Wednesday, June 26, 2013

LEMAK PUTIH NANGKA MUDA..


rsz_lemak_putih_nangka_muda



Sayur Lemak nangka muda ???? sudah pasti enak rasanya....hhmmmm.... mau mencoba?? Simak Caranya ya......

BAHAN-BAHANNYA
1 kg nangka muda yang telah siap disiang
2 helai daun kunyit, disiat
1 camca teh lada hitam biji, tumbuk hancur
1 genggam ikan bilis, yang telah dibersihkan, rendam
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
  1. Celur nangka hingga 1/2 empuk, tos dan masukkan kembali nangka ke dalam periuk. Tambah serai titik, bawang besar, bawang putih dan santan cair, jika tak cukup, tambah sedikit air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
  2. Tambah kiub ikan bilis, lada hitam dan pati santan. Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan daun kunyit. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin.

TQ for Wishing Me on My Birthday

AlongRiz & AngahRuz were missing.... wished they were here

To all relatives, friends and readers..... thank-you so much for all well wishes on my birthday sent through sms, facebooks, messages and emails! It was such a wonderful day and feel so blessed with your presence in my life!

Assalamualaikum wmh..... Syukur alhamdulillah atas kurniaan Allah dapat bernafas sehingga ke hari ini dengan nikmat kesihatan, rezeki dan kebahagiaan.... Terima-kasih tidak terhingga kepada sedara-mara dan kekawan yg menghantar ucapan dan doa melalui FB, SMS, emails & PMs.... Alhamdulillah tahun ini Along menyambut hari jadi dengan amat gembira dan ceria nya....!

Di sini Along abadikan kenangan Harijadi 2013.....

Kek Harijadi tahun ni Along buat sendiri.... khas untuk kami bertiga... Mama, Abah & Angah... all borned in Jun! Hubby gave us dinner treat at restaurant but didn't snap photo.... :(

Kat opis pula, my team surprised me with Secret Recipe Macadamia Cake which is my favourite! I was having a discussion with one team member when suddenly I was interrupted by Ramon saying there is something urgent... all sudden the whole team ambushed me with a cake, birthday song and well wishes! Was really happy with such appreciation by the team.... thanks so much!

On the very day.... Along terima parcel hadiah buku resipi dari seorang sahabat lama. Suka nya dapat hadiah buku resipi.... ada lebih 400 pelbagai jenis makanan.... insyaallah akan Along kongsikan bila mencuba nya nanti! TQ so much my lovely friend for your thought!


A bouquet of red roses was delivered by florist on the day..... came from my best lovely friend, Audrey from KL. thanks so much dear who never failed to send me flowers every year! Such a sweet thought!

Gemuk nya bunga ros ni....geram!

Below are e-flowers and cards sent by my lovely FB friends.... maceh & syukur amat atas persahabatan kita.... mmmmuah2!
psssssst.... cam tau2 jer semua orang yg Along suka bunga ros....heheee
from Ibh Sue

from Nor Secubit Garam

from Rose Tyfa

from Aminah Aziz

from Surifah Songab

from Kelly Walther

from Mamasya

from Sury Nur Irissya

from Aziemas

Sup Ikan Kakap







Bahan-bahan :

- 1 ekor ikan kakap, bersihkan -
- 6 iris jahe -
- 300 gram lobak , potong-potong -
- 100 gram sayur asin -
- 100 gram sawi putih -
- 3 batang seledri -
- 3 sdm susu bubuk -
- 3 sdm minyak wijen -
- 1 sdt garam -
- 1 sdt penyedap rasa jika suka -
- 1 sdt lada bubuk -
- 1.000 cc air -

Cara membuat :
1. Didihkan air, masukkan lobak, jahe, sayur asin, sawi putih, susu bubuk, minyak wijen, garam, penyedap rasa, lada.
2. Terakhir masukkan ikan dan seledri. Masak sampai matang. Angakt.
3. Hidangkan.

Untuk 5 porsi


Ikan sangat baik untuk pertumbuhan otak anak anda. Mau info kesehatan lainnya?? klik disini....

ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG


rsz_asam_pedas_ikan_sembilang_a


Kali ini anda akan kami sajikan resep memasak Ikan Sembilang dengan rasa asam pedas...
hehe....pasti terasa nikmat. Oke... Selamat Mencoba ya....

BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ikan sembilang (kurang lebih 600 gram)
10 - 12 batang bendi, rendam
1 genggam daun kesom
1 batang serai, diketuk
3/4 camca besar pes asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
1 kiub pati ikan bilis (optional)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
1/2 camca teh lada hitam biji

CARA MEMBUATNYA :

  1. Ikan sembilang dibuang isi perutnya, kerat pada beberapa bahagian, cuci dan perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit, cuci kembali dan toskan. Bendi ditoskan dan kerat 2 kalau panjang. Kalau guna bendi kontot, tak perlu dikerat...Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan).
  3. Bila mendidih, masukkan ikan dan bendi. Kacau perlahan. Masukkan kiub ikan bilis dan daun kesom. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak hingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..

Masakan Ikan Sembilang

Bahan-bahan:
500 gr ikan sembilang
20 gr bawang merah
3 sdm merica
10 biji cabe rawit
Bawang merah, merica & cabe rawit ditumbuk
2 sendok makan minyak goreng
Sedikit garam, gula pasir & serbuk lada hitam
1 sendok kecil biji ketumbar & jintan
Sedikit buah asam belimbing

Cara membuat :
1. Ikan dibuang jeroan perut kalau ad telurnya dapat dimasak dan dibersihkan dengan air asam jawa.
2. aduk ikan dengan garam dan panggang hingga masak.
3. Panaskan sedikit minyak goreng dan tumiskan bahan tumbukan
4. Masukkan buah belimbing dan serbuk lada hitam.
5. Kemudian masukkan ikan, garam, gula pasir,jintan dan biji ketumbar.
6. Masak hingga matang

Ayam Goreng Cornflake

Ayam Goreng Cornflake

Bahan-bahan:
300 g daging dada ayam tanpa tulang dan kulit, potong 3x1x1 cm
1 siung bawang putih, parut
1/2 sdt merica bubuk
4 sdm tepung terigu
1 butir telur ayam
40 g cornflakes, memarkan
minyak goreng

Bahan Pelengkap:

French fries
Mayones botolan

Cara membuat:
1. Bumbui ayam dengan bawang putih, merica dan garam. Remas-remas dan diamkan sebentar.
2. Lumuri potongan ayam dengan tepung terigu hingga rata.
3. Celupkan dalam telur kocok lalu balut dengan cornflakes hingga rata.
4. Diamkan beberapa saat hingga agak kering.
5. Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga kering.
6. Angkat dan tiriskan.
7. Sajikan hangat dengan Pelengkapnya Untuk 4 orang

Anda memiliki sakit TBC atau Paru-paru? Ingin sembuh dengan HERBAL? Klik Disini Harga Terjangkau

Sup Buntut

Bila cuaca hujan dan dingin...pasti enaknya makan yang berkuah... Berikut saya sajikan cara membuat Sup Buntut yang tidak kalah rasanya dengan masakan restoran.



Bahan-bahan :

1.000 gram buntut sapi
1.500 ml air
2 batang daun bawang, dipotong 1 cm
200 gram wortel, dipotong bulat
100 gram kacang merah kering, direbus
50 gram makaroni pipa, direbus
3/4 sendok teh pala bubuk
4 cm kayumanis
4 butir cengkeh kering
1 1/2 sendok makan garam halus
1 1/2 sendok teh gula pasir
2 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu yang dihaluskan:

8 butir bawang merah
6 siung bawang putih
1 1/2 sendok teh merica

Bahan untuk pelengkap:

100 gram emping goreng
2 sendok makan bawang goreng
1 buah tomat, dipotong-potong 

Cara Membuat Sup Buntut:

1. Presto buntut sapi dalam air sampai matang 15 menit. Saring air kaldunya.
2. Rebus 2.000 ml air kaldu rebusan buntut yang sudah ditambah air. Didihkan lagi. Masukkan buntut sapi.
3. Panaskan minyak. Tumis bumbu halus, pala bubuk, kayumanis, dan cengkeh sampai harum. Masukkan ke dalam rebusan buntut. Tambahkan garam dan gula pasir. Masak sampai mendidih.
4. Masukkan wortel dan kacang merah. Masak sampai matang. Tambahkan makaroni dan daun bawang. Masak sampai mendidih.
5. Sajikan bersama pelengkap.

Cukup Untuk 8 porsi

Silahkan untuk mencobanya, ohya..bila anda punya penyakit darah tinggi atau kolesterol...tdk perlu takut makan sup buntut ini karena sekarang ada herbal yang mampu dengan cepat menurunkan darah tinggi dan kolesterol dengan aman namanya Jelly Gamat. Untuk Info selanjutnya klik link ini atau hubungi 0816-1880660