Wednesday, April 16, 2014

Dried Shrimps (Udang Geragau Kering)

 The shrimps season is still on.... this is one of the longest shrimp season I've seen since the last 20 years in Miri. The price is getting cheaper and only RM10 for 5kg compared to RM8/kg a month ago. Hubby came home with a surprise bag of shrimps after his jogging trip in the last weekend and am glad that he helped me to set up the dryer area. We gotten two full trays of dried shrimps which will be exported to MIL in kampung.

Drying in the process

Dried Shrimps Umai

 I made a bottle of Cencaluk too.... this will last me & husband for one month consumption....

Tuesday, April 15, 2014

Beehive Bread (Roti Sarang Lebah) Again

 Few days after the first trial, I made it again and doubled the portion on request of a friend. The best bread recipe I've made so far....! Recipe was posted earlier in here.
**********************************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Buat lagi roti yang sedap ni untuk memenuhi permintaan seorang sahabat untuk jamuan budak2 qasidah. Kali ni Along buat dua bancuhan sekali gus. Alhamdulillah, feedback yang budak2 tu enjoyed it!

Untuk resipi, sila rujuk di sini.


Doh dah siap di bulat2kan dalam tin menunggu untuk kembang

Doh sudah pun mengembang

Baru keluar oven, belum make-up lagi

Sos butterscotch yg nyummy di tuangkan ke atas roti yg masih panas

Sunday, April 13, 2014

Homemade Caramel Popcorn - sedap & mudah disediakan






Assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya berhajat nak buat popcorn sendiri..bila tengok ramai kawan2 yang dah mencubanya... tapi bila mood tu tak sampai2.. memang tak buat2 juga..
Tapi .. bila kebelakangan ni Daniel asyik minta beli popcorn jerk.. terpikir pulak nak try buat yang homemade... 
Alhamdulillah... first time buat, menjadi dengan jayanya popcorn ku...
sedapppp .. sama macam beli...
Untuk resepi, Mas rujuk dari blog Dapur Tanpa Sempadan - CMG hasil dari google.
TQ yerk CMG....
Mas panjangkan resepinya lagi yerk.. 


Homemade Caramel Popcorn


BAHAN :-)
1/3 cawan jagung popcorn
1 camca besar mentega
2 1/2 camca besar minyak masak

BAHAN KARAMEL :-)
1/3 cawan gula pasir
1 camca besar mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk bersaiz besar. Masukkan mentega dan biar mentega cair, kacau rata. Letak sebiji jagung popcorn, bila jagung tu kembang, tu tanda dah ok. Masukkan kesemua jagung popcorn, kacau rata dan tutup periuk. Gocang perlahan dan nanti anda akan dengar bunyi jagung meletup2 dalam periuk anda. Sambil tu goyang2kan periuk (tapi jangan bukak tudung dia!!). Biar hingga senyap, bukak tudung periuk dan tuang popcorn dalam bekas lain. Ketepikan sekejap.
  2. Sediakan kuali, masukkan gula pasir, dan masak dengan api kecil hingga gula mencair, kacau hingga sebati. Masukkan mentega dan kacau rata hingga karamel bertukar perang. Masukkan popcorn dan gaul hingga rata. Guna api kecil.
  3. Bila karamel dah bersalut pada keseluruhan popcorn, matikan api dan alih ke dalam loyang. Ratakan dan biar sejuk. Kemudian lerai2kan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Bolehlah makan pada bila2 masa anda suka, masa ngadap TV pun sesuai, masa gossip bawah pokok ceri pun sesuai. Cuma kalau kandungan gula dalam darah anda tinggi, sah memang tak sesuai...Selamat mencuba!!..

CATATAN MAT GEBU :- 
Kalau tak makan mentega, anda boleh guna marjerin, dan teknik pun sama, tapi marjerin rasa sedikit masin dan bau wangi tidak lah sehebat bau mentega... (^__*)



Buttermilk Chicken

 Wanna prepare at home this famous dish? Try my version.... I like it spicy hot but you can adjust the amount of chilies to your liking.

By: Roz@HomeKreation 
INGREDIENTS:
1 Chicken Breast - cut to bite size 
1 Egg White
1/2 cup Kentucky Flour
2 tbsp Butter
1 clove Garlic - chopped 
2 sprigs Curry Leaves
3 Chili Padi
1/2 cup Evaporated Milk (adjust amount to get preferred consistency) 
Salt & Pepper

METHOD:
1. Marinate chicken pieces in salt, pepper & egg white for 5-10 minutes.
Roll in Kentucky flour & deep fry until cooked & crispy on the outside.
2. Melt butter & stir-fry garlic, curry leaves & cili padi until fragrant.
Gradually add in milk while stirring, seasoned with salt & pepper and stir until thickened.
3. Pour onto fried chicken and serve with white rice.
*******************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Tetiba teringin nak makan lauk Ayam Buttermilk bila nampak Siti Ameera tayang hari tu... buat nya tak susah.... Along belajar ni dari member lama dah dulu tapi seperti biasa kena adjust bahan dan citarasa sendiri. Yang served kat hotel sedap juga lah dan ada juga Along cuba kat beberapa restoran tapi cam tak sempurna je... isyk, baik buat sendiri.... meh tengok resipi Along ni & cuba lah, kot2 sesuai dgn selera anda juga.

By: AlongRoz@HomeKreation 
BAHAN2:
1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 bj Putih Telur
1/2 cwn Tepung Kentucky
2 sb Butter
1 ulas Bwg Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 bj Cili Padi
1/2 cwn Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah mengikut kepekatan yg di kehendakki) 
Garam & Serbuk Lada

CARA2:
1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.
2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.
3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.


Friday, April 11, 2014

Roti Sarang Lebah




Assalamualaikum.
Roti yang tersebar merata2 kat fb sekarang .... Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch... taburan badan tu menyedapka lagi roti ni.. TQ  Lydia Honey atas resepi yang best ni... untuk rujukan, Mas copy resepi dr Izahdaut. TQ jah ...


ROTI SARANG LEBAH
resepi: Lydia Honey
Sumber : Izahdaut


DOH✏️
2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.

Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya

Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.

Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.



NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.




BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .






Wednesday, April 9, 2014

Beehive Bread (Roti Sarang Lebah)

 This is seriously delicious! I drooled when I first saw it and made it right away in the following day. See the above photo.... one quarter was straight away chomped by me before anyone else....LOL! The buns were so soft & the butterscotch topping is so delicious... I almost lost control of myself and had to skip dinner that night.

By: Roz@HomeKreation
Source: Izzah (original by LydiaHoney@Facebook)
English translation by HomeKreation & below is modified recipe
INGREDIENTS:
2 cup Flour* (I made 1 cup plain flour + 1 cup high-protein flour)
½ tsp Instant Yeast* (orig guna dry yeast)
¼ tsp Salt*
½
tsp Baking Powder*
1 tbsp Sugar*

¼ cup Plain Yoghurt (suhu bilik)
½ cup Warm Water
¼ cup Veg Oil
Almond Flakes / Pumpkin Seeds

METHOD:
1.  Place all ingredients marked * into a bread maker or a mixer.
Mix in yoghurt & water, mix until blended.
Pour in oil & knead until dough is soft & pliable.
Leave in BM until ready or if manual method, leave to rise until doubled up and punch down.
2. Divide dough into small balls (I made mine 32 pieces).
3. Arranged in a greased tin & sprinkle almond flakes / pumpkin seeds. 
Cover with plastic & let it rise & doubled up.
4. Bake 180C-200C, 10 minutes with bottom heat and next 5-10 minutes with bottom & top heat.
5. Pour butterscotch sauce on the hot bread & serve warm.


BUTTERSCOTCH SAUCE 
½ cup Brown Sugar
½ cup Ideal Evaporated Milk
A pinch of salt
1/2 tsp Vanilla Essence
25g Butter

- Melt butter in a saucepan.
- Add in sugar & stir until dissolved & bubbling.
- Pour in milk slowly while stirring.
- Add in EV & put aside to warm until needed.
- Spoon onto the hot bread.
 
See how soft the bun is!
BAHASA MALAYSIA VERSION
Bila nampak Izah tayang ni kat Facebook, Along amat terliur.... esuk nya terus jadi projek meroti ni... waduh, memang enak seperti yang di bayangkan.... kuar jer oven, Along sorang jer ngap 5-6 ketoi....kui kui kui..... Hubby pun kata sedap... siap suruh buat topping tu lagi dia nak makan dengan pulut.... boleh ke?

Maceh kepada Izzah & Lydia yang berkongsi resepi yg mabeles ni...!

