Hello everyone! It has been a long break since the last post... I have just returned from hometown and not yet fully warmed up for blogging especially after the recent loss of my youngest brother. Anyway, here is a simple and nice dish.....
By: Roz@HomeKreation
Source: Yatie / Chef Hanieliza
English translation by HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut
1 sb Curry Powder*
1 sb Kurma Powder* (* mix with some water to form paste)
1 cup Coconut Milk
1 tsp Palm Sugar
1 tbsp Roasted Coconut Paste
3 tbsp Oil
Salt, Sugar
BLEND FINELY:
50g Fried Shallots
1 Cardamon
1 cm Ginger
1 cm Galangal
1 Lemongrass
4 Shallots
2 cloves Garlic
METHOD:
1. Heat up oil & stir-fry blended ingredients until fragrant.
2. Add in mixed spiced paste* and stir-fry until fragrant.
3. Add in chicken pieces, roasted coconut paste, salt, sugar & coconut milk.
Cooked until boil and chicken is done. Stirring occasionally.
4. Serve with rice or bread.
**********************************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum wmh kepada semua kekawan dan para pembaca. Maaf ya sebab Along dah lama menyepi. Along bercuti sekejap, pulang ke kampung dan mood nak blogging pun agak kurang di sebabkan keletihan dan juga kesedihan yang melanda keluarga kami baru2 ini apabila adik bongsu kesayangan Along, Ahmad Yazid AlRafiq bin Ismail berumur 24 tahun telah kembali ke rahmatullah tanpa di sangka2. Sesungguh nya Allah menyayangi nya dan kami redha tapi perasaan sedih tetap terasa. Semuga Allah menempatkan nya di kalangan orang2 yg beriman. Tolong lah hadiahkan nya al-fatihah ya kekawan. Terima-kasih banyak, semuga Allah memberkati kita semua.
Hanya santapan yg seadanya sahaja yg dapat Along kongsikan buat masa ini.... Terima-kasih Yatie yg menarik perhatian Along untuk mencuba juadah ayam ini. Sedap rasa nya.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Yatie / Chef Hanieliza
Along edit sedikit resipi nya mengikut sukatan yg Along buat. Resipi asal sila rujuk kat link ya.
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong kecil
1 sb Rempah Kari*
1 sb Rempah Kurma* (* bancuh dgn sedikit air)
1 cwn Santan
1 st Gula Merah
1 sb Kerisek
3 sb Minyak - untuk menumis
Garam, Gula
BAHAN KISAR:
50g Bawang Goreng
1 biji Buah Keras
1 cm Halia
1 cm Lengkuas
1 btg Serai
4 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
CARA2:
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisek, garam gula dan santan.
Biarkan sehingga mendidih dan masak sehingga pekat.
Pastikan kacau sekali sekala.
4. Hidangkan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment