Wednesday, April 11, 2012

Sweet Bird Nest Soup (Sup Sarang Burung)

 A very caring FB friend gave me a box of bird nest which is claimed to be very good for health. I've been waiting for the right time to cook and enjoy this precious gift. I have not tried bird nest so far and therefore chose to cook something simple without adding other ingredients that will spoil its original taste.

I browsed the internet for some tips and most of it requires prolonged soaking and cooking. I ended up doing it my way.... nice warm dessert in the evening! TQ so much friend for your lovely thought!
By: Roz@HomeKreation
Serves 4-5 persons
INGREDIENTS:
2 pcs Bird Nest
4-5 cups Water
100g Rock Sugar
1 Pandan Leaf

METHOD:
1. Rinse bird nest with hot water.
2. Place it in slow cooker and add water & rock sugar.
Cook at 'slow' until the bird nest is expanded and soft.
(I left it whole day in the slow cooker)
3. Add in pandan leaf and cook for another hour.
4. Serve as dessert in the evening or anytime.
********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Dessert yg berkhasiat, hadiah dari seorang sahabat alam maya..... tq so much dear.

Saiz hidangan: 4-5 mangkuk
BAHAN2:
2 ketul Bird Nest / Sarang Burung
4-5 cwn Air
100g Gula batu
1 helai Daun Pandan

CARA2:
1. Bilas sarang burung dgn air panas.
2. Letakkan ke dlm slow cooker & masukkan air & gula batu.
Masak dgn setting 'slow' sehingga sarang burung mengembang dan lembut.
(Along biarkan seharian dlm slow cooker)
3. Masukkan daun pandan & masak sejam lagi.
4. Hidangkan sebagai pencuci mulut.

Tuesday, April 10, 2012

Sardine Samosa

 I made this several days ago for evening tea during my friend's visit. I prepared this in advance, froze it and fried on the day needed..... very convenient!
By: Roz@HomeKreation
Makes about 30 pcs
INGREDIENTS:
1 packet 9" sq Popiah Skin
1 big can Sardine - drain & mashed coarsely 
3 Shallots*
1 Garlic*
1" Ginger*
1 tsp Black Pepper* (* pounded) 
1 tbsp Chili Paste
1 Big Onion**
4 Green Chilies** (** chopped) 
1 Egg
Salt

METHOD:
1.  Heat up few tbsp oil, stir fry pounded ingredients* & chili paste until fragrant.
Add in salt, chopped onion & green chilies.
Break in egg & stir until cooked.
Add in mashed sardine & stir until well mixed.
Dish out & cool.

2. Cut the popiah skin into 3 equal width strips.
Place filling & fold into a triangle shape.
See here for folding method.
Seal edge with flour paste.

3. Deep fry until crispy and golden color.
Serve with chili sauce.
******************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Samosa ni sedap makan waktu petang2 sambil menung2 kat patio, hirup2 kopi kaw...... walaaaa.... hehe.

By: AlongRoz@HomeKreation
Anggaran 30 ketul
BAHAN2:
1 bungkus 9" persegi Kulit Popiah
1 tin besar Sardin - tapis air & lecek dgn garpu
3 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1 st Lada Hitam* (* tumbuk) 
1 sb Cili Mesin
1 bj Bwg Besar**
4 bj Cili Hijau** (** potong kasar) 
1 bj Telur
Garam

CARA2:
1.  Panaskan sedikit minyak, tumis bhn tumbuk & cili mesin sehingga garing.
Masukkan garam, bwg besar & cili hijau.
Pecahkan telur & kacau sehingga masak.
Masukkan sardin & kacau sebati.
Sejukkan.

2. Potong kulit popiah kpd 3 jalur.
Letakkn sesudu inti sardin & lipat bentuk 3 segi.
Lihat di sini cara untuk melipat samosa.
Lekatkan hujung nya dgn sedikit bancuhan tepung.

3. Goreng sehingga garing.
Hidangkan dgn sos cili.

Sunday, April 8, 2012

Kuih Ketayap Resepi Princessharyati



Assalamualaikum.
Aduhhhh...kejang perut jap pepagi nie baca n3 HaSue berkisahkan kelapa parutnya......
Kisah Mas pulak, bertangguh nak menerai Kaswi gara2 kelapa parut gakk..tapi idak la sampai tersalah hantar mesej....muahahaha
Elok jerk habiskan stok kelapa parut untuk buat inti kuih ketayap nie, Izahdaut lak tayang kaswi....sabarrrrr jerk...jadi meh layan Kuih Ketayap ni...Mas buat 1 adunan, dapat la nak dekat 20 biji...berebut2 lak ngan Ain ngan Daniel...terutama Daniel..suka sangat kuih ketayap ni...
Maceh pada tuan resepi princessharyati atas perkongsian resepi kuih ketayap nie. Memang sedappp...mungkin penggunaan telur yang banyak..ketayap ni rasa lembutt dan halus jerk..hmm..memang sedapp la...kalau tengok respon kat Myresepi pun, ramai gak yang dah mencubanya...memang terbaikk laaa

Kuih Ketayap 

Bahan :
Untuk kulit :
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan - boleh diganti dgn fresh milk
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Untuk inti :
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah - boleh dikurangkan
1 helai daun pandan

Cara :

Untuk Inti Kelapa :
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. 
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10 - 15 minit.
 Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk Kulit :
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. 
Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. 
Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. 
Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.

Cara membuat Ketayap :
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. 
Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. 
Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara Gulung :
Lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.



Saturday, April 7, 2012

Cendawan Rangup



Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu semua...
Hari ni tak kemana - mana...dok rumahh jerkkk....
Lagi pun semalam dah puas jejalan, habiss carefour, giant, hero ditawafnya...
Jadi hari nie nak rehat2kan badan lak....
Meh layan dulu Cendawan Rangup menu kegemaran family Mas....
Nak membuatnya pun senang jerk...
Dan Mas menggunakan Tepung Bestari pulak...
Hmmmmm....sangat sedapppp....
Rangupppp...pedasssss....
suka sangat anak2 dan suami makan...
tapi cendawan nie dah banyak hari Mas buat..
jangan ada yang minta yerk...
tengok jerk resepinya...dan boleh mencubanya....
berbaloi - baloiiiiii...he3

Cendawan Rangup
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
cendawan
tepung bestari
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara :
Basuh cendawan dan toskan. Kemudian siat - siatkan cendawan tu.
Masukkan cendawan dalam satu bekas bertutup dan taburkan Tepung Bestari  secukupnya.
Tutup tudung bekas tu dan goncang2kan biar sampai tepung menyelaputi cendawan tu...
Panaskan minyak dan goreng cendawan tadi hingga garing.....
Angkat dan toskan...
Sedia dimakannnn....



Kek Lumut Sarawak III (Sarawak Steamed Green Cake III)

 This is third version of Kek Lumut (Lumut means Algae) that I've tried so far and each version gives a distinct outcome. This ones produces heavy and moist texture which is little bit oily (but not bad) - I guess it is due to flourless. Overall is quite tasty and I like the colour which is ugly green resembles algae....
By: Roz@HomeKreation
Source: DayangKekSarawak
Translated into English by HomeKreation
Recipe has been halved from original size and converted into metric measurements
Size: 8" Round
INGREDIENTS:
8oz Butter
135g Caster Sugar
1 tsp Vanilla Essence
5 Eggs
200g Condensed Milk
250g fine Nestum Flour* (blend nestum cereal to obtain nestum flour) 
70g Horlicks* (* mixed) 
130g Kaya
Pandan Paste
2-3 drops Choc Emulco (to make it algae green colour)

METHOD:
1. Beat butter, sugar & VE until white & fluffy.
Add in egg, one by one while beating.
Add in condensed milk & mix well.
Add in nestum mixture* & mix well.
Add in Kaya, Pandan paste, choc emulco & mix well.

2. Pour into lined & greased tin.
Steam for 4 hours until cooked.
************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Saja2 terajin pulak nak buat kek kukus Sarawak ni & kebetulan ada sahabat lama yg sudah 24 tahun tak berjumpa datang melawat Along & keluarga di Miri. Cik Puan Wi dah lama migrate ke luar negara tapi dah pulang semula ke tanah air, datang melawat dgn anak dara bongsu nya yg tersangat lah comel dan cantik.
Liana making sand castle with Fatima
 Teringin pula nak cuba versi Kek Lumut Dayang yg menggunakan nestum & takda tepung. Memang sedap lemak harum nya, tektur nya sangat lah lembab tapi berminyak sedikit mungkin kerana takda tepung. Along suka dgn warna hijau ni, nampak macam lumut sebab warna hijau buruk - tips dari Dayang campurkan sedikit warna coklat supaya kelihatan hijau kelabu gelap. TQ Dayang kongsi resepi kek Sarawak asli ni.... sedap!

