Saturday, April 19, 2014

Nasi Arab & Lauk Arab

 I wanted to have Nasi Arab when I was in KL recently but the flight arrived quite late night.... so I made it in the recent week end to satisfy my own crave.... of course I would say it was delicious because I made it to my taste.... LOL!


Saffron soaked in hot water

Salad Arab

BAHASA MALAYSIA
Puas hati dapat makan Nasi Arab & lauk seangkatan nya.... buat sendiri, dapat makan panas2 semua nya dan kena dengan citarasa. Sekali-sekala makan special dan hari2 lain nya sempoi2 je lah.....hehe.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2 NASI ARAB:
3 cwn Beras Bhasmati (1cwn=170ml) - basuh & tapis 
4½ cwn Air
2 sb Minyak Zaitun
4 sb Yoghurt
1 Kiub Ayam
1 sb Rempah Kabsa
1" Halia - di ketuk 
1 helai Daun Pandan
2 helai Daun Salam
2-3 tangkai Daun Pudina
1 tsp Saffron - rendam dlm air panas 

CARA2:
1. Letakkan beras dan kesemua bahan2, kecuali saffron, kedalam rice cooker.
2. Biarkan masak & renjiskan saffron; tutup periuk sehingga waktu menghidang.
3. Hidangkan dengan Salad Arab, Ayam Panggang Rempah Kabsa, Sos Cili, Daging Masak Merah Kabsa...
Resipi ayam & daging akan di siarkan dalam entri seterus nya.... tunggu ya.

SALAD ARAB
Gaulkan timun, tomato yg di potong kiub dengan yoghurt, daun pudina.

REMPAH KABSA
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Raidah
1 st bunga cengkih **
1
st lada hitam **
1
st jintan manis **
1
st jintan putih **
2
st biji ketumbar **
2
st buah pelaga **1 st serbuk cili
1
st kunyit
- Sangai kesemua bahan2 bertanda** sehingga wangi & kisar halus.


No comments:

Post a Comment