Thursday, January 31, 2013

Dabai Jeruk

 For Sarawakian, dabai is from heaven but for West Malaysian it is an acquired taste i.e. ones need sometime to get used to the taste. I personally love dabai so much that I stocked a lot of it in freezer since it is seasonal fruit. Depending on the level of supply, the price ranges betwwen RM8/kg to RM30/kg. Here me making the preserved dabai in soy sauce.

Dabai in the process

BAHASA MALAYSIA VERSION
Buah dabai ni memang satu kebiasaan di Sarawak tapi takda di Semenanjung. Rasa nya lemak2 & sedap di makan dgn nasi. Selain dari di makan segar (rendam dalam air suam sehingga lembut), dabai masin juga amat popular. Kali ni Along buat jeruk kicap pula.... dapat simpan lama dalam peti-sejuk.

Source: MR_IndaiAim
BAHAN2:
1 kg Buah Dabai
1 botol Kicap Manis
1 botol Kicap Masin

CARA2:
1. Basuh dabai sehingga bersih & masukkan ke dalam botol.
2. Tuangkan kicap menutupi kesemua buah dabai.
3. Tutup ketat & simpan di suhu bilik selama 2-3 hari sehingga isi nya lembut.
4. Siap untuk di hidangkan.
5. Simpan di dalam peti-sejuk supaya tahan lama.





No comments:

Post a Comment