Resepi telah di separuhkan dari asal dan Along tukarkan kpd sukatan metrik.
Resepi di taip semula utk mudah rujuk - sila ke link utk resipi asal.
Saiz: 8" bulat
BAHAN2:
8oz Butter
135g Gula Kastor
1 tsp Vanilla Essence
5 bj Telur
200g Sus Pekat Manis
250g Tepung Nestum* (kisar nestum cereal utk dapatkan tepung nestum) 
70g Horlicks* (* campur) 
130g Kaya
Pes Pandan
2-3 titik Choc Emulco (supaya jadi hijau kelabu gelap)

CARA2:
1. Pukul butter, gula & VE sehingga kembang & putih.
Masukkan telur, satu-persatu sambil di pukul.
Masukkan susu pekat & kacau sebati.
Masukkan campuran nestum* & kacau sebati.
Masukkan kaya, pes pandan, choc emulco kacau sebati.

2. Tuangkan ke dala tin yg di lapik & di minyakkan.
Kukus selama 4 jam sehingga masak.

Thursday, April 5, 2012

Homemade Frozen Fried Chicken



Assalamualaikum.
Hmmm... Homemade Frozen Fried Chicken....
Sebenarnya Mas secara tak sengaja terbuat Homemade Frozen Fried Chicken ni disebabkan Mas kalau nak buat ayam goreng, memang suka perapkan dulu lama2 ayam tu, baru digoreng....baru sedapp ayam goreng tu kan. 
Al kisah, akhirnya Mas terjumpa satu jenama tepung ayam goreng yang sangat mabeless kat Giant, masa tu Giant tengah promosi sakan tepung ayam goreng jenama  Bestari seperti gambar dibawah ni.....



Kalau tak silap Mas tepung Bestari ni ada 4 perisa iaitu pedas, biasa, ala mamak dan tomyam dan semestinya Mas pilih pedas, try kotak kecil dulu dengan harga RM2 lebih untuk 500g kalau tak silap Mas.....yang menariknya salutan tepung ni untuk ayam, tak payah menggunakan telur, selalunya kan kena guna telur, jadi Mas pun try...hmmm...memang tak menghampakan.....rasa ayam goreng yang menggunakann tepung Bestari ni memang betul2 pedas...ala2 ayam goreng kfc tau...jadi Mas pun setia ngan jenama Bestari ni dan disini, Mas sekadar berkongsi ajerk dengan semua tepung ayam goreng jenama Bestari yang best ni. 
Untuk dapatkan ayam goreng yang lebih sedap..Mas suka perapkan dulu, kadang2 sampai seekor ayam Mas frozenkan untuk dibuat ayam goreng, Mas bersihkan ayam tu, potong2, salutkan dengan tepung Bestari dan frozenkan. Nak makan tinggal goreng jerk..senangggg kan...
Kak Nor, Izah..dah beli ke belum tepung Bestari nie....he3

Homemade Frozen Fried Chicken
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
ayam 
tepung Bestari secukupnya
minyak untuk menggoreng


Caranya :
Bersihkan ayam dan potong ikut saiz yang disukai.
Lumurkan ayam tu dengan tepung Bestari ( tepung tu biar melekat kat ayam tu yerk ) dan masukkan dalam bekas bertutup.
Frozenkan ayam yang telah  disalut tepung Bestari tu lebih kurang 2 hari @ lebih, lebih lama lebih sedap ayam goreng tu.



Cara menggoreng ayam :
Keluarkan ayam yang difrozen tadi dan biarkan dalam suhu bilik kejap sebab ayam tu keras.
Salutkan lagi ayam yang difrozen tadi seketul2 dengan tepung Bestari , biar tepung melekat @ menutupi seluruh ayam tu....kiranya  ayam yang disalut ngan tepung tu kering yerk....
Panaskan minyak dalam periuk, minyak agak2 akan tenggelamkan ayam tu dan masukkan ayam tadi dan goreng selama 20 minit dengan api sederhana, tutup yerk periuk tadi semasa menggoreng ayam dan terbalikkan juga ayam dalam masa tempoh tu untuk mendapatkan ayam yang cantik garing dan seimbang masaknya.
Cukup 20 minit, angkat ayam tadi, toskan dan sedia dimakan.


Wednesday, April 4, 2012

Maggi Goreng Ala Mamak dan bunga dari Finland



Assalamualaikum.
Pagi ni jom sarapan Magggi Goreng. Mas menggunakan maggi kosong brand Cintan.
Memang menjadi salah satu barang yang tersenarai dalam barangan dapur kering, maggi ni sedapp digoreng atau pun dibuat sup...dan senang menyimpannya....boleh jadi stok barangan dapur dan cara menggorengnya sama jerk macam goreng mee kuning tu...Mas suka goreng ala2 mee goreng mamak..memang sedapppp...

Maggi Goreng Ala Mamak
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.


Kutip sekali bunga yang cantik nie pemberian dari Kak Nieza sempena 2 tahun Anniversary  Our Journey Begins .




Tahniah Kak Nieza, moga  Our Journey Begins  terus mantap meletuppp dengan entry2 yang menarikkkk.....