Assalamualaikum.
Antara koleksi sambal yang Mas gemar.....kali ni letak bawang yg digoreng banyak sikit dan masak sambal tu kering2....memang sangat best dimakan ngan nasi panas....meh layan resepinya...boleh juga guna ikan lain @ ayam jika suka.... :)
Sambal Keli Bawang Goreng
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau
5 biji cili masak merah - dikisar
4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
10 biji bawang kecik - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
6 biji bawang kecik - hiris2 halus
1 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
sedikit pati ikan bilis
Cara memasak :
- Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan. Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan toskan, ketepikan.
- Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang kecik yg dihiris halus2 hingga garing dan masukkan bahan - bahan kisar dan masak hingga wangi , masukkan sos tomato, kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, letakkan juga sedikit kiub ikan bilis, seimbangkan rasa. Masak hingga sambal garing.
- Kemudian masukkan ikan keli yang digoreng garing dan kacau rata.
- Angkat dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment