Tuesday, August 7, 2012

Ayam Masak Merah Berkismis (Chicken in Raisin Tomato Sauce)

The tweak is adding raisins to the ordinary Masak Merah... quite nice but my family complaint it a bit sweet.

Recipe in English will be provided if any request. Rushing with so many other things at the moment.
*********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini Masak Merah macam Along selalu buat tapi kali ni Along campur sedikit kismis hitam.... rasa nya pedas2, masam manis... sedap tapi hubby & anak2 komplen manis. Orang kat rumah ni memang tak pandai makan lauk yg terasa manis walaupun hanya manis sedikit. Boleh lah cuba kalau anda nakkan sesuatu kelainan pada Masak Merah yg lebih pekat sos nya apabila di campurkan kismis.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2 
1 st Serbuk Kunyit
2 bj Kentang - potong2 & goreng sehingga masak 
Rempah Tumis (Kulit Kayu, Pelaga, Bg Lawang, Cengkih)
3 sb Cili Kering Mesin
1 biji Bawang Besar*
2" Halia*
3 ulas Bwg Putih*
2 sb Kismis* (* blender)
2-3 sb Sos Tomato
Garam
Gula - jika perlu 

CARA2:
1. Gaul ayam dgn garam & kunyit.
Goreng sehingga masak & ketepikan.
2. Panaskan minyak & tumis rempah tumis, bhn blend, cili mesin sehingga wangi & pecah minyak.
Masukkan Sos Tomato, garam & gula.
Masukkan ayam & kentang goreng tadi.
Kacau sehingga sebati.
3. Hidangkan dgn nasi.

No comments:

Post a Comment