Wednesday, April 17, 2013

Rendang Pedas Ayam Pencen




Assalamualaikum.
Antara menu yang Mas selalu masak....kali ni Mas guna ayam pencen...hmmm..memang sangat best...suka masak kering2 gini .. mabelesss

Rendang Pedas Ayam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1/2 ekor ayam pencen
1 biji bawang besar dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
 1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk halus
 1/2 inci lengkuas - dikisar @ tumbuk halus
 2 batang serai - dikisar @ tumbuk halus
1/2 inci kunyit hidup - dikisar @ tumbuk halus
 1/2 sudu kecil garam kasar - dikisar @ tumbuk halus
 3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk halus
cili kisar - ikut pedas
santan dari 1/2 biji kelapa
gula secukup rasa
3 sudu besar kelapa parut - ditumbuk sedikit


Cara memasak :
Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam kuali. 
Masukkan bahan - bahan yang dikisar atau ditumbuk halus . Gaulkan atau sebatikan dengan ayam. 
Masukkan bawang besar, daun kunyit yang dihiris halus, santan ( santan tu dituang biar sampai ayam tenggelam ), cili kisar, kelapa parut dan gula. Gaul sebati.
Buka api sederhana dan masak rendang tadi hingga masak. Sentiasa kacau rendang semasa memasak agar rendang tak hangus. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus. 





Sup Ayam Harum Kantan

 Plenty of ginger buds cropped out in the garden so I came out with idea to add it to chicken soup.... the outcome was very pleasantly fragrant and delicious! My hubby & son enjoyed the simple dinner so much. I like using boney parts of the chicken for soup because it makes the soup tastier. Sorry my photos lately were just a quick snap and may look a bit messy.... trying to juggle my busy life at works and at home daily and not much I could do for my blog readers.... the least I can do is to keep this blog alive....

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 chopped Chicken or Chicken Boney Parts
2 Potatoes - peel & cubed 
1 Carrot - cubed 
1 Onion - sliced 
Some Young Corns, Dried Mushrooms, Tomatoes
Mixed Spices - Cinnamon, Star Anise, Cardamon, Cloves
1/2 Big Onion*
2 tsp Black Pepper*
1 tsp Fennel Seeds*
2" Ginger*
2 cloves Garlic* (* blend) 
1 tsp Soup Powder
1 Ginger Bud - sliced 
1 Lemongrass - bruised 
Salt

METHOD:
Heat up few tbsp oil & stir-fry mixed spices, blended ingredients & soup powder until fragrant.
Add in enough water, salt, chicken, potatoes, carrot and let it boil & cook.
Lastly add in young corns, mushrooms and tomatoes and cook for few minutes.
****************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Tengah badan kurang sedap ni, memang sesuai lah makan lauk2 sup camni.... buat pula harum wangi dengan bunga kantan & serai.... memang naik selera! Hubby & son pun kata sedap! Bunga kantan tu Along petik je dari laman depan rumah...! Biasa nya kat rumah ni sup guna bahagian isi kurang laku, so Along guna bahagian rangka... isi ayam nya pula buat goreng lebih laris.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1/2 ekor ketulan Ayam atau pun bahagian rangka
2 bj Kentang - potong 
1 btg Karot - potong 
1 bj Bwg Besar - hiris 
Putik Jagung, Cendawan Kering, Tomato
Some Young Corns, Dried Mushrooms, Tomatoes
Rempah Tumis - Kulit Kayu, Pelaga, Bg Lwg, Cengkih
1/2 bj Bwg Besar*
2 st Lada Hitam*
1 st Jintan Manis*
2" Halia*
2 ulas Bwg putih (* blend) 
1 st Rempah Sup
1 btg Bunga Kantan - hiris 
1 btg Serai - ketuk 
Garam

CARA2:
Panaskan sedikit minyak & tumis rempah tumis, bhn blend*, rempah sup sehingga wangi.
Masukkan air secukup nya, garam, ayam, kentang & karot & didihkan sehingga masak empuk.
Masukkan putik jagung, cendawan & tomato dan masak beberapa minit.

Tuesday, April 16, 2013

Kuih Sagu @ Bronok




Assalamualaikum.
Kuih yang tak jemu2 dinikmati sepanjang zaman..memang dari kecik Mas suka kuih sagu ni....banyak nostalgia tentang kuih ni...sekarang anak2 Mas pun ikut sama...jadi kalau buat...memang tak pikir banyak kali sebab ada yang nak join makan sekali....
Untuk dapatkan sagu yang cantik jernih, Mas akan kukus lepas masak sagu tu...alhamdulillah...memang menjadi elok dengan cara ni..jadi Mas sharekan lagi resepinya yerk...


Kuih Sagu @ Bronok 
Resepi : MasDuniaku


Bahan :
1 cawan sagu biji kecil
2 cawan air
3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
sedikit pati sirap
1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu


Untuk salut
kelapa parut - agak 2 
sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut


Cara membuatnya :
Rendam sagu hingga kembang.
Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan. 
Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Jeng..jeng..boleh dimakan





Order2 yang lalu  ... TQVM



Snow Cheese Cake




Rainbow Cake




Red Velved Cupcake




Kek Puding Karamel




Untuk yang berminat, sila cont Mas 0134242505



Strawberry Pancakes

 These are mini pancakes... purposely made them small and flavored with strawberry milk to please my little Liana. I packed them for her morning break in school and so glad to find them all cleared. Today she reminded me to make the pancakes again for her tomorrow's breakfast....


 I'm using the same favourite recipe posted here but change the plain milk to strawberry milk.... see how fluffy the pancakes are and most importantly tastes good!

By: Roz@HomeKreation
Source: FRD
(I modified the recipe slightly and use manual method this time)
Makes 12 mini pieces
INGREDIENTS:
100g Flour
2 tsp Baking Powder
2 tsp Sugar
1 Egg
150ml Strawberry Milk
1 tbsp Butter - melted 

METHOD:
1. Mix all dry ingredients in a bowl.
2. Mix all wet ingredients together & stir into the dry ingredients until well mixed.
2. Heat up a non-stick pan & pour a scoop of the batter.
Let some bubbles appear on surface and break.
Flip & cook for several seconds and lift out.
Cook remaining batter.
3. Serve with jam.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along perisakan penkek kali ni dengan susu strawberi sebab nak ambil hati Liana tapi semua orang pun suka juga. Liana minta Along buatkan lagi untuk bento ke sekolah nya esuk.

Along masih guna resepi yg sama dar sini cuma Along lebihkan sukatan susu nya supaya lebih mudah di tuangkan. Kali ni Along tak guna blender tapi gaulkan dalam mangkuk dan hasil nya tetap gebu montok!

Source: FRD
Resepi asal telah di ubahsuaikan
Hasil 12 keping
BAHAN2:
100g Tepung Gandum
2 st Baking Powder
2 st Gula
1 bj Telur
150ml Susu Segar Perisa Strawberi
1 sb Butter - cairkan 

CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan2 kering ke dlm mangkuk.
2. Campurkan kesemua bhn2 basah & tuangkan ke dlm bhn2 kering.
Gaul rata.
2. Panaskan kuali leper yg tidak melekat.
Tuangkan sesenduk adunan di tengah2 kuali.
Biarkan sehingga terbit buih2 udara & memecah baru balikkan sebentar.
Angkat & ulangi sehingga habis adunan.
3. Hidangkan dgn jam.


Awards from Nasya

Terima-kasih Nasya atas hadiah persahabatan ini.... mmmmuah2 & salam ukhwah dari Along!

Monday, April 15, 2013

Asam Pedas Tulang Rusuk

My favourite dish..... rib bones in spicy sourish gravy!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
500-600g Rib Bones
20 Dried Chilies*
5 Shallots*
2 cloves Garlic*
1" Ginger*
1 cm Belachan*
1 tsp Coriander Seeds*
1/2 tsp Fennel Seeds*
1/2 tsp Cumin Seeds* (* blend) 
1 Ginger Bud - cut 4 
1 Lemongrass - bruised 
1 bowl Tamarind Juice
Salt & Sugar

METHOD:
1. Boil beef bones with 1 lemongrass and ginger slice until tender.
2. Heat up some oil & stir fry bruised lemongrass & blended ingredients* until fragrant.
Add in tamarind juice, beef, ginger bud, salt & sugar.
Boil & cook until taste is well balanced.
3. Serve with white rice along other side dishes like omelet, cucumber & fried salted fish.
**********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Meh layan lauk yg Along masak kelmarin.... dah habis licin pun.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
500-600g Tulang Rusuk
20 btg Cili Kering*
5 ulas Bwg Merah*
ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1 cm Belacan*
1 st Biji Ketumbar*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih* (* blend) 
1 btg Bunga Kantan - potong 4 
1 btg Serai - ketuk
1 mangkuk Air Asam Jawa
Garam & Gula

CARA2:
1. Rebus tulang dgn sebatang serai & sehiris halia sehingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis serai & bhn2 blend* sehingga wangi.
Masukkan air asam jawa, daging, bunga kantan, garam & gula.
Masak sehingga menggelegak & serasi rasa.
3. Hidangkan dgn nasi putih dan lauk sampingan lain spt telur dadar, timun, ikan masin, dll.

Sunday, April 14, 2013

Kuetiaw Kungfu




Assalamualaikum.
Antara menu peberet yang Mas selalu buat...kadang2 tu campak jerk apa yg ada...janji siap Kuetiaw Kungfu yang diidam2kan..he3
Untuk yang teringin menerainya...Mas sharekan lagi resepinya...


Kuetiaw kung fu
Resepi : hanis@myResepi

Bahan  ( 1 org )  :
kuetiaw - Mas agak2 masa letak dlm telur
2 biji telur - Mas guna 1 biji telur gred A
lada hitam @ lada putih - Mas guna lada putih aji shiok
mix seafood
lobak
1 1/2 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
1 cawan @ lebih jika nak kuah lebih - Mas guna stok ayam
sayur2 lain - optial
1 ulas bawang putih - diketuk
2 biji cili padi @ lebih klu nak pedas - diketuk
sos tiram - Mas letak 1 sudu
sedikit kuib ayam - Mas tambah


Cara memasak :
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam @ putih di dalam gelas @ mangkuk.
Masukkan kuetiaw hingga 3/4 gelas. Mas agak2 jerk kuetiaw tu dan sebatikan.
Kemudian tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak ( minyak tu agak2 mcm nak goreng telur dadar ).
Ratakan kuetiaw supaya menjadi sedikit nipis dan balikkan supaya kedua-dua belah masak dan masukkan dalam pinggan.
Untuk Kuah : 
Tumis bawang putih hingga sedikit perang, kemudian masukkan seafood mix.
Masukkan air @ stok ayam dan biarkan mendidih.
Masukkan sedikit serbuk lada hitam @ serbuk lada putih , cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran dan juga kiub ayam. Sebatikan.
Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kuetiaw tadi. 




Order2 yg lalu...



Red Velved Cake





Snow Cheese Cake



Kek Puding Karamel




Cream Puff


Untuk yang berminat, boleh cont Mas 0134242505