Assalamualaikum.
Sambungan dari menu Nasi Beryani Batu Pahat semalam, Mas kongsikan pulak Lauk Ayam Baryani sebab kuah dan ayam baryani ni adalah salah satu ramuan untuk dimasukkan dalam Nasi Baryani Batu Pahat yang Mas buat semalam. Boleh tukarkan ayam dengan daging jika suka, bergantung pada selera masing2...apa pun, memang terbaikkk Nasi Baryani Batu Pahat ni....
Kuah Ayam Baryani
Resepi : mrsdayat@myResepi
Bahan ( 4 org ) :
setengah kg daging lembu (potong kiub)
atau
1/2 ekor ayam - Mas guna untuk resepi ni
setengah biji bawang besar (hiris)
baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **Dr resepi Nasi Baryani Batu Pahat
1 biji tomato saiz besar (belah 4)
3-4 biji cili hijau
2tbsp tomato puree
1tbsp sos tomato
1/4 cwn susu cair
sedikit ghee
sedikit rempah tumis
3 tbsp rempah baryani
garam,gula,ajinomoto secukup rasa
sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
1 tbsp yogurt
Cara memasak :
Gaul daging @ ayam dgn yogurt.
Sementara tu, panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris. Biar bwg agak garing sedikit
masukkan baki bwg2 yg diblend. Kacau sampai naik bau
masukkan daging @ ayam ( goreng sekejap, jgn smpai garing ayam tu.) ..gaulkan.
Masukkan tomato dan cili hijau. Cili tu takyah hiris. Tomato pun masuk sebijik2.
Masukkan pula sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina, garam, ajinomoto dan gula. Kacaukan sebati
Tutup periuk, biarkan lebih kurang 10 - 15minit supaya daging tu lembut. ( pastikan kuah tu sama rata ngan daging @ ayam.k Kalau tak rata...bule tambah air)
Jika guna daging, Ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
Bila daging @ ayam dah agak2 empuk, masukkan sos tomato, tomato puree dan susu cair. Kecilkan api, kacaukan dan biar lagi atas dapur..
Last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
Buleh la di hidang bersama nasi baryani...
update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..=)
No comments:
Post a Comment