Wednesday, June 12, 2013

Ikan Bawal Bakar

IKAN BAWAL BAKAR BUMBU KUNYIT 

Memasak Ikan bakar memang memiliki cita rasa yang istimewa. Tak hanya rasanya saja yang sering membuat kita ketagihan untuk mencicipinya tetapi juga aromanya yang juga turut mengundang selera makan. Ikan bawal air tawar yang kali ini menjadi pilihannya. Dengan bumbu kunyit sajian ini wajib untuk dicoba ya....!


Bahan-bahan/bumbu-bumbu:

3 ekor ikan bawal tawar sedang, dikerat-kerat
1 sendok teh garam
1/4 sendok teh merica bubuk
1 sendok teh air jeruk nipis
2 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu Halus:

5 butir bawang merah
3 siung bawang putih
3 butir kemiri
1/2 sendok teh ketumbar
4 cm kunyit, dibakar

Bahan Sambal Kecap (aduk Rata):

3 siung bawang merah, diiris
5 buah cabai rawit merah, diiris
1 buah tomat, dipotong-potong
6 sendok makan kecap manis
2 buah jeruk limau, diambil airnya


Cara membuat:
  1. Panaskan minyak. Tumis bumbu halus hingga harum. Dinginkan.
  2. Lumuri ikan bawal dengan bumbu halus, garam, merica bubuk, air jeruk nipis, dan 1 sendok makan minyak goreng . Diamkan 15 menit.
  3. Bakar sampai harum dan matang sambil diolesi sisa bumbu.
  4. Sajikan ikan bakar bersama sambal kecap.



Cukup Untuk 3 porsi

 

TUNA RICA-RICA


Nikmatnya menu tuna rica-rica kali ini. Bagi anda yang gemar makan ikan tidak ada salahnya untuk mencoba menu yang satu ini. Dengan campuran bumbu khas dan cabai merah keriting membuat hidangan ini semakin terasa istimewa.

Bahan:
500 gram tuna segar fillet, potong kotak2
1 sendok teh air jeruk nipis
1/2 sendok teh garam
1/2 sendok makan gula pasir
2 lembar daun salam
1 cm lengkuas, memarkan
1 batang serai, memarkan
5 lembar daun jeruk, buang tulangnnya
1/2 sendok teh garam
1/2 sendok teh merica bubuk
100 ml air
75 ml minyak goreng, untuk menumis
minyak untuk menggoreng

Bumbu Tumbuk Kasar:
10 butir bawang merah
2 siung bawang putih
5 buah cabai merah keriting
4 buah cabai merah besar
2 buah cabai rawit merah
1 buah tomat merah

Cara membuat:
  1. Lumuri tuna dengan air jeruk nipis dan garam.
  2. Goreng dalam minyak yang sudah dipanaskan di atas api sedang sampai berkulit.
  3. Panaskan minyak. Tambahkan gula pasir. Aduk sampai larut.
  4. Masukkan bumbu tumbuk kasar, daun salam, lengkuas, serai, dan daun jeruk. Aduk sampai harum. Tambahkan tuna Aduk rata.
  5. Masukkan garam, merica bubuk, dan air.  Aduk sampai meresap.


Untuk 5 porsi

Tuesday, June 11, 2013

Mee Udang




Assalamualaikum.
Entry tertunggak sebenarnya, rasanya dah 2 minggu lebih buat mee udang ni...tapi masih terasa rasa lagi keenakknnya......patut la mendapat respon menggalakkan kat MyResepi. Pasti Mas akan buat lagi mee udang resepi che'iza ni...TQVM atas resepinya...Mas kongsikan disini pulak yerk...  ^_^

Mee Udang

Bahan : 
( 3-4 org )
1 kg mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
4 sb lada boh / lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia
1 sb petis
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam

Bahan sampingan :
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng

Cara :
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....



Selit2 Order yg lalu....


Durian Crepe



Kek Puding Karamel With Deko




Cream Puff




Fruits Tart




Red Velvet Cake




Rainbow Cake In Jar




Carrot Cake




Red Velvet Cake





Red Velvet Cupcake




Monday, June 10, 2013

Best Ever Banana Muffins (Again)

 Liana's birthday celebration in schools were postponed until today when the schools were reopened. She had another two celebrations today... one in her morning session school and the other was in her afternoon nursery session. I prefer to give away homemade bakes for party packs to kids instead of sweets and unhealthy snacks. So that is the reason for making these muffins yesterday. I made 6 dozens altogether and give away together with drinks and balloons to kids which also served as breakfast for all Liana's classmates and teachers.

Posing with her two big cakes for next day celebration in schools
Liana's birthday story was here & here before.

 My hubby just chopped a big bunch of bananas from our side-yard and they were all ripened.... lovely opportunity to turn them into party packs.... I made 6 dozens altogether, enough to serve two schools, gave away to some friends and our own consumption!

The recipe was posted here earlier on and pasted herewith again for ease of reference as well as the BM translation. This recipe has been my keeper for almost 10 years and definitely the best!

By: Roz@HomeKreation
Makes One dozen
INGREDIENTS:
170g Mashed Ripe Bananas
3/4 cup Sugar
1 Egg - slightly beaten 
1/3 cup Melted Butter
1 tsp Baking Powder*
1 tsp Bic Soda*
1/2 tsp Salt*
1 1/2 cup Flour* (* sift together) 

METHOD:
1. Place bananas & sugar in a bowl & mix until combined.
Add in egg & butter gradually while mixing.
Fold in dry ingredients gradually until well mixed.
2. Spoon into muffin cups/tin.
Bake 20 minutes at 180C.

Note: This time I added some chocolate chips on top.

Cantik kembang mumbong...!

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini resipi kesukaan Along yg hampir 10 tahun lama nya.... muffin ni lembut, lembab & gebu. Along ada kongsikan resipi ni di sini dulu tapi dalam BI. Kali ni, Along terjemahkan ke BM bagi sesiapa yg ingin mencuba. Senang sangat nak buat nya.

Along buat 6 bancuhan & dapat lah 6 dozen semua nya.... buat banyak sebab Along beri pada kawan2 Liana di sekolah semperna sambutan belated birthday Liana hari ini. Postpone sambutan di sekolah sebab Liana demam sebelum sekolah bercuti... jadi terpaksa tunggu sehingga sekolah buka semula hari ni. Along rasa lebih baik kasi homemade kuih kpd budak2 daripada beli gula2 & keropok, bukan shj lebih sihat, malah mengenyangkan juga.

By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 1 dozen
BAHAN2:
170g Pisang Masak Ranum - lecek 
3/4 cwn Gula
1 bj Telur - pukul sedikit 
1/3 cwn Mentega - cairkan 
1 st Baking Powder*
1 st Bic Soda*
1/2 st Garam*
1 1/2 cwn Tepung Gandum* (* ayak) 

CARA2:
1. Campurkan pisang lecek & gula sehingga sebati.
Masukkan telur, mentega sambil di kacau sehingga sebati.
Akhir sekali, masukkan campuran tepung* & gaul balik sehingga rata.
2. Sudukan ke dalam cawan muffins.
Bakar 180C selama 20-25 minit sehingga masak.

Nota: Along taburkan sedikit coklat cip atas nya.


Sunday, June 9, 2013

Kek Marble Trio - sedap sangat




Assalamualaikum
Tetiba terasa nak mengupdate blog dimalam hari he3....tak de salahnya kan....Mas kongsikan resepi Kek Marble Trio resepi dari Che Mat Gebu. Kek yang sangat2 berbaloi untuk dicuba....tekstur kek yang lembab, lembut gebu ni memang sangat best....asyikk jerk bila dimakan....Mas sharekan disini pulak yerk Che Mat....tima kasih banyak2 atas perkongsian resepi kek marble yang sangat memikat hati ni....tengpk respon diMyResepi....ramaiiii yang dah mencubanya  ^_^


Kek Marble Trio


Bahan  :
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air**disatukan )
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence

Cara membuatnya :

Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.

CATATAN MAT GEBU :- 
Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


Wednesday, June 5, 2013

Kuih Som Som II

This is my favourite Malay traditional pudding which is plainly made of rice flour and coconut milk, served with either black or rose syrup. I chose rose syrup this time just the way my Emak and my 2nd brother like it. It was dessert for my breaking off fast two days ago.... so all long gone! LOL...

By: Roz@HomeKreation
Source: Nana
Translated into English by HomeKreation and with slight modification
Makes: 9 pcs
INGREDIENTS:
50g Rice Flour
50g Corn Flour
800ml Coconut Milk
1 Pandan Leaf
1/2 tsp Salt

METHOD:
1. Mix all ingredinets into a pot & stir until thickened and shiny.
2. Pour into small moulds and cool.
3. Chill and serve with syrup.

SYRUP 
150g Sugar
100ml Water
1 Pandan Leaf
3 tbsp Rose Syrup
- Boil until sugar is dissolved. Chill before served.



BAHASA MALAYSIA VERSION
Ni kuih tradisi lama yang tetap jadi kegemaran ramai.... walau pun bahan2 nya simple tapi tak kurang dari segi rasa.... resepi yg baik akan menghasilkan kuih yang lembut seperti puding.... Kali ni Along cuba resipi Nana dan tidak menghampakan..... amat puas hati dan hilang mengidam berpuasa..... Terima-kasih Along ucapkan kepada Nana. Along memang suka sirap rose tapi sirap gula merah pun Along suka gak (ada buat ni dulu).


By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Nana
Resipi di bawah ni Along sudah separuhkan dari asal & buat sedikit perubahan
Bilangan: 9 biji
50g Tepung Beras
50g Tepung Jagung
800ml Santan
1 helai Daun Pandan
1/2 st Garam

CARA2:
1. Campur sebati kesemua bahan2 dan masak sehingga pekat & berkilat.
2. Tuangkan ke dlm acuan2 kecil & sejukkan dlm petisejuk.
3.  Hidangkan dengan sirap.

SIRAP 
150g Gula
100ml Air
1 helai Daun Pandan
3 sb Sirap Ros
- Didihkan sehingga gula hancur. Sejukkan dlm petisejuk sebelum di hidangkan.