By: Roz@HomeKreation
Source: Izzah (original by LydiaHoney@Facebook)
Resepi telah di ubah-suai cara Along & di taip semula untuk mudah-rujuk 
BAHAN2: 
2 cwn Tepung Gandum* (Along tukar 1 cwn Tpg Gandum + 1 cwn Tpg Tinggi Protein)
½ st Instant Yeast* (orig guna dry yeast)
¼ st Garam*
½ st Baking Powder*
1 sb Gula*

¼ cwn Plain Yogurt (suhu bilik)
½ cwn Air Suam 
¼ cwn Minyak Sayur
Almond Flakes / Pumpkin Seeds

CARA2:
1.  Masukkan bahan2 bertanda* ke dalam bread maker atau mixer.
Masukkan yoghurt & airsuam, process sebentar.
Masukkan minyak & uli sehingga sebati & lembut.
Jika menggunakan BM, proses sehingga doh siap sedia.
Jika menggunkan mixer atau tangan, perap sehingga naik 2x ganda & uli semula.
2. Bahagikan doh kepada bebola2 kecil sebesar buah langsat (Along buat 32 ketul).
3. Susun ke dalam loyang yg telah di minyakkan.
Tabur almond flakes / pumpkin seeds.
Tutup dgn plastik & biarkan naik 2x ganda.
4. Bakar 180C-200C, 10 minit api bawah, 5-10 minit api atas & bawah.
5. Tuangkan sos butterscotch ke atas roti yg panas.
Tunggu suam sebelum di hidangkan.

SOS BUTTERSCOTCH 
½ cwn Gula Perang 
½ cwn Susu Ideal
Secubit Garam

½ st Esen Vanilla
25g Butter
- Cairkan butter dalam periuk kecil.
- Masukkan gula & kacau sehingga larut & berbuih.
- Tuangkan susu perlahan2 sambil mengacaunya.
- Masukkan EV dan angkat dari api dan suamkan sedikit.
- Sudukan ke atas roti yg panas.



Sunday, April 6, 2014

Six Layers Oreo Trifle

 I received a call at almost 10am for a lunch invite to get together with a friend's MIL before she returned to Kuching. I quickly jumped out to check what available in the pantry for dessert.... found whipping cream and some fruits and straight away Trifle came to mind.... found few other ingredients and got to make do and became exceptional & unusual Trifle.... no sponge cake so used Oreo's biscuits and the pink whipped cream because I used Liana's strawberry milk....LOL! The outcome was surprisingly & exceptionally delicious! The combination of the different layers was awesome!

By: Roz@HomeKreation
Layer #1: Oreo cookies
- Oreo cookies dipped in milk
Layer #2: Chocolate
- Chocolate ganache: 25g Cocoa Powder + 30g Butter + 1/2c Condensed Milk
- Stir above small heat until smooth.
Layer #3: Jelly
- Strawberry & Apple Jelly: 2g Jelly powder + 250ml Water + 200g Strawberry Jam + 2 tbsp Sugar + 1 chopped Apple
- Cook & pour onto layer #2.
Layer #4: Custard
- Custard: 25g Custard Powder + 400ml Milk + 3 tbsp Sugar + 1 tsp EV
- Cook until thickened.
Layer #5: Fruit
- Three Kiwi fruit - sliced
Layer #6: Whipped Cream
- Strawberry flavoured whipped cream, sprinkled with colorful bids & one Kiwi fruit
****************************************************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini Trifle Bidan Terjun....hehehee.... Buat ikut suka jer & apa yang ada sebab member ajak pi rumah dia makan tengahari.... Along pun cepat2 ler buat ni ikut apa yang ada jer.... Tapi sedap pulak jadi nya....heheee

By: AlongRoz@HomeKreation
Layer #1: Biskut
- Celup biskut Oreo dalam susu & susun dalam bekas kaca.
Layer #2: Coklat
- Chocolate ganache: 25g Serbuk Koko + 30g Butter + 1/2c Susu Pekat
- Kacau dgn api kecil sehingga sebati.
Layer #3: Jelly
- Jelly Strawberry & Epal: 2g Serbuk Jelly + 250ml Air + 200g Jem Strawberry + 2 sb Gula + 1 bj Epal dicincang
- Masak sehingga sebati.
Layer #4: Kastad
- 25g Tepung Kastad + 400ml Susu + 3 sb Gula + 1 st VE
- Masak sehingga pekat
Layer #5: Buah
- 3 biji Buah Kiwi - di hiris
Layer #6: Cream
- Whipped cream perisa strawberry, tabur manik warna-warni & hirisan sebiji buah Kiwi.