Assalamualaikum.
Antara menu yang Mas selalu masak....kali ni Mas guna ayam pencen...hmmm..memang sangat best...suka masak kering2 gini .. mabelesss
Rendang Pedas Ayam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1/2 ekor ayam pencen
1 biji bawang besar dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk halus
1/2 inci lengkuas - dikisar @ tumbuk halus
2 batang serai - dikisar @ tumbuk halus
1/2 inci kunyit hidup - dikisar @ tumbuk halus
1/2 sudu kecil garam kasar - dikisar @ tumbuk halus
3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk halus
cili kisar - ikut pedas
santan dari 1/2 biji kelapa
gula secukup rasa
3 sudu besar kelapa parut - ditumbuk sedikit
Cara memasak :
Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam kuali.
Masukkan bahan - bahan yang dikisar atau ditumbuk halus . Gaulkan atau sebatikan dengan ayam.
Masukkan bawang besar, daun kunyit yang dihiris halus, santan ( santan tu dituang biar sampai ayam tenggelam ), cili kisar, kelapa parut dan gula. Gaul sebati.
Buka api sederhana dan masak rendang tadi hingga masak. Sentiasa kacau rendang semasa memasak agar rendang tak hangus. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus.
No comments:
Post a Comment