Tuesday, June 4, 2013

SUP KACANG MERAH


Bahan:
3L Air
250 gr kacang merah kalengan
750 gr kaldu sapi
1 sdm mentega
150 gr bawang Bombay, cincang
2 siung bawang putih, cincang
75 gr tomat, potong-potong
3 batang daun bawang, iris kasar
3 batang daun seledri, ikat
3 buah sosis sapi, potong sesuai selera
1 sdt garam
½ biji pala
1 sdt merica bubuk

Cara Membuat:
Panaskan kaldu dengan api kecil. Tambahklan kacang merahda rebus hingga lunak
Panaskan mentega, tumis bawang Bombay dan bawang putih hingga harum. Tambahkan daun bawang dan tomat, aduk hingga layu. Angkat, masukkan ke dalam kaldu.
Masak hingga mendidih, tambahkan sosis, pala, merica dan garam. Rebus hingga seluruhnya matang. Angkat.
Taburi bawang goreng dan sajikan hangat.

 Untuk 5 Porsi

Bila Anda menderita Diabetes cobalah konsumsi gamat Gold G

Daging Gulung Isi Telur

 

Bahan:

  • 7-10 butir telur puyuh, direbus dan kupas
  • 250 gr daging sapi cincang
  • 1 butir telur ayam
  • 7 siung bawang merah ukuran besar
  • 3 siung bawang putih ukuran besar
  • 1 ½ sdm tepung terigu (munjungnya sedang)
  • 1 ½ sdm tepung tapioka (munjungnya sedang)
  • 1 sdt minyak wijen
  • Garam dan merica secukupnya
Cara membuatnya:
  • Rajang bawang merah, goreng sampai menjadi bawang goreng.
  • Rajang bawang putih, goreng sampai menjadi bawang putih goreng.
  • Haluskan bawang merah dan bawang putih goreng, satukan ke daging cincang.
  • Masukkan dan aduk rata ke daging cincang, yaitu telur, tepung terigu, tepung tapioka, minyak wijen, garam dan merica.
  • Siapkan aluminium foil, ratakan daging cincang dan tipiskan.
  • Tata telur puyuh di atas daging, lalu gulung sambil dipadatkan.
  • Kukus selama 35 menit.
  • Setelah matang, potong-potong berbentuk roda.

  1. Untuk penyajian, dapat langsung di sajikan setelah dikukus atau dapat di goreng sebentar lalu di santap hangat dengan saus dan nasi hangat.
  2. Anda dapat menyimpan daging gulung ini sedikit lebih banyak . Simpan dalam bungkus aluminium foil dan letakkan di freezer. Jika sewaktu-waktu Anda ingin kembali memasaknya, Anda tinggal merebus atau menggorengnya sesuai selera Anda.

Monday, June 3, 2013

Pulut Panggang (Grilled Glutinous Rice Roll) (Again)

 There was some leftover steamed glutinous rice from the gathering the other day and I rolled it into this delicious rolls filled with Shrimp Serunding.... the aroma from the grilled banana leaves is really seducing!

For full recipe, refer to earlier posting here.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kalau anda ada lebihan pulut kukus, boleh lah buat pulut panggang. Senang jer nak buat ni sebab semua bahan dah ada sedia.... daun pisang amik kat pokok belakang rumah, inti Serunding Udang pun dah siap ada... apa lagi gulung2 & bakar jer dah siap! Ni adalah antara kuih kegemaran Along & hubby pun sama. Kenyang gak sarapan dengan kuih ni dan Along simpan seketul untuk sahur pada malam nya kerana nak puasa qado keesukan hari nya.

Untuk resipi yang sepenuh nya, boleh lihat kat entri yg lepas di sini. Pulut panggang ni bentuk nya cantik bulat selinder, ni cara MIL yg ajarkan.
Sedia untuk di panggang

Pulut yg rangup wangi di panggang... sedaaaap!

Sedap nya letak inti banyak2 sikit.....

Timun Dayak & Ikan Salai Masak Asam Rebus

 A typical kampung dish..... local melon and smoked fish cooked in spicy sour broth.

