Sunday, March 25, 2012

Bubur Pulut Hitam





Assalamualaikum.
Hmmmm..tenggelam timbul jerk kan tuan tanah ni...he3...tak pe la...jangan tenggelam terus dah ler...
Meh layann Bubur Pulut Hitam pulak....dah banyak hari Mas buat, baru hari ni ada mood nak mengupdate blog...sebenarnya first time juga Mas masak bubur ni..selalunya mak yang masak atau Mas selalu beli...rupanya tidak la susah sangat masak bubur ni....lain kali boleh buat lagi...pulut hitam ni pun ada lagi berbaki...alkisahnya mujur la Mas beli beras pulut ni tak banyak..rupanya selain cik abang sayang yang katanya tak suka bubur ni, Ain ngann Daniel pun tak layan gak bubur nie...boleh terjelir2 lidar kata tak sedapppp bila Mas suapkan untuk dia orang merasa dulu...sabar jerk la...jadi maknya la yang perabiskan..banyak kali gak dok ulang makan....bubur yang tak habis, Mas simpan dalam freeze ...lagi best makan sejukkk2....he3...untuk resepi Mas copy dari Kak Nor - Secubit Garam sebab masa Mas serch mencari resepi Bubur Pulut Hitam ni kat google, kluar Secubit Garam....Kak Nor tu..he3..Mas copy resepi akak yerk...

Bubur Pulut Hitam

 Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam ( lagi lama lagi elok )
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh ( extra )






Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.
Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.


*  (Mas pun macam Kak Nor ), Stail K.Nor kurang suka Bubur Pulut Hitam yg agak pekat, K.Nor suka jenis yg sedang2 aje pekatnya tapi tidak terlalu cair... :)



No comments:

Post a Comment