Assalamualaikum.
Cake Pop...kesukaan kanak2....apa lagi bentuknya yg ala2 lolipop dan berwarna warni....memang nampak menarik....
Nak membuatnya pun agak ringkas jika di lihat pada bahan2nya, cuma agak renyah semasa proses membuatnya...banyak step untuk menghasilkan cake pop nie....untuk lihat cara2 membuatnya....boleh lihat DISINI.
Cake Pop
Bahan2 :
Kek coklat
3 sudu besar jem atau filing kesukaan
400 gm coklat masakan
Lolipop stick secukupnya
Hiasan kesukaan secukupnya
Caranya :
Ramas kek coklat.
Masukkan jem atau filing dan gaul rata hingga kek menjadi moist.
Ambil segenggam kek dan bentukkan menjadi bulat, susun dlm bekas dan teruskan sehingga habis, pastikan semua saiz sama .
Sejukkan bebola kek tadi dalam peti ais selama 2 jam lebih.
Setelah 2 jam lebih, bolehlah mulakan proses menghias bebola kek tadi.
Cairkan coklat masakan dalam periuk secara double-boiler. Bila dah cair biarkan seketika.
Ambil batang lolipop dan celupkan sedikit hujungnya dengan coklat tadi.
Kemudian cucukkan ke dalam bebola kek yang sudah disejukan tadi lebih kurang setengah dalam bebola tu.
Biarkan hingga ia keras dlm 15 minit supaya ia tidak tercabut apabila dicelupkan ke dalam coklat cair nanti.
Kemudian celupkan perlahan-lahan bebola ke dalam coklat yg suam, salutkan ia sepenuhnya. Ketuk-ketukkan sedikit supaya lebihan coklatnya jatuh.
Bila dah siap dicelup, taburkan bahan hiasan yang disukai.
Kemudian cucukkan pada polystyrene supaya coklat boleh mengeras dan biarkan ia kering sepenuhnya.
Siap dan boleh dinikmati.
No comments:
Post a Comment