Sunday, January 20, 2013

Snow Cheese Tart




Assalamualaikum.
Terpikat tengok Snow Cheese Tart kat fb hari tu, jadi Mas pun try buat, kebetulan bahan2 memang dah ada, tinggal buat jerk..
Sebenarnya Mas terlupa kat wall fb sapa yang tayang Snow Cheese Tart ni...jadi bila google...jumpa la resepinya...dari May Agumo rupanya....TQ yerk  atas perkongsian resepinya....Mas kongsikan kat sini pulak....
Berbalik pada rasanya....bagi Mas, Snow Cheese Tart ni lebih sedap diletakkan filling sebab  terasa macam kurang jerk bila tak letakk filling dalamnya...he3...next time Mas letakk filling pulak...tapi rasanya....hmmmm..memang sedappp sebab ada cheese atasnya....mabelesss...


Snow Cheese Tart


Tart Shell :

(saya buat 1/2 adunan)

Bahan A:
200 gm mentega
100 gm gula aising - saya kurangkan sikit
1/4 teaspoon esen vanila 

Bahan B:

1 biji telur

Bahan C:
420 gm tepung - saya guna tepung superfine
1 tablespoon susu tepung 



Cara :
 Pukul A hingga lembut.. kemudian masukkan B.
Teruskan pukul hingga gebu dan berkrim - saya guna senduk jerk.
Masukkan C dan gaul rata - teruskan gaul hingga mendapat doh yg lembut dan licin.
 Ambil sedikit doh, tekankan ke dalam acuan tart - cucuk dasar tart shell dgn garfu.
Bakar dalam oven dengan suhu 170c selama 12 - 15 minit @ sehingga keperang2an.
Keluarkan dari acuan , sejukkan dahulu sebelum diletakkan filling.



update :
Mas suka guna resepi ni utk shell cheese tart .

Cheese Tart
Resepi : Azita Kitchen - Kak Ita
Sumber : MasDuniaku dan Masam Manis - Kak Ita


Tart Crust / Shell .
Bahan :
170 gm marjerin
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.





Mas telah update resepi dgn meletakkan filling dalan cheese tart tu...

Cream Cheese Filling 

Bahan :
250 g cream cheese
60 g gula aising
sedikit esen vanila
1 biji telur

Bahan hiasan :
cheddar cheese (block) secukupnya


Cara :
1. Pukul sebati hingga gebu bahan2 tadi.
2. Masukkan dan piping bag .
4. Masukkan filling ke dalam kulit tat ( Blueberry, strawberry, kiwi, oren ).
5 .Paipkan cream cheese ke atasnya. 
6. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
7. Setelah cheese tart suam, taburkan parut cheddar cheese sehingga menutupi permukaan tart.. sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan..




No comments:

Post a Comment