Friday, July 26, 2013

Sayur Lemak Umbut Kelapa Sawit

Palm shoot is very commonly sold in daily market in Miri, Sarawak especially served during local wedding occasions or other gatherings. I rarely cooked it myself but I like the simple and crunchy taste and usually the menu that I picked up when patronizing the local restaurants.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 pack Palm Shoot (sold at RM2) 
1 Red Chili*
3 Shallots*
1 handful Ikan Bilis / Anchovies (* pounded) 
1 bowl of Coconut Milk
Salt

METHOD:
1. Boil sliced palm shoot until tender & drain.
2. Place in a pot with rest of ingredients and boil.
3. Serve with white rice.
*************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Sebelum berhijrah ke Miri, Along tak pernah makan umbut Kelapa Sawit sewaktu di Semenanjung tetapi kat Miri, sayur ni amat biasa di jual di pasar tani & supermarket dan dihidangkan di setiap restoren Melayu di sini. Juga adalah menu yang biasa nya di hidangkan sewaktu khenduri kahwin dan lain2 khenduri di sini.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 bungkus Umbut Kelapa Sawit (di jual dgn harga RM2)

1 bj Cili Merah*
3 ulas Bwg Merah*
1 genggam Ikan Bilis* (* di tumbuk) 
1 mangkuk Santan
Garam

CARA2:
1. Rebus hirisan umbut sawit sehingga empuk (ia nya tetap rangup) & tapis.
2. Masukkan ke dlm periuk bersama2 dgn bhn2 yg lain & masak sehingga mendidih.
3. Hidangkan dgn nasi putih.

Gulai Ikan Kakap Padang



Resep Masakan Gulai Ikan Kakap Padang ternyata tidak sulit,untuk membuatnya hanya membutuhkan sedikit bumbu, lalu menu pun siap untuk diracik menjadi hidangan yang sangat Lezat.

Berikut adalah cara Membuat Gulai ikan kakap ala masakan Padang :


Bahan-bahan yg diperlukan :

  • 1 ekor ikan kakap yang sudah dibersihkan
  • 300 cc santan
  • 1 tangkai serai, tumbuk
  • 1 ruas laos, Tumbuk
  • 2 lbr daun jeruk

Bumbu yg di haluskan :
  • 6 siung bawang merah
  • 4 biji kemiri
  • 1 ruas kunyit
  • 1 ruas jahe.
Cara membuatnya :
  1. Tumis bumbu halus bersama serai, lengkuas, dan daun jeruk. Setelah harum tambahkan santan. 
  2. Tunggu sampai mendidih kemudian masukkan ikan biarkan hingga kuah agak mengental. 
  3. Angkat dan sajikan.
Mudah bukan??? Selamat Mencoba ya....


Bandeng bumbu Kuning



Makan bandeng goreng mulu?? bosan juga ya atau di presto?? Bosan juga
Cobain masak bandeng bumbu kuning aja.... berikut resepnya :

Bahan dasar:
1 ekor Ikan bandeng sedang potong menjadi 4 bagian
1 buah jeruk nipis peras airnya lalu lumuri bandeng dengan air ini
3 sdm minyak untuk menumis
400 ml air

Bumbu yang dihalukskan :
8 Siung bawang Merah
5 Siung Bawang Putih
4 cm kunyit
4 Buah kemiri
1 sdt garam

Bumbu lainnya :

2 lbr daun salam
4 lbr daun jeruk'
3 cm lengkuas digeprek agar memar
3 cm jahe digeprek agar memar
1 batang sereh
1 sdt gula
1/2 kaldu instan jika mau

Cara Membuatnya :

1. Lumuri bandeng dengan air jeruk nipis dan garam diamkan 15menit
2. Cuci bandeng kembali hingga bersih
3. Tumis bumbu yang telah dihaluskan sampai harum
4. Tambahkan daun salam, daun jerukm lengkuas, jahe, sereh tumis hingga harum
5. Masukkan air dan aduk hingga mendidih
6. Masukan bandeng, garam dan kaldu instan lalu masak hingga matang
7. Siap disajikan

Selamat Mencoba


Herbal Alami untuk Hepatitis
Herbal Alami untuk Darah Tinggi
Herbal Alami untuk Berbagai Penyakit dan Terbukti Sembuh

Thursday, July 25, 2013

Fragrant Fried Seabass (Siakap Goreng Bawang Harum)

 Simple fried fish but with such a simple touch will lure greater appetite.... Fragrant fried onion, chilies to spice it up and added curry and kaffir lime leaves aroma!


By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Whole Seabass
1 tsp Turmeric Powder
1 Big Onion
Vietnam Chili Padi
Curry Leaves
Kaffir Lime Leaves
1 tbsp Fish Sauce / Nampla
Salt

METHOD:
1. Rub fish with salt & turmeric powder.
Deep fry until crispy on the outside.
Lift & place in a plate.
2. Using another clean wok, heat few tbsp oil & stir-fry sliced onion, chilies, curry leaves & kaffir lime leaves until fragrant.
Sprinkle fish sauce & stir quickly.
Pour onto fried fish.
3. Serve immediately with white rice.
*************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ikan Siakap Goreng dgn bawang dan perisa2 nya yang harum amat menyelerakan walaupun hanya lauk goreng simple. Anak2 & hubby akan ratah2 sehingga habis bila Along masak camni.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 ekor besar Ikan Siakap - di kelar 
1 st Serbuk Kunyit
1 bj Bwg Besar
Cili Padi Vietnam
Daun Kari
Daun Limau Purut
1 sb Sos Ikan / Nampla
Garam

CARA2:
1. Lumur ikan dgn garam & serbuk kunyit.
Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
Angkat & letakkan ke dlm pinggan hidangan.
2. Di dlm kuali lain, panaskan beberapa sudu minyak & goreng hirisan bawang, cili, daun kari & daun limau purut sehingga wangi.
Renjiskan sos ikan & kacau segera.
Taburkan ke atas ikan goreng tadi.
3. Hidangkan panas dgn nasi putih.

