Sunday, July 15, 2012

Apam Strawberi





Apam Strawberi
Resepi : Ain Rusli

 Sumber: Majalah Rasa
Rujukan : Gallery MamaMimi

Bahan :

140 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm gula halus
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur 

1 sudu kecil ovelette
1/2 sudu esen vanilla @ perisa strawberi

Filling @ perasa adalah mengikut citarasa masing 

Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Sedikit pewarna merah - untuk strawberi
Sedikit pewarna putih - untuk biji strawberi
30 keping mangkuk kertas





Langkah-langkahnya :
Utk lihat cara2 membuat bentuk strawberi, sila lihat di dapur Gallery MamaMimi.
1. Pukul telur  dan gula halus sehingga kembang 

2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan 
    dengan susu segar
3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu

4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Nota:  
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. 
Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberi
Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati 

Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat.



Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....




Pressed Rice w Chicken Peanut Sauce II (Nasi Himpit & Kuah Kacang Ayam II)

 Made hubby's favourite for breakfast today..... emmmhhhh delicious!
By: Roz@HomeKreation
Serves 5-6 persons
INGREDIENTS:
1 piece Chicken Breast - chopped to bite size
1 bowl Peanuts - fried with some oil & grind
1" Galangal* 
5 Shallots*
1 clove Garlic*
½ tsp Cumin*
½ tsp Fennel*  (* blended)
1 Lemongrass - bruised
2 tbsp Chili Paste
2 tbsp Sugar
1 tbsp Palm Sugar
Salt

METHOD:
1. Heat up some oil & fry bruised lemongrass, chili paste until fragrant.
Add in blended ingredients* & stir until fragrant.
Add in water, salt & sugar & cook until boiled.
Add in chicken, ground peanuts and cook until thicken.
2. Serve with pressed rice (Nasi Himpit).

***************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Pagi ni sarapan Nasi Himpit dgn Kuah Kacang Ayam.... tak payah tunggu raya pun boleh buat sebab bukan nya susah sangat kan - nasi himpit tu kita beli dalam kampit rebus je lah. Kuah kacang tu sekejap jer boleh siap.

Saiz hidangan: 5-6 orang
BAHAN2:
1 ketul Dada Ayam – cincang kecil 
1 mangkuk Kacang Tanah – goreng dgn minyak & blend halus 
1" Lengkuas*
½ st Jintan Putih*
½ st Jintan Manis* (* blend) 
1 btg Serai - ketuk 
2 sb Cili Mesin
2 sb Gula Pasir
1 sb Gula Kabung
Garam

CARA2:
1. Panaskan Minyak & tumiskan serai ketuk, cili mesin sehingga cili garing.
2. Masukkan bhn2 blend & masak sehingga wangi.
Masukkan air, garam, gula & masak sehingga menggelegak.
Masukkan ayam & kacang, masak sehingga kuah pekat.
3. Hidangkan dengan nasi himpit.

Thursday, July 12, 2012

Red Velvet Cake @ Si Baldu Merah





Assalamualaikum.
Bila tiba2 mood nak buat kek datang, memang tak boleh nak tangguh2...kebetulan Adam tengah tido, apa lagi...terus jerk tunaikan hasrat dihati tu, lagi pun memang dah banyak hari terasa nak buat Red Velvet Cake ni...
Macam biasa, Mas buat 1/2 adunan jerk....untuk 4 mulut kat rumah nie, elok2 jerk saiz kek nie....hmmm ....sedappp dimakan sejuk2 dari freeze....lagi pun topping kek ni cream cheese, jadi akan cair sedikit klu berada lama kat luar...
Untuk resepinya, Mas ambik dari blog Anna Qawina, touke kek yang pemess tu...tapi Mas tak pasti sebetulnya resepi sape sebab banyak rujukan.....jadi izinkan Mas kongsikan disini pulak yerk....


RED VELVET CAKE (Joy of baking)
RUJUKAN :
Inspirasi : Kak Anymz, Kak Zai, Citarasawan dan ramai lagila.. 

Bahan A : - Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder

Bahan B : - campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk **
2 tbsp pewarna merah

** Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C :
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D :
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda




Cara Buat Kek:
1 - Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
2 - Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
3 - Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
4 - Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati.
5 - Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
6 - Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki). 
7 - Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
8 - Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah.
9 - Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
10 - Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.




Cream Cheese Frosting.
Sumber : Dapur KakZU @ Kakzu semanis gula

Bahan : 
500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing

Cara : 
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.

FILLING: *jika suka

500gram blueberry filling - ini untuk dilapiskan didalam kek...

Cara mendeko kek :
1 - Ana guna 1 loyang sahaja, lepas kek dah masak dan sejuk sepenuhnya (letak dalam peti ais) kemudian dipotong melintang kepada 3 bahagian.
2 - Letakkan lapisan pertama atas papan kek, paipkan rata2 cream cheese frosting , kemudian paipkan pula blueberry fillin
3 - Lapiskan satu lagi lapisan kek dan buat cara sama spt tadi.
4 - Lapisan terakhir, setelah diletakkan kek, sapu rasa nipis2 cream cheese frosting keseluruhan kek, ini bagi mengelakkan serdak2 kek akan tertarik semasa proses melepa frosting nanti.
5 - Sapu rata frosting menggunakan piping bag lagi senang, kemudian rapikan dengan spatula
6 - Hiaskan ikut suka.




