Friday, September 21, 2012

Lempeng Pulut Panggang (Grilled Glutinous Rice)

 Not sure whether anyone seen this before but I had not until I actually made it last weekend.... I created this to finish off the leftover Saffron Glutinous Rice & Shrimp Serunding  from the HROH recently. At first was thinking to make the original Pulut Panggang but suddenly an idea came up to make it into a bigger form.... so why not just turn it into Lempeng (Malay Banana Leaf Pancake) and true it was a very good idea.... saved effort & time, saved banana leaf and yet still taste and smell truely like Pulut Panggang....!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
Cooked Glutinous Rice - can see here or here 
Serunding (shrimp/chicken/beef)
Banana Leaves

METHOD:
1.  Spread glutinous rice on a piece of banana leaf.
Spread Serunding on top & fold into half size.
2. Place it on a hot griddle & place a piece of heavy flat object on top.
Flip once the bottom surface is brown & cook the same way on the other side.
3. Slice before serving.
****************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kalau anda teringin nak makan pulut panggang tapi tak pandai nak bungkus atau malas kerja2 remeh, meh buat Lempeng Pulut Panggang.... rasa nya tetap sama tapi boleh siap dgn lebih cepat! Ataupun, anda ada banyak lebihan pulut yg telah di masak.... boleh lah buat lempeng ni ya.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
Pulut yg telah di masak - boleh juga rujuk di sini atau di sini
Serunding (udang/ayam/daging/dll)
Daun Pisang

CARA2:
1.  Ratakan pulut ke atas sekeping daun pisang.
Ratakan serunding di atas pulut & lipat dua.
2. Panggang di atas kuali leper sehingga permukaan nya garing di kedua2 belah
3. Hiris2 sebelum di hidangkan.


Wednesday, September 19, 2012

Saffron Glutinous Rice (Pulut Saffron)

My friend JL who worked in Iran gave me boxes of high quality saffron which added to our special rice cooked for the recent Idh. I still have a small box which I used sparingly because of its precious quality. My hubby came up with the idea for Saffron Glutinous Rice to serve for our mini open house for the kids' friends in the recent weekend. The outcome is very vibrant color!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
5 cups Glutinous Rice - add saffron & soaked overnight 
1 tsp Saffron - soaked in few tbsp of hot water before adding to soaking rice 
5 cups Thick Coconut Milk*
Salt* (* mixed) 
Pandan Leaf

METHOD:
1.  Steam glutinous rice & pandan leaf for 10-15 minutes.
Open the steamer & sprinkle a scoop of coconut milk & mix well.
Continue steaming & sprinkle coconut milk every 5-10 minutes until nicely cooked.
2. Serve with Rendang or preferred dish.
*********************************************** 


BAHASA MALAYSIA VERSION
Menu Pulut Saffron ni Along hidangkan semasa mini HROH baru2 ni. Ni idea hubby Along lah yg cadangkan Along buat Pulut Saffron sebab baru2 ni kawan Along yg bekerja di Iran kasi saffron tu sewaktu dia pulang bercuti di Malaysia. Warna kuning nya lebig gelap di bandingkan dgn warna kuning kunyit. Dari segi rasa pula ada sedikit kelainan sebab takda bau kunyit.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
5 cwn Beras Pulut - +saffron & rendam semalaman 
1 st Saffron - rendam dlm beberapa sudu air panas sehingga keluar warna 
5 cwn Santan*
Garam * (* campur) 

CARA2:
1. Kukus beras pulut selama 1-15 minit.
Renjis sesenduk santan & gaul rata.
Kukus lagi & renjis santan setiap 5-10 minit sehingga pulut masak lembut.
2. Hidangkan dgn Rendang atau lauk kegemaran anda.

Tuesday, September 18, 2012

Sup Kaki Ayam Pedas




Assalamualaikum.
Sape suka makan kaki ayam....he3...
Serius Mas tak tahu rupanya kaki ayam ni pun banyak juga khasiatnya. Mas kongsikan disini yerk infonya....

Khasiat Kaki Ayam
Rujukan : Inilah.com

Dapat Mencegah Osteoporosis...

Tau tak Osteoporosis tu apa...???  hehee..
Mesti korang tau kan iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak, dan patah. Ia biasanya tidak menimbulkan gejala kerana prosesnya berlangsung tanpa disedari.

Meskipun Osteoporosis terjadi pada golongan veteran, tp kini ia juga menyerang golongan muda, kerana gaya hidup yang tidak sihat seperti suka merokok, malas bersenam, minum kopi dalam dos berlebihan dan juga mengamalkan minuman keras.. sebab tu iklan di TV menyarankan kita minum SUSU ANLENE.. Mencegah tulang menjadi rapuh.. ;)

Seperti yang diambil dari bl-health, hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang binatang. Secara logiknya, memang makanan yang tepat untuk tulang adalah tulang.
Nah, salah satu makanan yang banyak mengandung zat ini adalah kaki ayam. Tanpa disedari kaki ayam banyak mengandung protein yang membantu merawat kulit, otot, tulang, dan kolagen. Kolagen adalah sejenis protein jaringan ikat yang liat berwarna kekuning-kuningan. Jika terkena panas, kolagen akan mencair jadi agak kental.

Selain itu, tubuh juga akan mencari cadangan kalsium yang diperlukan tulang. Hal inilah yang menyebabkan tulang kehilangan kepadatan dan kekuatannya, sehingga mudah retak, bahkan patah.
sumber dari SINI





Resepi Sup Kaki Ayam Pedas ni Mas belajar dari mak Mas. Selain dari dibuat sup, Mas suka masak kaki ayam macam ni...memang sedapp...enak dimakan dengan nasi atau pun dimakan begitu saje....
Kalau ada yang berkenan...sila2 mencuba yerk...memang mabeles.

Sup Kaki Ayam Pedas
Resep : MasDuniaku

Bahan :
12 ketul kaki ayam 
5 biji cili kering ikut pedas - potong 2 jerk
halia - potong nipis2
2 ulas bawang putih - tak payah kopek kulit - basuh bersih
2 sudu besar sos lada hitam ( klu x de, sos tiram + lada hitam yg ditumbuk )
1/2 kiub ikan bilis
sedikip kicap lemak manis
garam jika perlu
air tepung jagung secukupnya

Caranya :
Basuh bersih2 kaki ayam. Mas rendam kejap ngan cuka kurma dan bilas sebersihnya, boleh juga guna tepung.
Ambik towel bersih @ kitchen towel, lap kaki ayam tu hingga kering, ini untuk mengelak kaki ayam meletup masa proses menggoreng nanti.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan kaki ayam tadi, tutup periuk dan biar kaki ayam tergoreng hingga kaki ayam nampak cokelet2 sikit, tutup api dan biarkan kaki ayam tu, terus jerk tuang minyak kebekas minyak.
Kemudian masukkan air panas kedalam periuk yang ada kaki ayam tadi, agak2 tenggelam kaki ayam tu.
Masukkan juga cili kering, halia, bawang putih, sos lada hitam ( @ sos tiram dan lada hitam ditumbuk ) dan kiub ikan bilis. 
Masak dengan api perlahan hingga kaki ayam lembut.
Kemudian masukkan sedikit kicap lemak manis dan rasa, jika ok, masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau, kepekatan kuah bergantung pada selera masing2 yerk....
Tutup api dan boleh dihidangkan.


Ayam Goreng Komok

I'm clearing the Komok spices, leftover from here, while clearing my spice box in the fridge and made this stir-fried chicken spontaneously.... tastes good!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut 
2 tbsp Komok Spice - see here 
1/2 tsp Turmeric powder
1 Big Onion*
2-3 cloves Garlic*
2" Ginger* (* blend) 
1 Lemongrass - bruised 
1/4 cup Fresh Milk
1 tsp Sugar
Salt

METHOD:
1. Heat up some oil & stir-fry komok spice & turmeric powder for few seconds.
Add in chicken, lemongrass, salt & sugar - stir until well coated.
Pour in blended ingredients* & cook until dry and fragrant.
Add in milk and cook until thicken and dry.
2. Serve with rice / roti.
************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Idea masak ayam ni sebab nak habiskan rempah komok sewaktu Along mengemas kotak rempah dlm petisejuk. Senang jer nak masak ni, sekejap jer dah siap.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2 
2 sb Rempah Komok - tengok sini 
1/2 st Serbuk Kunyit
1 bj Bwg Besar*
2-3 ulas Bwg Putih*
2" Halia* (* blend) 
1 btg Serai - di ketuk 
1/4 cwn Susu Segar
1 st Gula
Garam

CARA2:
1. Panaskan minyak & tumis rempah komok, serbuk kunyit beberapa saat shj.
Masukkan ayam, serai, garam & gula.
Masukkan bhn2 blend* & masak sehingga kering & wangi.
Masukkan susu & kacau sehingga pekat & kering.
2. Hidangkan dgn nasi atau roti.

Monday, September 17, 2012

Blueberry Cream Cheese Butter Cake - Derhaka sikit..




Assalamualaikum.
Kek lagi kan....sebenarnya dah lama ushar resepi Blueberry Cream Cheese Butter Cake ni kat dapurKak Yatie . Alhamdulillah, akhirnya Mas try juga....cheese cake yang simple dan sedap....memang lembut gebu kek jerk ni...dapat makan sepotong.....mesti nak sepotong lagi....
Cuma yang Mas pelik sikit...kek ni jadi keras sikit bila dimasukkan dalam freeze...mujur la yang baki tu suku jerk..he3...
Jadi Mas nak tanya ada tak kekawan lain yang dah mencuba resepi ni dan alami masalah yang sama macam Mas....
Apa pun TQ banyak2 pada  Kak Yatie dan Kak Jun  atas perkongsian resepi cheese kek yang sedap nie. Begitu juga dengan tuan resepi.


Blueberry Cream Cheese Butter Cake
Resepi : Cook Republic
Sumber : Kak Yatie dan Kak Jun 

Bahan :
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
150 gm buah blueberry (saya guna blueberry filling) - Mas guna jem strawberi
2 1/4 cawan tepung naik sendiri ( Mas ikut Kak Yatie guna tepung gandum+1 sudu kecil baking powder -diayak)
250gm butter
250 gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur




Cara :
Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. 
Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan buah blueberry @ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.





Menu HROH 2012

Vegetable Lasagna
 I did not plan to do an open house this year because of many constraints but the two boys wanted their friends over so I promised them that will only able to do so on the last day of Syawal which was on yesterday Sunday. So here just a simple menu for 20 boys.....

Photos are all by AngahRuz.... I went to a friend's open house after all F&D are laid on the table leaving the boys to entertain their own guests.
Saffron Glutinous rice
Green Rendang
Dried Shrimps Serunding

Satay

Lattice Apple Pie

Lychee Jelly

Assorted cakes
Assorted cookies


Sambal Keli Berlado Kak Anymz




Assalamualaikum.
Hentam la yerk nama resepi ni...janji sedappp....hahahaha. Kalau ikut resepi Kak Anim, Ikan Berlado, kat blog HaSue, Ikan Goreng Berlado Kak Anymz, Mas pulak masa edit gambar resepi, tak tahu la macam mana boleh letak Sambal Keli Berlado Kak Anymz...kira halal yerk Kak Anim..jangan marah...he3
Entry tertunggak sebenarnya...tapi tetap nak share juga kat sini sebab sedap dan nak membuatnya pun simple jerk....makan ngan nasi panas dan sayur tumis....dah cukup sedappp.
Mas dah lupa masak bila, tapi lepas2 HaSue tayang, rasanya Mas pun buat juga.
TQ pada Kak Anymz untuk resepi ikan goreng berlado ni...mabelesss


Ikan Goreng Berlado
Resepi: 
Kak Anymz - My Kitchen 

Bahan2 :
5 ekor ikan sembilang - yg sudah siap di siang
8 biji cili merah
25 biji cili padi - tak makan pedas kurangkan lerrr
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 keping asam gelugur
minyak utk menggoreng secukupnya
Garam secukup rasa
sedikit gula- segenggam
sedikit serbuk kunyit
5 - 6 biji limau kasturi


 


Cara :
Ikan sembilang di bersihkan..Cuci dengan limau kasturi dan sedikit garam.Toskan
Ikan kemudian di gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan
Panaskan minyak di dalam kuali.
Goreng ikan hingga garing. Ketepikan
Cili merah,cili padi, bawang besar dan bawang putih di kisar menggunakan pengisar kering.
Tambah air lebih kurang sesudu di dlm mangkuk sambal tu.
Keluarkan lebihan minyak gorengan ikan tadi dan tinggalkan secukupnya utk menumis cili
Dengan lebihan minyak tadi tumis cili yang di kisar sehingga naik bau.
Masukkan garam,gula dan asam keping
Tumis cili hingga garing. Kecilkan api
Susun ikan di dalam pinggan dan curahkan sambal tadi di atas ikan..