Saffron soaked in hot water |
Salad Arab |
BAHASA MALAYSIA
Puas hati dapat makan Nasi Arab & lauk seangkatan nya.... buat sendiri, dapat makan panas2 semua nya dan kena dengan citarasa. Sekali-sekala makan special dan hari2 lain nya sempoi2 je lah.....hehe.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2 NASI ARAB:
3 cwn Beras Bhasmati (1cwn=170ml) - basuh & tapis
4½ cwn Air
2 sb Minyak Zaitun
4 sb Yoghurt
1 Kiub Ayam
1 sb Rempah Kabsa
1" Halia - di ketuk
1 helai Daun Pandan
2 helai Daun Salam
2-3 tangkai Daun Pudina
1 tsp Saffron - rendam dlm air panas
CARA2:
1. Letakkan beras dan kesemua bahan2, kecuali saffron, kedalam rice cooker.
2. Biarkan masak & renjiskan saffron; tutup periuk sehingga waktu menghidang.
3. Hidangkan dengan Salad Arab, Ayam Panggang Rempah Kabsa, Sos Cili, Daging Masak Merah Kabsa...
Resipi ayam & daging akan di siarkan dalam entri seterus nya.... tunggu ya.
SALAD ARAB
Gaulkan timun, tomato yg di potong kiub dengan yoghurt, daun pudina.
REMPAH KABSA
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Raidah
1 st bunga cengkih **
1 st lada hitam **
1 st jintan manis **
1 st jintan putih **
2 st biji ketumbar **
2 st buah pelaga **1 st serbuk cili
1 st kunyit
- Sangai kesemua bahan2 bertanda** sehingga wangi & kisar halus.
No comments:
Post a Comment