Monday, April 28, 2014

Kerabu Paku & Taugeh II (Fern & Bean Sprout Salad II)

 Utilising my home-made dried shrimps to flavour the salad.... delicious appetizer!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 bundle Fresh Ferns - wash, cut & blanche
Some Bean Sprout - blanche briefly
1 Tomato - sliced
2 Red Chillies*
2-5 Chilli Padi*
½ Big Onion - sliced*
1cm Belacan*
3 tbsp Dried Shrimps* (*pounded coarsely)
1 tbsp Kerisik (roasted coconut paste)
1-2 Kasturi Lime - squeeze juice
1 Galingal Flower - sliced thinly 
Salt & sugar

METHOD.
1. Mix all ingredients well. Seasoned to taste.
2. Serve immediately with rice and other dishes.


BAHASA MALAYSIA VERSION
 Meh buat kerabu yang sedap ni.... Kali ni Along letak Udang Geragau kering yang Along buat sendiri hari tu.... sedap bubuh banyak2 pun sebab Along buat tak masin.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2: 
1 ikat Sayur Paku - basuh, potong dan celur dlm air panas 
Taugeh - celur sekejap shj 
1 bj Tomato - hiris
2 btg Cili Merah*
2-5 bj Cili Padi*
½ bj Bwg Besar - hiris*
1 cm Belacan*
3 sb Udang Kering / Udang Geragau Kering* (*tumbuk) 
1 sb Kerisik 
1-2 bj Limau Kasturi - perah jus
1 btg Bunga Kantan - hiris halus
Garam & Gula

CARA2:
1. Gaul kesemua bahan & imbangkan rasa garam, gula & masam.
2. Hidangkan segera dengan nasi dan lain2 lauk sampingan.

Saturday, April 26, 2014

Steamed Double Layer Banana Cake (Kek Pisang Kukus Dua Lapis)

 Fabulous taste and texture.... Perfect combination of the two layers of different flavours.... Moist and rich of banana flavour at the bottom, matched with delicate and plain top sponge layer.... Moderate sweetness just perfect to my liking....!


By: Roz@HomeKreation
Source: Sharifah Salmah Al-Habsyi (FB Chef)
Recipe is simplified & retyped
Size: 8" round
BOTTOM LAYER:
200g Mashed Banana
1 tsp Baking Soda
1 pinch Salt

3 Eggs
100g Brown Sugar

100g Flour*
1 tsp Baking Powder*
(* sift)

65g Vegetable Cooking Oil
TOP LAYER:
2 Eggs
60g Sugar
25g Milk
65g Superfine Flour


METHOD: 
1. Mix mashed banana, baking soda & salt until combine.
2. In a separate bowl, beat eggs and sugar until thick with ribbon trail.
Add in flour mixture* and stir well.
Add in bananas mixture, oil and stir until combine.
3. Pour batter into lined/greased tin.
Steam for 15-20 minutes until cooked.
4. Prepare the top sponge layer while the bottom layer is being steamed.
Whisk eggs and sugar until thick and doubled in volume.
Add in milk, flour and mix well after each addition.
5. Pour over the cooked bottom layer and steam for another 20 minutes
until cooked.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Rezeki pisang tak putus2 dari halaman rumah.... dah dua tandan hubby tebang baru2 ni dan ada lagi 3 tandan kat pokok yang belum ranum. Alhamdulillah, murah rezeki dan dapat juga di panjang2kan kepada kawan2... Insyaalallah kasi kat teman2 yang lain pula bila Along tebang lagi k... Along biarkan buah ranum di pokok dan tidak di tebang terlalu awal supaya buah nya manis.

Kali ni Along tertarik nak mencuba kek pisang kukus ni pula... gembira sangat dengan hasil nya... Lapisan bawah nya kaya dengan rasa pisang dan lembab2.... amat sesuai di gandingkan dgn lapisan kek sponge. Liana yang cerewet dan tak suka makan kek pun makan banyak ketul.... alhamdulillah. Terima-kasih pada tuan empunya resipi dan yang sudi memanjangkan kepada kawan2.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Sharifah Salmah Al-Habsyi (FB Chef)
Alih bahasa oleh HomeKreation
Saiz: 8" bulat
LAPISAN BAWAH: 200g Pisang Lecek
1 st Baking Soda
1 cubit Garam

3 bj Telur
100g Gula Perang

100g Tepung*
1 st Baking Powder*
(* sift)

65g Minyak Sayur
LAPISAN ATAS:
2
bj Telur 
60g Gula
25g Susu
65g Tepung Superfine


CARA2: 
1. Gaul sebati pisang lecek, baking soda & garam.
2. Dalam mangkuk yg berasingan, pukul telur & gula sehingga pekat & bertali.
Masukkan campuran tepung* & gaul sebati.
Masukkan adunan pisang, minyak & gaul sebati setiap campuran.
3. Tuang adunan ke dalam tin yg dilapik & di gris.
Kukus 15-20 minit sehingga masak.
4. Sediakan lapisan atas sementara lapisan bawah di kukus.
Pukul telur & gula sehingga pekat bertali.
Masukkan susu, tepung & gaul sebati setiap campuran.
5. Tuang adunan ke atas lapisan bawah yang telah masak & kukus lagi selama 20 minit atau sehingga masak.



Thursday, April 24, 2014

Kek Gula Hangus @ Sarang Lebah ...





