Sunday, September 22, 2013

Kek Pisang Cepat Siap ....sedapppppp




Assalamualaikum.
Subuh tadi godek2 buat kek pisang yang simple ni..
tak payah guna mixer bagai, godek2 gitu jerk, dah siap tuk dibakar...hasilnya...yummyyyy...kek pisang yang lembut gebu dan moist terhasil...
Alhamdulillah sarapan Mas sekeluarga ....resepinya Mas ambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan - CMG
TQ CMG dan tuan resepi asal kek ni...


Kek Pisang Cepat Siap


Bahan :
200 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
150 gram pisang
170 gram gula kastor (mat guna 150 gram gula perang)
Secubit garam (mat tambah)
3 biji telur gred A
120 gram minyak sayur (mat guna minyak jagung)
1 camca besar ovallate
Beberapa titik esen pisang (optional)
Chocolate rice sebagai hiasan


Cara  :
Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati. 
Masukkan telur, kacau hingga rata. 
Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). 
Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.
Tuang dalam tin kek dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidangkan..




No comments:

Post a Comment