Timun Dayak
BAHASA MALAYSIA VERSION
Alhamdulillah dan terima-kasih kepada sahabat yang selalu mengingati Along dan berkongsi rezeki dari kebun kecil nya. Along pun pertama kali mencuba sayur Timun Dayak ni, adalah lebih-kurang macam Timun Sayur Air kat semenanjung tapi beza nya kulit yg ini agak nipis dan lembut. Sedap di masak rebus asam ala masakan kampung. Lain kali Along nak cuba masak lemak cili api campur ikan kembung pula, tentu sedap! Ada pula Sambal Tempuyak dan ulam Mangga Muda (petik dari pokok belakang rumah)... walaaa... selera nya makan nasi!

Ulam Mangga Muda cicah Sambal Tempuyak
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 biji Timun Dayak - kupas kulit & hiris
Seketul Ikan Duri Salai
2 biji Cili Merah
Cili Padi
3 ulas Bwg Merah
1 btg Serai - di ketuk
2 Asam Keping
Garam

CARA2: 
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dlm periuk bersama air secukup nya.
Rebus sehingga menggelegak & timun empuk.
2. Hidangkan dgn nasi putih.



Sambal Udang Timun Tomato




Assalamualaikum.
Antara sambal peberet yang Mas suka buat, makan ngan nasi putih atau nasi lemak memang sangat best.....
Mas sharekan resepinya disini...sila2 mencuba yerk..


Sambal Udang Timun Tomato
Resepi : MasDuniaku

Bahan : 
Udang anggaran 20 ekor
10 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
8 biji cili merah - dikisar
sedikit ikan bilis - dikisar
sedikit udang kering - dikisar
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji timun - potong2
minyak secukupnya
garam, gula, secukup rasa
sos tiram, sos cili anggaran dlm 2 sudu besar


Cara :
Tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak, kemudian masukkan udang,tomato dan timun.....kacau sebentar dan kemudian masukkan 
sos tiram, sos cili, garam, gula, secukup rasa, kacau sebati dan boleh tambah sedikit air panas, kacau sebentar dan boleh tutup api...
Sedia dinikmati dengan nasi putih atau nasi lemak ...hmmm..memang best 



Order2 yg lalu :



Snow Cheese Cake



Cream Puff



Red Velvet Cupcake



Apam Polkadot



Carrot Cake 



Kek Kukus Lapis Cheese With Topping Choc Ganache



Kek Puding Karamel 



Red Velvet Cake




Choc Cheese Tart




Red Velvet Cupcake




Sunday, June 2, 2013

Kuih Lompang

 I made this for the recent gathering and specially for Nazifah because this kuih has no eggs or coloring but just simple ingredients of rice flour and palm sugar. It was served with grated young coconut plucked from my own sideyard...! They are cute size just nice for one bite! This traditional kuih has never been outdated due to its unique texture and taste.... the texture is more like pudding but firmer on the outside and softer in the inside... the success of making is determined by a hole formed in the middle.... the recipe measurement must be right. The sweetness level is also just right and look no further for Kuih Lompang recipe.

By: Roz@HomeKreation
By: Hanieliza
Translated into English by HomeKreation
Recipe below is half portion of the original recipe
Makes: 2 dozens
INGREDIENTS:
1/4 cup Sugar*
1/4 cup Palm Sugar*
1 Screwpine Leaf*
2 cup Water* (* Boil until dissolved to make sugar syrup & cool) 
1 cup Rice Flour
1/4 tsp Malay Alkali Lime Water
Grated Young Coconut

METHOD:
1. Mix flour, lime water and sugar syrup until smooth & filter.
2. Pour into moulds and steam for 20 minutes.
3. Serve with grated young coconut.
*********************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Kuih yang tak lapuk di telan zaman oleh kerana rasa yang unik dan tersangat enak jika kena pada buatan nya. Resipi Kak Hanieliza ni memang terbaik... Along sangat puas hati, seperti yg di idamkan, kuih lompang mesti berlubang di tengah dan tekstur nya lebih lembut di tengah nya seolah2 puding. Manis nya juga sedang2 dan sesuai dgn selera Along. Terima-kasih ya KakLiza.


By: AlongRoz@HomeKreation
By: Hanieliza
Resipi ditaip semula utk mudah rujuk & Along separuhkan dari resipi asal
Bilangan: 2 dozen
BAHAN2:
1/4 cwn Gula Pasir*
1/4 cwn Gula Merah*
1 helai Daun Pandan*
2 cwn Air* (* Masak sehingga gula hancur untuk jadikan sirap & sejukkan) 
1 cwn Tepung Beras
1/4 st Air Kapur
Kelapa Muda Parut

CARA2:
1. Campurkan tepung, air kapur & sirap gula sehingga sebati. Tapis.
2. Tuangkan ke dlm acuan2 kecil & kukus 20 minit.
3. Hidangkan dgn kelapa parut.



Saturday, June 1, 2013

Chocolate Banoffee Pie (Again)

I made it few days ago for get-together with Izzi's family.... I told him long time ago about this indulgent dessert so it was straight away became one of the menu for the occasion. It is a very rich and scrumptious pie which my sons love so much... always with "emmmm.." sound by my children when eating it!


I had made it many times because it was always on demand by my children. Recipe was posted here & here before and each with slight variation. Recipe is pasted herewith again for ease of reference and also providing the Bahasa Malaysia translation.

By: Roz@HomeKreation
(Makes 10" pie)
CRUST:
200g Digestives Biscuits
100g Melted Butter
- Mix well.
- Grease pie tin & press crumbs until fully covered.
- Bake 180C for 10 minutes & cool.

CHOCOLATE FILLING:
5 oz Bittesweet Chocolate
2/3 cup Heavy/Whipping Cream
2 tsp Corn Syrup / Honey (I used liquid glucose this time) 
3 tbsp Unsalted Butter
1 tsp Vanilla Essence

1. Place all choc, cream & syrup in a pot and heat until melted & smooth.
Off fire & add in butter & VE.
2. Pour into pie crust & fridge for 1 hour.

OTHER INGREDIENTS:
6 Bananas - sliced
1 can Toffee / Dulce de Leche
Whipping Cream
Cocoa Powder 

TO ASSEMBLE (here for step-by-step illustrations):
1. Spread toffee on top of chocolate layer.
2. Arrange sliced bananas until fully covered.
3. Whip cream untl stiff & spread on top of banana layer.
4. Sprinkle cocoa powder.
5. Chill at least 1 hour before serving.
**********************************************


Still bare before powdered....

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini antara pemanis mulut yang amat di gemari oleh anak2 Along... termasuklah Along sendiri.... mmmmm.... kalau makan ni memang terpejam2 mata keenakan yg tak dapat di gambarkan....

Dah byk kali sangat buat ni dan juga resepi ada Along kongsikan di sini & di sini. Kali ni Along kasi terjemahan resepi dlm BM pula.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 10" bulat
CRUST:
200g Biskut Digestives
100g Mentega - cairkan 
- Campur rata & tekan ke dlm tin.
- Bakar 180C selama 10 minit. Sejukkan.

CHOCOLATE FILLING:
5 oz Bittesweet Chocolate
2/3 cwn Heavy/Whipping Cream
2 tsp Corn Syrup / Madu (Along guna liquid glucose kali ni) 
3 sb Mentega
1 st Esen Vanilla

1. Masukkan coklat, cream & sirap ke dlm periuk dan panaskan sehingga rata.
Padam api & masukkan mentega & EV.
2. Tuang ke dlm crust tadi & sejukkan dlm petisejuk selama sejam.

BAHAN2 LAIN:
6 bj Pisang - hiris
1 tin Toffee / Dulce de Leche
Whipping Cream
Serbuk Koko

CARA2 (tengok disini cara2 bergambar):
1. Ratakan toffee ke atas lapisan coklat tadi.
2. Susun hirisan pisang sehingga penuh.
3. Ratakan atau paipkan whipping cream.
4. Taburkan serbuk koko.
5. Sejukkan sekurang2nya sejam sebelum di hidangkan.