Friday, August 3, 2012

Ayam Percik - Ala Kelantan, Sedapp laa




Assalamualaikum.
Semalam adik ipar cadangkan nak makan Ayam Percik Ala Kelantan.....jadi Mas pun mencari2 resepi dan terjumpa resepi Ayam Percik  Ala Kelantan resepi dari Kak Yani diMyresepi...dan terdetikk untuk mencubanya ...lagi pun resepi2 Kak Yani memang best2...
Alhamdulillah.....Ayam Percik  Ala Kelantan ni memang sedapp...Mas tambahkan cili padi untuk mendapatkan rasa pedas dan supaya kuah ayam percik ni masih putih...sebab resepi Kak Yani, boleh letak cili kisar jika nak kuah merah....
Apa pun, terima kasih diucapkan pada Kak Yani atas perkongsian resepi Ayam Percik  Ala Kelantan yang best ni....


Ayam Percik
Resepi :  Kak Yani

Bahan :
1 ekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa @ asam keping
cili kering - optional... kalau nak kuah merah
garam dan gula secukup rasa
cili padi - Mas tambah untuk kuah yg pedas


Cara :
Blend bawang, halia, serai, ketumbar, jintan...pastu peraplah dalam 1/2 jam.
Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dalam periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2.


No comments:

Post a Comment