Assalamualaikum.
Sape yang suka kentang putarrr.....
hmmm...memang sedapp kan...apa kata kita buat kentang putar homemade pulak..rasanya sama jerk macam yang dijual...malah..yang homemade lebih berkhasiat..kentang yang fresh lebih berkhasiat berbanding yang dijual sebab menggunakan serbuk kentang...kentang tu , guna yang jenis mahal sikit...rasanya lebih sedap dan gebu....dan untuk gravy, boleh tambah sayur2an ...hmmm...lebih berkhasiat kan...
Adam suka sangat kentang putar ni...jadi Mas buatkan yang homemade untuk Adam....alhamdulillah...suka Adam makan....senang hati mak..
RESEPI KENTANG PUTAR
resepi: kak Hana
Bahan :
5 - 6 biji kentang
2 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam
Cara :
Kupas kulit kentang.
Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk.
Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu.
Ketepikan.
RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Source : daunpandan @myr
Bahan :
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
carrot - dipotong2 ( Mas tambah )
40 gm mentega
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
Cara :
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.
Aitttt...macam kentang kfc jerkkk......
Yerkkk laaa...yummmyyyyy
No comments:
Post a Comment