This is one of my favourite kuih since I was small.... love every bite of it!
By: Roz@HomeKreation
Source: Hanieliza
Translated into English by HomeKreation
INGREDIENTS:
200g Green Bean Flour (ground roasted bean)
150g Sugar
80g Palm Sugar
750ml Think Coconut Milk
250ml Thick Coconut Milk
250ml Thick Coconut Milk - cook until become brown crumbs called "Tahi Minyak"
1 tsp Browning
METHOD:
1. Mix all ingredients & cook until thicken & shiny.
2. Pour into tin & let it cool.
3. Sprinkle Tahi Minyak on top.
4. Slice & serve.
Alhamdulillah, dapat juga makan kuih kegemaran di bulan puasa ni.... Ada tepung kacang hijau dah lama dah, pemberian seorang kawan dari Semenanjung - kata nya emak nya buat sendiri tepung kacang tu. Dah lama tak berhubung dengan nya, terputus pula hubungan. Di harap ia sihat & gembira selalu.
Sedap resepi Kak Liza ni, tekstur & rasa nya menepati citarasa yg Along mahukan.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Hanieliza
BAHAN2:
200g Tepung Kacang Hijau
150g Gula
80g Gula Merah
750ml Santan Cair
250ml Santan Pekat
250ml Santan Pekat - jadikan tahi minyak
1 st Browning - Along tambah
CARA2:
1. Gaulkan semua bahan dan masakkan sehingga adunan pekat dan berkilat.
2. Tuangkan adunan ini dalam loyang dan sejukkan.
3. Taburkan tahi minyak keatas kuih.
4. Potong kuih dan hidangkan.
UPDATE:
TAHI MINYAK
Atas permintaan, di sini Along terangkan cara2 nak buat tahi minyak dgn lebih terperinci. Harap dapat membantu.
1. Masukkan santan ke dalam periuk & masak dgn api sedehana kecil sehingga menggelegak.
Kacau selalu supaya santan tidak berketul2.
2. Masak sehingga terbit minyak & ini mengambil masa bergantung byk mana santan yg di gunakan.
3. Masak lagi sehingga santan yg timbul tu bertukar warna keperangan.
Angkat & tapis minyak nya & ambil tahi minyak nya sahaja.
No comments:
Post a Comment