Assalamualaikum.
Saje baru nak start ngukis. Tengok kawan2 yang lain dah berjenis2 siap buat kuih raya. Semangat ngukis tu tetap ada, cuma slow sikit sebab Adam kecik lagi...ni pun curi2 masa juga masa Adam tido.....geramm sangat tengok Adam yang dah pandai nak menyembang....he3
Untuk kukis Mas yang first, Mas try buat Biskut Kelapa Sapi. Jadi berkenan pulak bila Noorsha promot kat fb masa sembang2 tentang kukis ni.....resepi asal dari Buku Biskut Pilihan dan telah dikongsikan resepinya oleh Kak Nazrah. Dan Noorsha telah menukar oat dengan nestum dan kelapa kering yang dikisar....hmmm..memang semerbak wangi Biskut Kelapa Sapi nie...rapuh gebu jerk biskut nie tau...sedappppp....
Biskut Kelapa Sapi
Resepi : Buku Biskut Pilihan
Sumber : Kak Nazrah
Olahan Resepi : Noorsha
Bahan² :
250 gm mentega
50 gm minyak sapi
150 gm gula kaster ( kira kurangkan kepada 120 gm)
120 gm tepung jagung
150 gm oats - kisar halus (Mas ikut Noorsha ganti 75 gm nestum kisar, 75 gm kelapa kering kisar)
1 tsp serbuk penaik ( Mas pun letak 1/2 tsp saje)
200 gm serbuk badam
Hiasan :
kelapa kering
putih telur
ceri merah
Cara² :
1. Sebatikan mentega, minyak sapi dan gula.
2. Masukkan bahan bahan lain dan uli rata hingga menjadi doh.
3. Acukan bentuk dan celup dalam putih telur dan salut kan dengan kelapa kering dan letakkan hirisan ceri atasnya.
4. Bakar dalam ketuhar hingga kekuningan.
5. Mas bakar selama 25 minit dengan suhu 170c dengan api atas bawah.
Sejukkan dahulu baru simpan dalam balang.
No comments:
Post a Comment