Thursday, February 16, 2012

Sambal Hitam Pahang

 Finally I get to try this after looking for the Belimbing fruit (Cucumber Tree) almost a year ago since Ayu posted it in her blog. Typically the fruits are green but the ones I found recently is white but taste wise are the same anyway.
 I'm very tired tonight, so posting only the BM version. If any one wants it in English, please shout.

Update on 8thMarch based on request:

Source: Ayu (Original by Madiha)
English translation by HomeKreation
INGREDIENTS:
½ cup boiled Cucumber Tree (Belimbing)
½ cup Chili Padi*
(I also added Green Chilies) 
2 cup Anchovies* (* pounded) 
6 Shallots [3 pounded, 3 sliced thinly] 
5 tbsp Soy Sauce
Salt & Sugar
1 cup Oil

METHOD:
1. Place cucumber/belimbing in a pot & cook without adding water, with small fire until it shrinked & turned into dark color.
Stir occasionally to prevent from burned.
Mashed coarsely.

2. Heat up oil stir-fry sliced onion until fragrant.

Add in pounded ingredients & mashed Belimbing.
Cook until dry and add in soy sauce, salt & sugar.
Cook until dry.

3. Strain excessive oil & serve with rice or glutinous rice.

***************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Akhir nya merasa juga sambal ni selepas hampir setahun mencari Belimbing Buluh di Miri ni. Itu pun yg ada cuma belimbing putih, bukan hijau tapi rasa nya sama juga lah. Terima-kasih kepada Madiha yg kongsikan resepi nya dan juga Ayu yg promote resepi ni.

Source: Ayu (Original by Madiha)
(Along modified sikit & resipi di ringkaskan utk mudah rujuk)
BAHAN2:
½ cwn Belimbing Buluh Rebus
½ cwn Cili Padi*
(Along tambah Cili Hijau) 
2 cwn Ikan Bilis* (* di tumbuk) 
6 ulas Bawang Merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis] 
5 sb Kicap Manis
Garam & Gula
1 cwn Minyak

CARA2:
1. Masukkan belimbing de dlm periuk & di masak tanpa air dgn api kecil sehingga kecut & bertukar warna gelap.
Kacau sekali-sekala supaya tidak hangit.
Lecek/tumbuk separa lumat.

2. Panaskan minyak & tumis bawang hiris sehingga wangi.

Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & belimbing rebus.
Masak sehingga bahan2 tersebut agak kering & garing.
Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa.
Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).

3. Tapis minyak berlebihan & hidangkan dgn nasi atau pulut.


Belimbing Buluh Putih

Tuesday, February 14, 2012

Talam Roti Paun



Assalamualaikum.
Tak tahan godaan nengok Talam Roti Paun kat dapur Kak Yatie - Sinar Kehidupanku hari tu, jadi Mas pun try buat semalam, 1/2 adunan jerk...cukuplah untuk family Mas yang kecil..itu pun puas makan....sedapppp sangat Talam Roti Paun ni...memang akan Mas buat lagi lain kali ...maceh pada tuan resepi iaitu Chef Asma. Memang berbaloi2 mencuba Talam Roti Paun ni. Satu lagi kelainan untuk resepi kuih talam bila diletakkan roti dalamnya....sedapp sangat...terasa seolah2 makan puding ngan kuih talam...satu gabungan yang mantap....memang terbaik la Talam Roti Paun ni, untuk yang belum mencubanya...sila2 lah menerainya yerk...pasti tak menghampakan....talam ni pun sedang2 elok jerk manisnya pada tekak Mas....Selamat mencuba yerkkkk.....

Talam Roti Paun
Resepi :  Chef Asma.