Assalamualaikum.
Satu lagi resepi Kek Gula Hangus yang simple... tak payah peram baru bakar ...
lepas buat, boleh bakar terus... yang mencabar nak membuat kek ni masa nak membuat gula hangus tu... step2 yang lain ... mudah..
Untuk resepi Mas guna resepi dari blog kak  Norshalieda dr blog Pesona Cinta Cida de'Nuanza. TQ yerk kak.. Mas share resepinya disini pulak yerk..




Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
cida de'nuanza


bahan2 :
ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega


cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan


bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila



cara:
pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)



Wednesday, April 23, 2014

Sop Iga Sapi


Udara dingin enaknya makan yang berkuah.... salah satunya adalah sop iga sapi.
Siapa yang tak kenal dengan makanan yang satu ini??? pasti kenal semua karena seger dan mantap..

Berikut Cara membuat Sop Iga Sapi, kita ikutin sama-sama yuk....

Bahan yang harus anda beli dan persiapkan:
  • Iga sapi sebanyak/seberat 1 kg
  • Sayur wortel sebanyak 1 kg, Rajang bahan ini tipis tipis seperti halnya saat anda membuat sop   lainnya
  • kentang bulat ukuran sedang 2 buah, kupas kemudian potong-potong buah ini

Bumbu yang digunakan dan harus dipersiapkan kelengkapannya:

  •     Cengkeh sebanyak 5 butir
  •     Pala sebanyak 1/2 butir saja, pecah pala kemudian ulek bumbu ini kasar dan disangrai
  •     Kayu manis sepanjang 2 cm,
  •     Bawang putih sebanyak 5 siung saja
  •     Jahe sepanjang 2 cm, haluskan bahan ini dan tumis sebentar.
  •     Kaldu rasa sapi secukupnya
  •     Garam makan secukupnya sesuai selera

Adapun Cara membuat Sop Iga Sapi adalah sebagai berikut:

  1. Rebus Iga daging sapi dengan bahan wortel dan kentang, rebus hingga daging iganya empuk,
  2. ( jika anda menggunakan daging iga presto,Didihkan air bersih pada api sedang, kemudian masukkan daging iga kedalamnya, setelah direbus selama 5 menit, lalu buang bagian air yang berbuih,Kemudian ganti airnya dengan menggunakan air baru lagi, rebus lagi sampai empuk)
  3. Masukan seluruh bumbu yang anda siapkan tadi dengan cara dibungkus kain tipis. Dan masak beberapa saat.
  4. Tambahkan lagi garam makan serta kaldu rasa sapi secukupnya.
  5. Coba kuah sopnya,, jika sudah pas angkat dan sajikan mengunakan bahan pelngkap dibawah ini, jika belum tambahi lagi bumbu yang dirasa kurang

Bahan Pelengkap hidangan:

  •     Daun bawang serta daun seledri secukupnya, iris tipis
  •     Bawang goreng, air jeruk nipis sedikit saja
  •     Perkedel kentang serta Kerupuk emping melinjo/kerupuk biasa
  •     Sambal goreng.
  •     Buah tomat merah secukupnya, dipotong-potong tipis

Sajikan sop iga tadi menggunakan bahan pelengkap diatas sesuai kreasi masing masing.

Tuesday, April 22, 2014

Aneka Kek Harijadi




Aeroplane Choc Cake 




Rainbow Cake 




Kek Padang Bola




Snow Cheese Meleleh 





Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Daging Masak Rempah Kabsa

 Still on Arabic spice related menu.... I really love the dish and match well with the rice....



BAHASA MALAYSIA VERSION
Sorry lah Along slow sikit nak update blog ni... dah seminggu tak abis2 update menu Nasi Arab ni... Asyik balik lewat dari office dan bila sampai rumah dah penat sangat... lepas dinner & kemas2 dah ngantuk nak ngadap PC. oklah, meh lihat menu Arab yang terakhir ni...

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
500g Daging Lembu - hiris kecil 
2 bj Bwg Besar  - 1 bj di hiris & 1 biji di blend* 
1" Halia*
2 ulas Bwg Putih* (* blend) 
5 sb Cili Mesin
5 sb Sos Tomato
2 sb Rempah Kabsa
1 st Gula
Garam

CARA2:
1. Tumis bwg besar yg di hiris sehingga garing.
Masukkan bhn2 yg di blend* & cili mesin, kacau sehingga wangi.
Masukkan rempah kabsa & sos tomato & kacau sebati.
Masukkan gula, garam & daging - masak sehingga daging empuk.
Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
2. Hidangkan dengan nasi putih atau Nasi Arab.

Sunday, April 20, 2014

Ayam Panggang Kabsa

 This roasted chicken is truely rich and tasty..... I love the aroma of the Arabic spices... mild and not too overpowering.... A perfect match to the Arabic Rice that I made several days ago!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
2 Chicken Thigh - sliced 
4 tbsp Yoghurt
1 tbsp Kabsa Spice
Olive Oil
Salt

METHOD:
1. Marinate chicken with all ingredients for an hour.
2. Bake until done.
3. Serve with Arabic rice

Marinated chicken
BAHASA MALAYSIA VERSION
Sedap nya Ayam Panggang Kabsa ni.... perapan dengan yoghurt dan rempah2 nya tu amat berperisa dan rangup bila di panggang.... serasi dengan hidangan Nasi Arab.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
2 ketul Paha Ayam - kelar 
4 sb Yoghurt
1 sb Rempah Kabsa
Minyak Zaitun
Garam

CARA2:
1. Gaul ayam dgn kesemua bahan2 & perap selama sejam.
2. Bakar dalam oven sehingga masak.
3. Hidangkan dengan Nasi Arab