Assalamualaikum.
Sebenarnya dah lama Mas ushar Tart Nenas Gebu Kak Anymz ni...tapi baru semalam diberi kesempatan menerainya...Alhamdulillah...memang sedappp
Jem nenas tu pulak, Mas buat masa awal Ramadhan, kebetulan nenas kat Tesco tengah ada offer, 2 biji, baru RM1.70....murah kan, terus Mas beli untuk dibuat jem..dan Jem Nenas tu, Mas simpan dalam esbox dulu, bila nak guna, baru keluarkan dahulu dalam 3 jam lebih supaya jem nenas tu berada dalam suhu bilik, dah boleh digentel2 untuk dibuat Tart Nenas. First time tau Mas buat sendiri jem nenas, Alhamdulillah, menjadi dengan jayanya...tima kasih pada Kak Anim yang banyak membantu...he3
Masa Mas first time makan Tart Nenas Gebu ni, terus jatuh hati dengan kesedapannya, adunannya pun cantik tak pecah2 semasa menggulung dan rasanya...hmmmmm.....memang gebu ....like beratus kali untuk Tart Nenas Gebu ni....
Tart Nenas Gebu
Resepi: Kak Anymz
Bahan pastri :
4 oz butter - 115 gram
4oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum - 450 gram
sedikit garam
air sejuk
Cara :
Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar DISINI.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C - 180C selama 20 - 25 min
Untuk Inti Tart Nenas, Puan2 boleh gunakan seperti biasa, samada yang dibuat sendiri atau pun yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.
Jem Nenas
Resepi : Kak Anymz
Bahan :
10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
Cara :
Kopek nenas, buang matanya dan sagat.
Kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.
No comments:
Post a Comment