Bhn utk Lapisan Bawah :
13 keping roti putih Gardenia - di carik2
2 biji telur
50 gm raisin - Mas pun mcm kak Yatie, tak letak
1/2 cwn gula halus
1/2 sk garam
150 ml santan pekat
300 ml air
1/4 sk vanilla essence

Cara membuatnya :
Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut).
Masukkan dalam loyang 10x10x2" (Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik).
Kukus selama 25 minit.
Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.
Nota : Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan air guna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah



Bhn utk Lapisan tengah :
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula halus
1/2 sk garam
2 biji telur
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan

Cara membuatnya :
Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jngn terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 susu pekat je.
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)


Bhn utk Lapisan atas :
1/2 cwn tepung kastard
1/2 cwn gula halus
1/4 sk garam
1/8 sk vanilla essence
3 biji telur
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna kuning @ oren (tak letak pun takpe)

Cara membuatnya :
Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
Masak jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.
Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
Sentiasa lap tutup pengukus. Saya lap setiap 5 minit, permukaan kuih kelihatan rata dan licin.
Setelah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk bolehlah di potong guna pisau plastik.



Baung Salai Masak Lemak Cili Hijau

 Found very fresh Ikan Baung from the open market and grabbed it right away.... only later when served I discovered that my hubby does not consume this kind of river fish. I thought only cat fish is the problem but he said he cannot swallow anything look as such.... what a pity.

The fish tastes sweet since they are very fresh and I like it very much cooked it this way.
 I'm too sleepy to type more right now.... guess no one needs the recipe anyway....
Quite small size.....
I open-grilled the fish before cooking to obtain better aroma & taste

Monday, February 13, 2012

Daging Dendeng Pandan


Assalamualaikum.
Meh layan entry tertunggak untuk pagi ni.....resepi daging yang sangat sedapp...suami Mas pun suka....pernah buat dulu, boleh lihat DISINI dan Mas buat lagi bila terkenangkan kesedapannya.....resepi Daging Dendeng Pandan ni datangnya dari Kak Ummi - Home Sweet Home, ada keluar dalam Majalah Jelita keluaran Mac 2011, tahniah yerk kak dan maceh Kak Ummi atas resepi daging yang sedap  ni...Mas sekeluarga sukaa...

Daging Dendeng Pandan

Bahan :
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk ( *untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar : 
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia


Cara Memasak :
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk.
Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.



Tuna Horns

 What an easy & quick way to prepare breakfast this way and most importantly delighting the whole family.... credit goes to Pn Ros who shared the idea to combine pratha and tuna in horn shape - thanks so much for delighting my family.
By: Roz@HomeKreation
Idea from: PnRos@SinaranMenu
Below recipe is the way I made mine 
INGREDIENTS:
1 packet Kawanku Pratha
1 can Tuna in Water
1 Red Chili
1/2 Big onion
1/2 Kasturi Lime
2 tbsp Mayonaise
Parmesan Cheese
Cheese Slices
1 Egg

METHOD:
1. Drain tuna & mashed.
Add in sliced chili, chopped onion, lime juice, mayo.

2. Slice each pratha into 4 sections.
Place a tsp of tuna filling, sprinkle parmesan cheese & seal edge to shape into a horn.
Cover opening with a tiny slice of cheese.

3. Brush top with beaten egg.
Bake 190C for 15-20 minutes.
*****************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Buat kudapan di waktu pagi, petang atau pun pada bila2 masa. Sesuai juga utk di hidangkan kpd tetamu. Along buat comel2, senang nak ngap... 10 biji pun tak terasa...hehe. TQ Pn Ros atas idea yg best ni, se isi keluarga memuji!

Resipi di bawah ni Along dah ubah-suai sedikit mengikut citarasa & cara sendiri
BAHAN2:
1 bungkus Pratha Kawanku
1 tin Tuna in Water
1 bj Cili Merah
1/2 bj Bwg Besar
1/2 bj Limau Kasturi
2 sb Mayonaise
Parmesan Cheese
Kepingan Keju
1 bj Telur

CARA2:
1. Tapis air tuna & di lecek.
Gaulkan cili hiris, bwg besar dadu, jus limau & mayo.

2. Potong setiap roti pratha kpd 4 bahagian.
Letakkan sesudu inti tuna, tabur sedikit parmesan cheese & lekatkan tepi kiri kanan pastri membentuk tanduk.
Tutup bahagian depan yg terbuka dgn kepingan kecil keju.

3. Pukul telur dgn garfu & sapu atas roti.
Bakar 190C selama 15-20 minit.

Sunday, February 12, 2012

Eggless Fruit Cake

 Another project for belated CNY party to be held in the office this week.... Despite eggless, the cake is soft and crumbly i.e. resemble butter cake texture. Specially nice while it is still hot from the oven.
By: Roz@HomeKreation
TQ to Source: DygJack
Translated into English by HomeKreation
INGREDIENTS:
250g Butter*
250ml Evaporated Milk*
170g Caster Sugar or Brown Sugar*
(HomeKreation: I mixed half/half)
2 tbsp Condensed Milk or Golden Syrup*
300g Mixed Fruits (chopped)
360g Plain Flour**
2 tsp Baking Powder**
1 tsp Soda Bikarbonate** (** sift 3x)
125ml Orange Juice (HomeKreation: I used half sunquick + half water) 
30g Chopped Almond - optional (HK: I replaced with coconut flakes)

METHOD:
1. Mix ingredients* in a pot & cook until dissolved.

Off fire & add in mixed fruits, stir well.
Leave to rest for 4 hours or overnight until fruits float.

2. Mix flour into the mixture above with wooden spatula.
Add in orange juice & mix well.
 

3. Pour into greased & floured tube pan.
(Use tube pan for even cooking and avoid uncooked in the middle)
Sprinkle chopped almond.
Bake 160C for 40-50 minutes or until cooked.

******************************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Kali ni Along mencuba resepi DygJack - ramai yg sudah mencuba resepi ni. Kalau nak tau rasanya kena lah cuba sendiri kan. Kek nya lembut gebu walau pun tanpa telur - tekstur nya mirip seperti kek butter.

TQ to Source: DygJack
Resepi di taip semula utk mudah-rujuk buat Along sendiri
BAHAN2:
250g Mentega*
250ml Susu Cair*
170g Gula Kastor atau Brown Sugar*
(Along buat separuh/separuh)
2 sb Susu Pekat atau Golden Syrup*
300g Mix Fruits (dihiris halus)
360g Tepung Gandum**
2 st Baking Powder**
1 st Soda Bikarbonat** (** ayak 3 kali)
125ml Jus Oren (Along campur separuh Sunquick & separuh air) 
30g Badam Cincang - optional (Along ganti dgn halwa kelapa)

CARA2:
1. Satukan bahan2* ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati.
Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit & gaul.
Biarkan selama 4 jam atau semalaman sehingga buah2an terapung.

2. Masukkan tepung** ke dalam adunan 1 & sebatikan dgn senduk kayu.
Masukkan jus oren & kacau sehingga sebati.
 
3. Tuangkan ke dalam loyang yang disapu dgn mentega dan ditaburkan sedikit tepung. (Guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya)
Kemudian taburkan badam cincang.
Bakar 160C selama 40-50 minit
(kepanasan & masa ni Along dah adjust utk kesesuaian oven yg Along gunakan).

Saturday, February 11, 2012

Bingka Pisang



Assalamualaikum.
Kali ke-2 Mas buat Bingka Pisang yang sedappp ni.....bila nampak Kak Yatie - Sinar Kehidupanku entrykan Bingka Pisang, terus terasa nak makan lagi Bingka Pisang....jadi Mas pun buat lagi.....hmm...memang tak menghampakan....lembut jerk bingka ni....rasanya pun sedang2 jer manisnya sebab Mas kurangkan sikit sukatan gula tu sebab pisang berangan yang Mas guna ni dah masak ranum....
Hmmm....kalau dah rasa sepotong Bingka Pisang ni, memang akan nak lagi dan lagi...sedapp sangat Bingka Pisang ni..Ain ngan Daniel pun suka....abang pun cakap sedapp...satu lagi resepi bingka yang senang dibuat dan sedappppp....maceh yerk Kak Dzana......

Bingka Pisang
Resepi : Kak Dzana

Bahan (loyang 8 inci) :
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji, byk ni coz sy suka pisang.. klau tak suka boleh kurangkan...) - di lenyek kasar - Mas guna 4 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula - Mas guna 2/4 cawan gula jerk
1 cawan santan
1 cawan susu sejat @ cair
1 biji telur2 sudu besar butter
sedikit garam


Cara membuatnya :
Blender semua bahan kecuali pisang. 
Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter dan Mas alas kertas minyak supaya senang nak keluarkan bingka tu nanti.
Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.