Sunday, November 3, 2013

Red Velvet Cupcake - sedappp sangat, moist dan mudah dibuat




Assalamualaikum.
Alhamdulillah...akhirnya jumpa juga resepi Red Velvet yang super moist...sangat sedappp....nak membuatnya pun sangat mudah....tak payah guna mixer bagai, godek2 dah siap...
Sebenarnya Mas start tertarik bila tengok satu rancangan di astro tentang pencarian Red Velvet Cake yang paling sedap dan moist...memang nampak chef tu menggunakan minyak sayur dan hasil red velvet tu...sangat mengancam...moisttt
Alhamdulillah, pencarian di google berhasil juga, Mas dapat resepi dari blog Kak Azie Kitchen ....TQ sangat yerk kak...suka sangat ngan resepi ni..TQ juga pada Divas Can Cook atas perkongsian resepi yang mabeless ni....



The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake


Bahan bahan:
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)




Bahan bahan:
Panaskan oven pada 170C.

Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan. 

Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati ( Mas guna tangan tuk kacau dan guna pemukul telur jer ) . Tuangkan coffee dan white vinegar.

Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.(  Oleh kerana Mas kacau guna tangan, Mas tapis adunan tu untuk dapatkan adunan yang licin ) 

Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.

Untuk Cupcake, tuang adunan dalam jag baru tuang kedalam cup, lebih senang kan.
Bakar 20 minit atau hingga masak sahaja untuk elakkan kek menjadi kering.

Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.

Nota:
Untuk cupcake, bakar selama 18-20 minit.


Cream Cheese Frosting

Bahan bahan:
2 (8 oz) packs cream cheese - lembut
¼ cawan susu atau lebih
1 stick butter - lembut (1/2 cawan atau 4 oz)
2 sk vanilla extract
4 cawan powdered sugar

Cara cara:
Satukan cream cheese, susu, butter dan vanilla extract. Putar sehingga sebati.

Masukkan separuh dari gula, kacau sebelum  dimasukkan baki gula.

Kacau sehingga smooth dan fluffy.




Lihat lah...moist kan...
yummm yummmmm




No comments:

Post a Comment