Wednesday, March 21, 2012

Sosej Blossom Bun



Assalamualaikum.
Jom layan roti lagi....bila tak berapa selera makan nasi..memang roti la yang Mas cari..kebetulan nampak Izahdaut dan lepas tu Kak Sheila pulak buat Sosej Blossom Bun ni, jadi Mas pun buat juga...memang tak menghampakan....rotinya lembuttt gebu jerk...apa lagi makan panas2 ....hmmm...memang best...maceh pada tuan resepi CMG , siap ada tunjukkan cara nak buat sosej blossom tu lagi.....memang terbaikkkkk

Sosej Blossom Bun
Sumber :  Izahdaut dan Kak Sheila

Bahan :
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej "Ayamas", celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya



Cara Membuatnya :
Untuk Doh :
 Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. 
Kaedah Lain :
 Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 g setiap satu). Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8 bahagian (seperti dalam gambar).
Kemudian, bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....


Tuesday, March 20, 2012

Ayam Masak 3 Sos (Chicken In 3 Sauces)

 At first I was thinking to cook rendang but then I wanted to reduce the calories a bit by avoiding coconut milk and hence came up with the idea to replace the coconut milk with three types of sauces. Outcome was very nice and whole family enjoyed it.
By: Roz@HomeKreation
Serves 5-6 person
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut
4-5 tbsp Chili Paste
10 Shallots*
2" Ginger*
3 cloves Garlic* (* blend) 
1 Lemongrass - bruised 
1 big Onion - sliced 
2 tbsp Chili Sauce
2 tbsp Tomato Sauce
2 tbsp Soy Sauce
Salt & Sugar

METHOD:
1. Heat up few tbsp oil & stir fry chili paste until fragrant.
Add in lemon grass & blended ingredients.
Stir fry until fragrant.
Add in the rest of ingredients & cover until chicken is cooked.
2. Serve with rice.
******************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Memula tingin nak makan rendang tapi Along gantikan santan pekat dengan 3 macam sos untuk mengurangkan kalori dan rasa nya sangat sedap. Anak2 Along dan hubby makan nasi bertambah.

Hidangan: 5-6 orang
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2
4-5sb Cili Mesin
10 ulas Bwg Merah*
2" Halia*
3 ulas Bwg Putih* (* blend) 
1 btg Serai - di ketuk
1 bj Bwg Besar - hiris
2 sb Sos Cili
2 sb Sos Tomato
2 sb Kicap
Garam & Gula

BAHAN2:
1. Panasakan sedikit minyak & tumis cili mesin sehingga garing.
Masukkan serai & bhn blend, kacau sehingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain, kacau & tutup sehingga ayam masak.
2. Hidangkan dgn nasi.

Monday, March 19, 2012

Sugee Black Cherry Square

 We had BBQ at the boat club beach last Saturday for farewell to Mike T who retired from the company. He was such a nice boss that I decided to bake something for the occasion. I wasn't very sure what he likes so I baked two things - Apple Crumble served with custard sauce and Sugee Black Cherry Square.
I posted a similar cake earlier on here.

By: Roz@HomeKreation
Source: Diana FRD (the blog is no longer exist)
Translated into English by HomeKreation
Makes 8" square
INGREDIENTS:
1½ cup Plain Flour*
2 tsp Baking Powder* (* sifted) 
1 cup Sugee
½ cup Caster Sugar
200g Butter
2 Eggs
2 tsp Vanilla Essence
Your preferred Jam (I used organik Black Cherry jam with a lot of whole cherries in it)
Almond slices (optional - added by HomeKreation) 

METHOD:
1. Preheat oven 170C.

2. Mix the first 4 ingredients.
Rub in butter, eggs & VE until well mixed.

3. Spread 1/2 portion into a greased tin.
Spread jam & top with the remaining batter.
Sprinkle Almond slices.

4. Bake 20-25 min.
****************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along buat ni untuk jamuan BBQ tepi pantai pada Sabtu baru2 ni. Kat gambar atas tu Along potong sedikit jer untuk tunjuk pada anda lapisan dalam nya & lepas tu cantum semula untuk bawa kesemua nya ke jamuan tu. Kek ni antara fevret Along sebab rasa yg gebu dan kurang manis. Along guna jem organik tanpa gula, jadi sedang2 jer manis nya.

Dulu dah tayang resepi nya kat sini tapi kali ni Along sertakan resepi dalam BM. Resepi drpd Diana @FRD dan Along memang suka sangat dgn blog Diana yg banyak menengahkan resepi2 berkualiti tapi sayang sekali Diana dah lama tutup blog nya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Diana FRD (blog Diana dah tutup)
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1½ cwn Tepung Gandum*
2 st Baking Powder* (* ayak) 
1 cwn Suji
½ cwn Gula Kastor
200g Butter
2 bj Telur
2 st Vanilla Essence
Jem pilihan anda (Along guna jem organik Black Cherry - ada byk buah ceri bulat2 dlm jem tu)
Hirisan Almond (optional - ni Along tambah sendiri) 

CARA2:
1. Panaskan oven 170C.

