Assalamualaikum.
Bahulu versi kukus....memang sangat lembut dan lembab...bila dah rasa seketoi....mesti nak lagi dan lagi dan lagi....betul kan Izahdaut ^_^
Rasanya pun sedang2 jerk manisnya...memang best.....tapi nak membuat balo kukus ni...menggunakan 16 biji putih telur...hmmmm...pikir banyak kali gak..he3...tapi disebabkan teringinnnn sangat nak merasa...Mas buat 1/4 adunan...kikikikiki....Alhamdulillah....tak menghampakan..Ain n Daniel suka sangat...TQ pada tuan resepi Ibutio dan yang menyebarkan resepi ni Kak Wan dan izah ....bestt sangat bolu kukus nie.....
Bolu Kukus Pelangi Putih Telur
Resepi : Ibutio
Bahan A:
500 ml putih telur
300 gm gula pasir
1 sudu besar cake emulsifier (ovellete)
1/2 st garam
Bahan B:
100 ml susu cair
50 gm mentega cair (satukan)
Bahan C:
1 st baking powder
250 gm tepung gandum
25 gm susu tepung (ayakkan)
Bahan D: Mas letak pewarna jerk
1 st pasta strawberry
1 st pasta lemon
1 st pasta mocca
1 st pasta pandan
Cara Membuatnya:
1. Sapukan marjerin dan lapikkan kertas loyang bersaiz 9 inc
2. Pukul putih telur, gula ovellete dan garam sehingga kembang dan kental
3. Ayak tepung gandum, susu dan baking powder.
4. Campur susu cair dengan mentega cair
5. Masukkan campuran tepung gandum ke dalam bancuhan putih telur, kacau rata
6. Tuang campuran susu, kacau rata
7. Bagi adunan menjadi 3 @ 4 bahagian.
8. Campur masing - masing adunan dengan macam-macam perasa.
9. Tuang adunan lapisan pertama ke dalam loyang .
10. Kukus selama 7 minit
11. Lapiskan lapisan kedua.
12. Kukus selama 7 minit.
13. Lakukan sehingga lapisan terakhir dengan kaedah yang sama.
14. Untuk lapisan terakhir, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment