Assalamualaikum.
Agak unik nama resepi ni kan...Daging Sekilo Bawang Sekilo...tapi rasanya....sangatttt2 sedapppp.....nak memasak pun agak ringkas....main potong2 jerk...lepas tu tumis dan masak hingga daging lembut....satu kelainan untuk mencuba resepi berasaskan daging...Mas masak guna pemanggang ajaib...jadi tak lama sangat masa tuk masak daging ni supaya lembut....TQ banyak2 pada kak Salamie ...katanya resepi dari kawannya...nostalgia masa alam persekolan kak salami....sharing is caring.. TQ sekali yerk kak....Mas share resepi ni diblog Mas pulak...sila2 la mencuba buat yg berminat..
Bawang Sekilo Daging Sekilo
Sumber : Imelda Shahriah Ishak
Olahan : Amie's Little Kitchen - Kak Salamie
Bahan :
1 kg daging - potong kecil-kecil
500ml santan cair
250ml santan pekat
5 ulas bawang putih - pecahkan dan cincang
1 kg bawang besar - potong kasar-kasar
15 biji lada merah - potong nipis-nipis
3cm halia - tumbuk
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
garam & gula / perasa pilihan
minyak
1 sudu teh pati asam jawa - pilihan (kali ini Amie cuba tambahkan asam jawa)
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga layu.
4. Gunakan api besar supaya bawang dan lada segera hancur.
5. Kemudian masukkan 500ml santan cair dan perlahankan api. Tutup kuali.
6. Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula / perasa pilihan serta pati asam jawa. Gunakan api perlahan.
7. Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah terbit minyak
8. Daging sekilo bawang sekilo siap untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi himpit.
Biasanya Amie mengambil masa selama 2 jam untuk memasak Daging Sekilo Bawang Sekilo tidak termasuk waktu menyediakan bahan.
Nota :
Agak unik nama resepi ni kan...Daging Sekilo Bawang Sekilo...tapi rasanya....sangatttt2 sedapppp.....nak memasak pun agak ringkas....main potong2 jerk...lepas tu tumis dan masak hingga daging lembut....satu kelainan untuk mencuba resepi berasaskan daging...Mas masak guna pemanggang ajaib...jadi tak lama sangat masa tuk masak daging ni supaya lembut....TQ banyak2 pada kak Salamie ...katanya resepi dari kawannya...nostalgia masa alam persekolan kak salami....sharing is caring.. TQ sekali yerk kak....Mas share resepi ni diblog Mas pulak...sila2 la mencuba buat yg berminat..
Bawang Sekilo Daging Sekilo
Sumber : Imelda Shahriah Ishak
Olahan : Amie's Little Kitchen - Kak Salamie
Bahan :
1 kg daging - potong kecil-kecil
500ml santan cair
250ml santan pekat
5 ulas bawang putih - pecahkan dan cincang
1 kg bawang besar - potong kasar-kasar
15 biji lada merah - potong nipis-nipis
3cm halia - tumbuk
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
garam & gula / perasa pilihan
minyak
1 sudu teh pati asam jawa - pilihan (kali ini Amie cuba tambahkan asam jawa)
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga layu.
4. Gunakan api besar supaya bawang dan lada segera hancur.
5. Kemudian masukkan 500ml santan cair dan perlahankan api. Tutup kuali.
6. Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula / perasa pilihan serta pati asam jawa. Gunakan api perlahan.
7. Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah terbit minyak
8. Daging sekilo bawang sekilo siap untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi himpit.
Biasanya Amie mengambil masa selama 2 jam untuk memasak Daging Sekilo Bawang Sekilo tidak termasuk waktu menyediakan bahan.
Nota :
Jika dilihat dalam gambar di atas, warna merah itu ialah hirisan cili merah. Cili merah tidak perlu dikisar tetapi hanya dihiris. Begitu juga dengan bawang besar. Walaupun kuantitinya banyak iaitu 1 kg, tetapi hanya perlu dipotong atau dihiris kasar sahaja.
Proses memasak selama 2 jam dengan api perlahan dapat menghancurkan kedua-dua bahan hirisan tadi. Kuantiti sebenar hasil Daging Sekilo Bawang Sekilo (daging dan bawang 1 kilo) setelah dimasak, boleh dilihat dalam mangkuk di atas.
No comments:
Post a Comment