Assalamualaikum.
Satu lagi kuih lama yang menjadi kegemaran sepanjang zaman...suka sangat ngan Kuih Tepung Bungkus dari kecil sampai sekarang...klu dulu arwah tok selalu buatkan bila Mas balik kampung....sememangnya rindukan airtangan arwah...Al fatihah untuk arwah...
Alhamdulillah, sekarang dah pandai buat sendiri...kuih2 tradisi ni sebetulnya simple dan senang dibuat...antara rajin atau tidak jerk...mungkin terasa remeh sedikit sebab menggunakan daun pisang contohnya...tapi aroma daun pisang tu yang membangkitkan kesedapan menikmati Kuih Tepung Bungkus nie...
Kali ni Mas try resepi dari princessharyati@myResepi.com, rupanya resepinya lebih kurang sama macam yang Mas buat dulu DISINI. Cuma kali ni tepungnya agak lembikk sikit...he3..rasanya, tetap sedappp...
Kuih Tepung Bungkus ni Mas buat ahad lepas, masa adik ipar datang bertandang, jadi dah abiss yerk...layan gambar jerk lah...he3
Kuih Tepung Bungkus
Resepi : princessharyati@myResepi.com
Bahan :
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
sedikit garam
daun pisang - untuk membalut
Kuih Tepung Bungkus
Resepi : princessharyati@myResepi.com
Bahan :
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
sedikit garam
daun pisang - untuk membalut
Bahan2 inti :
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Cara membuat :
Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran yang diperlukan. Lap daun pisang bersih2.
Satukan semua bahan inti dan gaul rata. Kemudian kacau atas api perlahan hingga kering. Sejukkan kemudian bulat2kan inti kelapa tu.
Bancuh @ sebatikan tepung beras dengan santan. Masak dengan api perlahan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
Letakkan 2 sudu besar bancuhan tepung diatas daun pisang. Kemudian letakkan inti yang telah dibulat2kan.
Tutup daun pisang dan lipat kedua2 hujung daun dan kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment