Monday, March 26, 2012

Bingka Biskut Crackers



Assalamualaikum.
Dalam keadaan cuaca sejuk dipagi selasa ni, buatkan kita rasa nak menguyah jerk kan...jadi meh menambahkan lagi koleksi resepi bingka yang mabeles ni. Bila tengok Kak Hana tayang hari tu, terus terasa nak menerainya....tapi baru semalam Mas buat, ada lagi baki bingka tu untuk hari ni...bila simpan dalam freeze, tetap sedapp dimakan sejuk2.....memang  sedappp terasa lemak2 berkrim bingka ni...wangiii jerk semerbak masa membakar...Kak Yatie - Sinar Kehidupanku dan CMG - Dapur Tanpa Sempadan pun dah menerainya.....jadi untuk peminat bingka, try la resepi ni pulak yerk...memang terbaik.....nak membuatnya pun senang sangat....satukan semua bahan kecuali bijan, blend dan boleh dibakar....jadi...selamat mencuba.....

Bingka Biskut Crackers

Bahan :
140g biskut cracker @ setengah peket
85g tepung gandum
210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
3 biji telur
710ml santan @ susu cair - Mas letak santan dan susu cair
1 sudu besar butter @ marjerin @ minyak sapi - Mas guna butter
1sk pandan paste atau pewarna kuning
garam secubit
bijan sangai - jika suka



Cara membuatnya :
Panaskan oven suhu 180. Mas guna api atas bawah.
Lengserkan loyang dengan minyak, kemudian Mas alas loyang dengan kertas minyak.
Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
Bakar selama 1 jam sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong.




No comments:

Post a Comment