If anyone needs the recipe in English, please shout......
*******************************************
Kali ni Along cuba resepi dari DJ, gang Sarawak... Sedap ayam ni... Along hidangkan menu simple jer malam tu hanya dengan sambal belacan dan ulam2an pun dah cukup. Thanks DJ, it was very nice...
By: RozHomeKreation
Sumber: DayangJack
Resepi Along ubahsuai sedikit & taip semula supaya lebih ringkas.
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam saiz - dipotong
2 tangkai Daun Kari
2 sb Tepung Jagung
2 sb Rempah Bberiani
1 sb Rempah Kari Ikan
1 sb Rempah Kari Daging
1/2 sb Serbuk Kunyit
1/2 sb Serbuk Cili (Along guna 2 sb Cili Mesin)
6-7 btg Serai*
6 biji Bawang Merah*
1 inci Halia*
4 ulas Bawang Putih* (* blend)
2 sb Tepung Jagung
2 sb Rempah Bberiani
1 sb Rempah Kari Ikan
1 sb Rempah Kari Daging
1/2 sb Serbuk Kunyit
1/2 sb Serbuk Cili (Along guna 2 sb Cili Mesin)
6-7 btg Serai*
6 biji Bawang Merah*
1 inci Halia*
4 ulas Bawang Putih* (* blend)
Garam, Gula
CARA2:
1.Gaulkan ayam bersama kesemua bahan dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
(Along tak perap pun, sebab tu lah pucat jer warna nya tapi rasa tetap sedap & berperisa).
(Along tak perap pun, sebab tu lah pucat jer warna nya tapi rasa tetap sedap & berperisa).
2. Goreng ayam sehingga masak keemasan.
3. Hidangkan bersama nasi.
3. Hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment