Assalamualaikum.
Terima kasih pada semua yang mengucapkan happy birthday buat Daniel dan atas doa2nya...Aminnn
Hari ni Mas nak berkongsi satu resepi Begedil Daging Burger yang menjadi kegemaran family Mas, terutamanya anak dara Mas, Ain, suka sangat ngan Begedil Daging Burger nie, Ain boleh ratah gitu jerk..jadi kadang2 Mas saje buat banyak dan frozenkan, bila nak makan, tinggal goreng jerk...senang kan....
Begedil Daging Burger
Resepi : MasDuniaku
Bahan:
2 biji kentang saiz sederhana besar
1 keping daging burger - Mas guna Ramly
Daun sup dan daun bawang dicincang - optional
1 sudu besar serbuk lada putih ajishiok - dlmnya dah ada garam
1 biji telur - dipukul sedikit
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
Kupas kulit kentang dan potong dadu. Basuh bersih2 dan toskan.
Goreng hingga kentang empuk, angkat dan toskan. Mas tutup kuali tu dgn tudung periuk supaya kentang cepat empuk.
Dengan menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat (ketika kentang masih panas ) dan masukkan daging burger (defrost dahulu), daun sup dan daun bawang yang dicincang, serbuk lada putih ajishiok dan gaul sebati.
Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang @ pinggan. Buat sampai adunan habis.
Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur yang dikocak tadi dan goreng dalam minyak yang sederhana panas. Bergedil tu jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil tu untuk masak permukaan yang lagi satu.
Angkat dan toskan atas paper towel.
No comments:
Post a Comment