Wednesday, July 24, 2013

Buah Melaka III

 A must do menu for Ramadhan..... made it specially on request from an office mate LEL. This delicacy is an unforgettable bite.... such soft springy texture bursting melting palm sugar in mouth is really enjoyable that ones can gulp tens of them in one serve!
By: Roz@HomeKreation
See earlier post here and here
Yields about 50 pieces
INGREDIENTS:
250g Glutinous Flour
2-3 tbsp Coconut Milk Powder
1 tbsp Pandan Paste
Water
Malacca Palm Sugar
- chopped into small cubes

Freshly Grated Coconut + a pinch of salt - steam 1 minute in microwave

METHOD:
1. Mix glutinous flour, coconut milk powder, pandan paste, a pinch of salt and enough water to form soft firm dough.

Divide dough into small balls of a marble size.
 
2. Fill each ball with a piece of palm sugar & wrap it firmly.

3. Boil water, half full in a pot.
Drop Buah Melaka into the boiling water & let it float to the surface.
Lift out & roll onto desicated coconut.
4. Cool them slightly before serve.

Do not consume while they are hot because the melted sugar filling can burn your tongue.



BAHASA MALAYSIA VERSION
Kuih yg wajib di bulan Ramadhan.... memang syok makan kuih ni selepas berbuka untuk menghilangkan pahit mulut.... kuih yg kenyal2 manja dan inti gula melaka yg cair memang mengasyikkan... berpuluh biji pun boleh ngap sorang2 kalau buat comel2 camni....hehehe.

By: AlongRoz@HomeKreation
See earlier post here and here
Bilangan 50 biji
BAHAN2:
250g Tepung Pulut
2-3 sb Santan Serbuk

1 sb Pandan Paste
Air
Gula Melaka
- potong kecil2

Kelapa Parut + secubit garam - kukus 1 minute dlm microwave

CARA2:
1. Campurkan tepung pulut, santan serbuk, pandan paste, garam dan air secukup nya sehingga mendapat doh yg lembut.

Bahagikan doh kepada guli2 kecil spt gambarajah di bawah.
 
2. Isikan geguli tepung dgn gula melaka & bulatkan supaya kemas.

3. Panaskan 1/2 periuk air sehingga mendidih.
Masukkan Buah Melaka & rebus sehingga ia timbul ke permukaan.
Angakt & golekkan ke atas kelapa parut.
4. Biar sejuk sedikit sebelum di hidangkan kerana isi gula melaka yg panas boleh melebur lidah anda.
Good quality and cute size Malacca Palm Sugar


Tuesday, July 23, 2013

Karipap Daging Rangup





Assalamualaikum.
Kali ni try Karipap Daging Rangup resepi dari kak Quinnie. Memang berbaloi menerainya...sedapp karipap ni..memang rangup dan lembut pastrynya...mula2 kompius macam Kak Yatie bila baca resepinya, sukatan marjerinnya yang pada Mas agak banyak...tapi bila Kak Yatie kata dia try juga buat dan sukakan resepi ni...Mas pun mencuba juga...alhamdulillah...memang best karipap ni..TQ kak Q dan Kak Yatie...Mas sharekan disini pulak yerk..


Karipap Daging Rangup
Resepi :
Rujukan : Kak Yatie


Bahan2 inti :
300gm daging - Yatie guna daging kisar
8 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
4 sudu besar udang kering *
1 bawang besar*
2 bawang putih*
6 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
7 tangkai daun kari
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya

Bahan2 doh :
750 gm tepung gandum
300 gm planta (Yatie guna butter)
1/3 cawan minyak sayur/ masak
2 sudu kecil garam
1 cawan air dari peti ais (letak sikit2 masa menguli doh)




Cara-Caranya :
Mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis agak kering airnya....kemudian masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. Air hendanglah dimasukkan sampai hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi jugak santan dan gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.
Bila inti dah sejuk...baru buat doh....


Cara2 membuat doh :
**Mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. 
Masak hingga didih dgn api yg kecil. 
Sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu / senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. 
Kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...
Lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....
Bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan. Masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..




Cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais....biar dlm 1/2 jam dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tapi tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....
( nota:kalau ikut cara2 masak kulit saya tu....insyaallah anda akan dpt kulit yg rangup dan ada ruang kat dlm dia....saya selalu tertanya2 macam mana la org dpt kulit cam ni....dan faktor menggoreng penting...kalau api kuat memang kulit dia tak gelembong) 




Udang Ketak @ Udang Lipan Masak Sos - super yummyyy




Assalamualaikum
Sape pernah makan udang ketak @ udang lipan ni...meh Mas share satu resepi yang mabelesss...memang sekali hadap jerk udang ni....tak de simpan2...makan ngan nasi panas jerk dah cukup sedappp...


Udang Ketak @ Udang Lipan Masak Sos 
Resepi : MasDuniaku

Bahan Sos :
1/4 cawan sos tiram Maggi
3 sudu besar sos plum
sedikit kiub ikan bilis
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
4 ulas bawang putih - cincang halus
cili padi - ikut pedas dicincang halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat2
1 tangkai daun bawang - potong2




Cara memasak :
Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit kiub ikan bilis, kacau lagi.
Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan masukkan udang ketak yang sudah digoreng tadi dan lada hitam yang ditumbuk kasar, sebatikan dan boleh tutup api.
Sedia dihidang..