Assalamualaikum.
Tengok macam sambal biasa kan..hmm..sambal ni untuk dimakan dengan bihun sup atau dengan kuetiaw goreng, mee goreng n nasi goreng pun sedap...dengan mee kari la superrrr yummy.
Resepi yang ringkas, cuma memasaknya jerk ambil masa sikit sebab sambal ni dimasak dengan api perlahan untuk mengelak sambal mudah hangit dan supaya sambal ni masak secukupnya...jadi boleh disimpan lama dalam fridge.
Jadi meh tengok resepinya ^_^
Sambal Merah
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
15 tangkai cili kering
5 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
udang kering secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara :
Semua bahan atas, diblend halus dengan sedikit air.
Tumiskan semua bahan kisar dengan minyak secukupnya, kacau hingga pecah minyak. Masak dengan api perlahan yerk dan sentiasa kacau.
Bila dah pecah minyak, letak garam dan gula secukup rasa. Biar sebatikan dan biarkan sambal masak hingga pecah minyak dan kuah menjadi pekat.
Sedia diguna.
Sambal ni boleh disimpan lama dlm fridge...
No comments:
Post a Comment