2. Campurkan empat bahan yg pertama.
Gaulkan butter, telur & VE sehingga rata.

3. Ratakan 1/2 adunan ke dlm tin.
Sapukan jem ke atas nya & tutup dgn separuh lagi adunan.
Taburkan almond.

4. Bakar 20-25 min.

Sunday, March 18, 2012

Mee Rebus Cik Ani



Assalamualaikum.
Bersiaran lagi dan kali ni jomm layan Mee Rebus Cik Ani yang pada Mas salah satu resepi mee rebus yang harus dicuba....sedappp sangat...mee rebus ni dah lama Mas buat, pada hari yang sama Mas buat Roti Goreng Puree Kekedek tu..alang2 dah ada keledek kan..dan macam biasa, selalunya resepi mee rebus ni Mas dapat dari dapur  Kak Norhayati - Sinar Kehidupanku, dan kata Kak Yatie, resepi asal adalah dari Chef Wan...tapi Kak Yatie copy resepi dari Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan. Terima kasih pada semua atas perkongsian resepi mee rebus yang mabeless ni..Mas kongsikan disini pulak yerk..

Mee Rebus Cik Ani
Resepi : Chef Wan

Bahan :
1 kg mee kuning
150 g taugeh - buang ekor
2 keping tauhu - goreng terendam dan hiris nipis
2 biji cili hijau - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 pokok daun sup - hiris
1 pokok daun bawang - hiris
4 - 5 biji telur rebus - kupas dan belah 2
6 biji limau kasturi - belah 2
Bawang goreng secukupnya

Bahan Kuah Mee Rebus :
1/4 cawan minyak masak
2 camca besar rempah kari daging
2 1/2 camca besar tauco - tumbuk lumat
500 g daging lembu - sedap yang ada lemak sikit
5 - 6 cawan air
500 g keledek
1 cm lengkuas -  dititik
1/3 cawan kacang tanah -  goreng tanpa minyak dan kisar halus
1 biji tomato - belah 4
7 biji bawang merah kecil - tumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 cm halia - tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa 
kiub daging - Mas tambah



Cara memasak :
Untuk Kuah Mee Rebus : 
Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut (kalau guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu). 
Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus. 
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging (kalau daging rebus, masukkan sekali air rebusannya), air, keledek dan lengkuas. 
Masak perlahan selama 20 minit. Tambah kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga kuah pekat. (selalunya kuah mee rebus perlu manis sedikit).

Penyediaan Mee Rebus :
Celur mee dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan. 
Letak dalam bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee. 
Letak telur rebus dan taburkan cili hijau @ merah, tauhu, hirisan daun sup @ daun bawang, bawang goreng dan diakhiri dengan perahan jus limau kasturi. 
Hidangkan segera...


Beef Balls in Black Pepper Sauce (Bebola Daging Masak Sos Lada Hitam)

 My kids love Black Pepper Beef but this time I minced the meat and turned it into balls. The beef balls were then deep fried until crispy and they love it s much - soft in the inside and crispy in the outside.

I always made my own minced meat instead of buying ready minced - that way you can be sure of good quality. More importantly I don't have to wash the minced meat and therefore the meat balls will not break while frying but remain solid. Wash the meat & drain well before mincing.
By: Roz@HomeKreation
Serve: 5-6 persons
INGREDIENTS:
400-500g Beef - wash, rinse & mince 
1 tsp Black Pepper*
1/2 tsp Fennel Seed*
1/2" Ginger* (* pounded) 
2-3 tbsp Flour
1 Egg white
1 Big Onion**
3 cloves Garlic**
2" Ginger**
3 Green Chilies** (** sliced) 
3 tbsp Black Pepper Sauce
2 tbsp Oyster Sauce
Salt

METHOD:
1.  Mix well minced beef, salt, pounded ingredients*, flour and egg white.
Pinch small amount & shape into balls.
Deep fry until cooked & crispy on the outside.

2. Heat up few tbsp of oil & stir fry sliced ingredients** until soften.
Add in black pepper sauce & oyster sauce.
Add in little bit of water if dried out.
Add in fried beef balls and stir few minutes until well mixed.

3. Serve with white rice.
*****************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini salah satu lauk masakan anak2 Along kat rumah ni. Kalau nak beef balls yg sedap, mesin daging tu sendiri dan lagi pun lebih bersih dan tidak pecah bila di goreng sbb daging sudah di basuh & di keringkan sebelum di mesin.