Bahulu Ros (Rose Muffins)

 I was looking for an idea what to make for a colleague's wife who came to visit Miri and also happened to be my blog follower..... I came home late from office so can't do anything too time consuming or too many ingredients which I may not readily had. After searching, then I came across this at Ummi's blog. I am very please with the texture which very much resembles the traditional Malay muffins - crispy on the outside and spongy in the inside. It is called Bahulu Ros because of the added rose essence but the name gave me the idea to use my silicon rose muffin mould that I bought about a year ago but still unused.
By: Roz@HomeKreation
Source: Ummi (orig by: MyR_Mama MyVi )
Translated into English by HomeKreation
Makes 13 pcs or one 8" round
INGREDIENTS:
4 Eggs
1½ cup Granulated Sugar
(can reduce if you like)
1 tsp Rose Essence
1¾ cup Flour
Drops of Pink Coloring

METHOD:
1. Beat egg & sugar until fluffy.
Add in rose essence & beat well.
Add in flour until well mixed.
2. Scoop some batter out & mix with pink color.3. Oil the mould & scoop batter alternately with different color.
Bake 180C for 15-20 minutes for muffin size or 45 min for 8" round.

*************************************


 

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along buat ni untuk hadiahkan kpd seseorang.... Rasa nya macam bahulu kampung - rangup berkerak di luar & lembut di dalam. Resepi asal masak dalam loyang besar tapi kan dah nama nya Bahulu Ros, bagus gak kalau buat bentuk bunga ros kan.

Source: Ummi (orig by: MyR_Mama MyVi )
Acuan bulat 8" ataupun 13 ketul cam Along punya
BAHAN2:
4 biji Telur
1½ cwn Gula Pasir
(boleh kurangkan jika suka)
1 st Esen Rose
1¾ cwn Tepung Gandum 
Beberapa titik Pewarna Merah Jambu

CARA2:
1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang.
Masukkan esen rose
Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati. 
2. Asingkan sesenduk adunan dan campurkan dengan pewarna.
3. Sapu acuan dengan minyak masak.
Masukkan adunan berselang-seli warna.
4. Bakar 180C selama 15-20 minit (acuan muffin) atau 45 minit acuan 8" bulat.

Wednesday, July 11, 2012

Nasi Lemak Kampung

 For whatever reason, I was craving for simple Nasi Lemak kampung style on a banana leaf.... so I fulfilled my own desire in the last weekend....LOL!

By: Roz@HomeKreation
Serves 5-6 person
INGREDIENTS:
5 cups Rice - washed & drained 
5 cups freshly squeezed Coconut Milk
5 Shallots*
3 cloves Garlic*
1" Ginger* (* blend) 
1 Pandan Leaf - shredded & knotted 
1 tsp Salt
(use rice cooker cup for measurement) 

METHOD:
1. Place all into a rice cooker & let it cooked automatically.
2. Serve with Sambal Ikan Bilis, boiled egg, fried salted fish, cucumber/tomato slices!

SAMBAL IKAN BILIS:
½ cup Chilli paste
5-6 Shallots*
1cm Belachan*
(*blend/pound together) 
½ tbs Tamarind + 3 tbsp water1 cup Ikan Bilis - washed & rinsed
 1 Large Onion - hiris
 Salt & sugar to taste

METHOD:
1. Heat cooking oil & fry chilli paste & pounded shallots until fragrant.
2. Add in tamarind juice & fry for a while.
3. Add in Ikan bilis, salt, sugar and stir until a bit dry.

Add some water if you like.
4. Finally add in chopped large onion & cook for few more minutes.

*********************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Entah kenapa teringin nak makan nasi lemak yg sempoi2 atas daun pisang camni....hehehe.... meh jemput makan sama2....

Saiz hidangan 5-6 orang
BAHAN2:
5 cwn Beras - basuh & tapis
5 cwn Santan Perahan
5 ulas Bwg Merah*
3 ulas Bwg putih*
1" Halia* (* blend) 
1 helai Daun Pandan - koyak & simpul
1 st Garam
(guna cwn sukatan rice cooker) 

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dlm rice cooker & masak otomatik.
2. Hidangkan dgn Sambal Ikan Bilis, telur rebus, ikan masin goreng & hirisan timun/tomato!

SAMBAL IKAN BILIS:
½ cwn Cili Mesin
5-6 ulas Bwg Merah*
1cm Belachan*
(*blend/tumbuk) 
½ sb Asam Jawa + 3 sb air1 cwn Ikan Bilis - basuh
 1 bj Bwg Besar - hiris
 Garam & Gula

CARA2:
1. Panaskan minyak & tumis cili & bhn tumbuk sedingga garing.

2. Masukkan air asam jawa & masak sebentar.
3. Masukkan ikan bilis, garam, gula & kacau sehingga kering.
Masukkan sedikit air supaya berkuah.
4. Masukkan bwg besar & masak lagi beberapa minit.

Tuesday, July 10, 2012

Menu Berpantang - Siakap Kukus Halia




 Siakap Kukus Halia
Resepi : MasDuniaku


Bahan :
 ikan siakap - dibersihkan
1 ulas bawang putih  - dihiris @ tumbuk
2 inci halia - dihiris
sedikit garam 
sedikit kiub ikan bilis
1 sudu kecil serbuk lada hitam


Cara :
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dengan api sederhana.
Lumurkan ikan bersama garam, kiub ikan bilis, serbuk lada hitam, halia dan bawang putih.
Kukus selama 20 minit.
 Setelah masak boleh angkat dan dimakan panas2 bersama nasi putih..






Sambal Tempe, Petai, Ikan Bilis & Kacang

I've posted sambal recipe few times before but playing with variety of ingredients. This time I've added Petai to Tempe (fermented soya bean), anchovies and peanuts. Recipe posted earlier on at here.
******************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kat rumah ni Sambal Kacang memang amat lazim.... Kali ni Along pelbagaikan bahan2 nya dgn campuran Petai,Tempe, Ikan bilis & kacang. Resipi dah banyak kali post sebelum ni, tengok di sini.