGREDIENTS:
220g Caster Sugar
220ml Oil
4 Eggs
1 tsp Vanilla Essence
335g Flour*
1 tsp Bic Soda*
1 tsp Salt*
1 tsp Baking Powder*
40g Cornflakes Powder* (* combined) 
300g Grated Carrots
50g Raisins
300g Walnuts

METHOD:
1. Beat sugar & oil until well mixed.
Add eggs, one at a time.
Stir in VE.
Fold in mixed dry ingredients*.
Add in carrots, raisins & walnuts until well mixed.
2. Bake 160C for 50-60 minutes until cooked when tested with skewer.

... to show you the type of grater I used

Finely garted carrot
BAHASA MALAYSIA VERSION

Kek karot yg sangat sedap.... Along amat suka resepi ni yg Along dah buat banyak kali & simpan selama 9 tahun. Along dapat resepi ni dari kotak cornflake yg di promosikan oleh Chef Ismail. Kek ini amat berperisa dan kaya dengan rasa walnut yg di imbangkan dengan campuran karrot & kismis. Campuran cornflakes tu yang buat kek ni sangat harum.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Chef Ismail
Saiz 8"persegi
BAHAN2:
220g Gula Kastor
220ml Minyak
4 bj Telur
1 st Esen Vanilla
335g Tepung Gandum*
1 st Bic Soda*
1 st Garam*
1 st Baking Powder*
40g Cornflakes yg di kisar halus* (* di satukan) 
300g Grated Carrots
50g Kismis
300g Walnuts

CARA2:
1. Pukul gula & minyak sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu sambil di pukul rata.
Masukkan VE.
Masukkan campuran tepung* sehingga rata.
Masukkan carrots, kismis, walnuts & gaul rata.

2. Bakar 160C selama 50-60 minit sehingga masak (test dgn lidi).

Ready to pack away to office

Thursday, July 11, 2013

Banana Split

 Banana Split for dessert served on first day Iftar! The banana was Ramadhan gift from Chai.... thanks friend for your nice thought. What a 1Malaysia spirit.... a Ramadhan gift from a non-muslim friend!

By: Roz@HomeKreation
METHOD:
Lay a split banana in a dessert plate. Scoop ice-cream on top. Drizzle chocolate sauce and sprinkle some colorful sweet rice.

Pisang Berangan
BAHASA MALAYSIA VERSION

Assalamualaikum and Salam Ramadhan buat semua saudara muslims. Alhamdulillah, harini sudah dua hari kita berpuasa. Bagi Along sekeluarga, sambutan Ramadhan hanya lah menu ala kadar.... maklumlah mama yg sibuk seharian di pejabat & pulang kerja barulah bergegas ke dapur.

Hari pertama kelmarin, Along cuma masak Nasi Putih, Kari Daging, Sayur Keladi, Ikan Masin Bulu Ayam (pemberian sahabat sis Marina yg very thoughtful & baik-hati), Cucur ikan Bilis dan Banana Split. Banana Split ni special sebab Pisang Berangan pemberian dari CKS, sahabat seperjabatan. Jauh dia beli pisang berangan ni dari Tukau. Kat Miri susah nak dapat pisang ni & kalau ada pun harga nya mahal belasan ringgit sesikat.

Menu hari kedua lagi sempoi dari hari pertama.... cuma buat Nasi Ayam Goreng dan Bubur Nasi Arab (orang Taiping panggil Kanji Arab). Nak amik gambo pun tak larat bulan pose ni.... kalau nak resipi boleh klik kat link tu. Kalau sesiapa nak dlm BM, kasitau nanti senang2 Along alih-bahasakan ya. 

Ini cara Along buat Banana Split.... kot2 lah ada yg nak tau....

By: AlongRoz@HomeKreation
CARA2:
Belah dua sebiji pisang berangan dan susun di atas piring.
Letak aiskrim di atas nya & picitkan sos coklat ke ats aiskrim.
Hiaskan dgn sweet rice berwarna-warni.



Wednesday, July 10, 2013

Agar-Agar Milo Lapis Oreo - memang lazattt




Assalamualaikum.
Agar-Agar Milo Lapis Oreo yang rata2 ramai yang dah mencubanya, macam mana Mas boleh terlepas pandang pun tak tahu, huhuhuhuhu..baru nak try buat....Masya Allah....memang sedappp....boleh berulang2 kalau dah makan.....TQVM pada tuan resepi Along - HomeKreation. Jangan tak caya, Dato Siti Nurhaliza pun dah try tau, glemer Ayu - Citarasa Rinduan sebab Dato Siti copy resepi dari blog Ayu, gara2 tu juga yang Mas terperasan resepi ni....Alhamdulillah...resepi dessert yang sangat best....rugi kalau tak try tau....Selamat Mencuba yerk


Agar-Agar Milo Lapis Oreo


Bahan :
( Saiz: 8" persegi )
1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g  Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis




Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
-  Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
-  Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.