Hidangan: 5-6 orang
BAHAN2:
400-500g Daging Lembu - basuh, tapis kering & di mesin halus
1 st Lada Hitam*
1/2 st Jintan Manis*
1/2" Halia* (* di tumbuk) 
2-3 sb Tepung
1 bj Telur Putih
1 bj Bwg Besar**
3 ulas Bwg Putih**
2" Halia**
3 bj Cili Hijau** (** hiris) 
3sb Sos Lada Hitam
2 sb Sos Tiram
Garam

CARA2:
1.  Campurkan sebati daging mesin, garam, bhn tumbuk*, tepung & telur putih.
Bulat2kan & di goreng dlm minyak dalam sehingga masak & garing di luar.

2. Panaskan beberapa sudu minyak & tumis bhn2 hiris** sehingga layu.
Masukkan sos lada hitam & sos tiram.
Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
Masukkan bebola daging & kacau sehingga sebati.

3. Hidangkan dgn nasi putih.

Monday, March 12, 2012

Kuih Lapis Koko



Assalamualaikum.
Satu lagi resepi kuih lapis yang best...memang sedappppp....sajerk mencari2 resepi kuih lapis yang lain sikit dan terjumpa resepi kuih lapis koko ni kat blog Kak Norhayati - Sinar Kehidupanku, tengok respon, Ain ngan Daniel suka sangat...mungkin  sebab rasa koko tu kot..he3...maceh yerk Kak Yatie atas resepinya...izinkan Mas kongsikan kat sini pulak....

Kuih Lapis Koko

Bahan :
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb rata tpng beras
2 sb rata tpng jagung
1 sk garam
1 cwn gula pasir
5 cwn santan
3 sb rata serbuk koko
4 sb air suam utk bancuh koko.
pewarna kuning - Mas x letak



Cara membuatnya :
Satukan kesemua tepung didlm mangkuk.Masukkan garam dan gula pasir.
Masukkan pula santan dan gaul sebati.(saya masuk dlm blender kesemuanya)
Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna kuning dan satu lagi letak bancuhan koko.
Panaskan kukus dan balut penutupnya dngn kain.
Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi.Masukkan adunan koko 1 senduk dan kukus selama 5 minit.
Setelah itu lapis pula adunan kuning selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
Lapisan akhir sekali kukus selama 15 minit.
Bila dah siap, sejukkan selama 1 jam dan boleh di potong. 



Kek Batik Coklat

 I made this in the week-end to munch in the evening. Such a simple preparation using microwave to melt chocolate and butter then mix the rest in. Actually I made this to clear some milk chocolate and marie biscuits in the pantry. All my children love this so much and asking me to make again.

Recipe taken from Ijan more than two years ago and only now manage to try it. I should have made it earlier bcoz it is really delicious.... thanks Ijan. Oh ya, for info this version is crispy type.......
By: Roz@HomeKreation
Source: Ijan@Blogresipi
Simplified the recipe & ingredients the way I made it
Makes 5" x 9" tin
INGREDIENTS:
200g Marie Biscuits - break each into 4 
100g Butter
250g Milk Chocolate
200g Condensed Milk


METHOD:
1. Melt chocolate (I used microwave for 1 minute+) & add in condensed milk.
Melt butter in microwave & mix well.
Mix in marie biscuits until well coated.

2. Line tin with parchment paper.
Press mixture into the tin.
Let is set in fridge before slicing.
********************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Dalam kesibukan, kesian pula anak2 takda benda nak kudap2 di hujung minggu. Bahan2 pula memang dah sedia ada, jadi buat lah kek yg senang2 camni, tak sampai 10 minit dah siap. Bukan main suka lagi bebudak kat rumah ni, minta buat lagi.... TQ Ijan, resepi yg mudah tapi sedap!

Buat pengetahuan, resipi ni jenis yg rangup i.e. biskut nya tak lemau.

Along taip semula resepi nya spt cara yg Along buat
Saiz 5" x 9"
BAHAN2:
200g Biskut Marie - patah 4 
100g Butter
250g Milk Chocolate
200g Susu Pekat

CARA2:
1. Cairkan coklat - ikut cara yg anda suka, Along cairkan dlm microwave 1 minit.
Campurkan susu pekat sehingga sebati.
Cairkan butter dlm microwave 30 saat & campurkan sebati.
Masukkan biskut marie & gaul sehingga coklat menyaluti semua biskut.

2. Lapik tin dengan kertas.
Tekan adunan ke dalam tin supaya rata.
Simpan dalam peti sejuk sehingga coklat keras.
Potong & hidangkan.