Yum..yum...sedapppppp



Tuesday, July 9, 2013

Kek Buah Kukus Yang Moist





Assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya teringin nak buat Kek Buah Kukus ni, alhamdulillah, terbuat juga...he3
TQ pada tuan resepi Chef Zubaidah bte Chepa dipetik dari buku Steamed Cake terbitan One Publisher. Kek Buah yang sangat sedap dan tak manis sangat rasanya dan tekstur keknya yang super moist memang sangat sedap dimakan.Resepinya Mas copy dari blog kak Azie Kitchen.
TQ kak...


Kek Buah Kukus
Resepi : Chef Zubaidah bte Chepa dipetik dari buku Steamed Cake terbitan One Publisher.
Rujukan : Kak Azie Kitchen.

Bahan :
225 gm Mentega 
340 gm gula pasir
50 gm air panas
500 gm Mixed Fruits
3 biji telur saiz A 
1 sk vanilla essence

Bahan Ayak:
1 sk cream of tartar 
2 sk soda bikarbonat
350 gm tepung gandum 
1 sk serbuk Nutmeg @ buah pala 




Cara :
Masakkan gula pasir sampai perang (jangan sampai hangus pulak) dan tuangkan air perlahan lahan. Guna api kecil jer. Masukkan mentega @ butter dan biarkan cair. Masukkan pula mixed fruits dan biarkan mendidih seketika. Ketepikan dan sejukkan sebentar.
Masukkan semua bahan ayak ke dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga rata dan sebati.
Dalam bekas lain, pukul telur sebentar atau gunakan mixer. Kemudian tuangkan ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga menjadi adunan yang betul betul sebati. Kacau dengan senduk kayu juga.
Masukkan adunan ke dalam bekas empat segi bersaiz 7"x7" yang telah dialas kertas kek dan dilenser dengan mentega. 

Kukus selamat 4 jam di dalam pengukus yang telah dipanaskan airnya. Kek ni kalau kukus 2 jam pun dah masak, tapi untuk mendapatkan kelembapan yang lebih, kukuslah selama 4 jam. Kukus dengan api yang sederhana pada 2 jam yang pertama dan pada 2 jam yang terakhir kukus dengan api yang kecil jer. Kalau nak tambah air pengukus, pastikan ditambah dengan air panas.
Alas tutup pengukus ngan tuala @ kain supaya wap air tidak menitik ke atas kek yang dikukus atau tutup loyang @ bekas dengan aluminium foil yang dilenser dengan mentega semasa mengukus kek supaya kek tidak melekat di aluminium foil. Lebih baik guna bekas yang besar dan tinggi sedikit.

Bila kek ni dah masak, buka penutup kukusan dan biarkan kek ni dalam pengukus dulu hingga sejuk. Jika terus angkat buah akan turun. Pastu bolehlah keluarkan dari pengukus. Potong kek bila ia benar benar sejuk, lebih bagus, biar kan ia semalaman dalam tudung saji. 

Nota:
Kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari. Untuk menambah kelembapannya, balut dengan plastik dan simpan 2-3 hari, baru dipotong dengan pisau yang tajam.
Boleh kukus dalam bekas lebih besar jika sukakan kek yang tidak tebal.


Tahun ini, Mas ambil order tuk Kek Buah Kukus , boleh booking order dari sekarang jika berminat, cont @ mesej 0134242505



Monday, July 8, 2013

Maggi Goreng Ala Mamak




Assalamualaikum.
Maggi Goreng Ala Mamak ni tuk bekpes pagi ni, masa sembang2 ngan Noorsha kat fb tadi, Noorsha cerita dia buat mee goreng, tetiba Mas jadi teringin nak makan...he3..macam2 kan, jadi guna jerk bahan yang ada kat dapur, Mas guna manggi kari....Alhamdulillah......sedap macam manggi goreng kat kedai mamak....Mas share resepinya disini...Selamat Mencuba


Maggi Goreng Ala Mamak
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 bungkus Maggi Kari
udang, sotong atau isi ayam
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu kecil cili mesin
2 cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili mesin, sos tiram,rempah kari dari maggi dan cili padi.
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.





Friday, July 5, 2013

Telor Balado Pedas


Resep membuat Telur Balado Pedas bisa asem juga sesuai selera anda. Kalau ingin tahu cara memasak makanan ini silahkan buka web ini. Telur Balado ini dimasak dengan cara sangat sederhana dan cepat sehingga siapapun bisa mempraktekannnya.
Berikut adalah resep membuat telur balado:

Bahan bahan yang diperlukan:

    6 butir telor yang bagus
    8 buah cabe merah (tambah jika pengen pedas lagi)
    4 siung bawang putih
    1 buah tomat merah yang matang, iris kecil
    1/2 sendok teh gula pasir (boleh gula merah)
    garam secukupnya
    4 butir bawang merah, iris tipis
    minyak goreng Secukupnya

Cara membuat sambal telur balado

    - Goreng telor menggunakan cetakan apam/apem hingga matang, angkat, sisihkan.
    - Cabe merah ditumbuk kasar dengan bawang putih, sisihkan.
    - Tumis bawang merah sampai harum, masukkan cabe dan bawang putih ( yang telah ditumbuk) dan tomat, aduk rata sampai tomat hancur.
    - Masukkan gula dan garam, aduk rata.
    - Masukkan telor, aduk dan masak sampai bumbu meresap.
    - Angkat dan siap disajikan.

Masakan ini cukup enak, setelah dirasakan yummy juga pas semuanya, dari rasa pedas, asinnya serta tekstur dari bumbu cukup lembut meresap kedalam telur, silahkan coba ya Resep sambal telur balado pedas ini dan semoga anda menjadi cheff yang oke.....

Keterangan :
Waktu Memasak: 45 menit dan Menghasilkan: 6 buah ,
Mengandung : 66Kalori

INFO PENTING :
Bagi anda yang memiliki kolesterol tinggi tentu saja tidak dapat memakan bagian kuning telurnya karena akan memicu kolesterol menjadi naik. Tapi kini tidak perlu resah ada "Jelly Gamat" yang bisa menurunkan kolesterol anda dan menjaganya agar stabil. Untuk Pemesanan Hubungi 0816-1880660 atau klik web ini : http://www.jellygamatgoldg.herbalmurni.com





Monday, July 1, 2013

Coconut Pie (Pai Kelapa Muda)

 I made these mini size pies out of coconuts plucked from our own yard. The coconut flesh is not too matured and just nice to turn into dessert. The aroma and taste was good but not as I expected and not like what I saw in the website. The crust did not magically self-formed as claimed. I guess I made mistake somewhere because I saw few other people successfully achieved it.

 Anyway, I still share the recipe herewith because it tastes good.... may be you will have better luck than me.

By: Roz@HomeKreation
Source: link and link
Size: 9"/10" round pan (I made seven 5" tart pan)
INGREDIENTS:
1 cup flaked or shredded coconut
3/4 cup sugar
1/2 cup Bisquick mix
1/4 cup butter or margarine - softened 
2 cups milk
1 1/2 teaspoons vanilla
4 egg

METHOD: 
1. Heat oven to 350°F. Grease 9-inch pie plate with shortening or cooking spray.
2. In medium bowl, stir all ingredients until blended. Pour into pie plate.
3. Bake 50 to 55 minutes or until golden brown and knife inserted in the center comes out clean. Cover and refrigerate any remaining pie.


Homemade Bisquick:
Blend 2 cups flour, 1 tsp. baking powder, 1 tsp. sugar, 1/2 tsp. salt.
Cut in 1/2 cup butter in a food processor until blended.
Store it in a Ziploc bag in the freezer until you need some.
If you don’t have a food processor, you can do it by hand with a pastry cutter or whisk.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Along buat ni sebab ada kelapa yg hubby petik dari sebelah rumah. Isi kelapa tu sedap di buat kuih sebab belum tua betul. Jadi Along pun cuba lah resepi yg nampak mudah ni.... rasa nya sedap cuma Along punya takda crust kat bawah nya.... tak taulah kat mana silap. Walau bagaimana pun, Along kongsikan resepi nya di sini sebab rasa nya sedap.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: link and link
Saiz: 9"/10" bulat (Along guna tujuh biji 5" tart pan)
BAHAN2:
1 cwn Kelapa parut/flake
3/4 cwn Gula
1/2 cwn Bisquick mix
1/4 cwn butter or margarine - softened 
2 cwn Susu
1 1/2 tsp vanilla
4 bj Telur

CARA2: 
1. Panaskan oven 350°F. Grease pai tin 9-inchi.
2. Campurkan kesemua bahan sehingga sebati & tuangkan ke dlm tin pai.
3. Bakar 50-55 minit sehingga masak & permukaan garing.

Homemade Bisquick:
Blend 2 cwn tepung, 1 st baking powder, 1 st gula, 1/2 st garam.
Process 1/2 cwn butter ke dlm adunan sehingga peroi spt serbuk roti.
Simpan dlm freezer sehingga di kehendaki.