Monday, May 14, 2012

Pau Lembut




Assalamualaikum.
Dah jemu tengok Gulai Ayam nun bawah tu....he3...meh layan Pau Lembut pulak...Mas buat Jumaat lepas....jadi dah lama habisss yerk...melayan lagi entry tertunggak...tak kisah la kan...janji update blog....hahahaha
Sebenarnya memang dah lama geram tengok kekawan asyik tayang pau..cuma tunggu betul2 teringin baru Mas buat, maklom la, sekarang ni mood rajin dah kurang sikit....pepaham la kan...Alhamdulillah....bila dah buat...banyak ketul juga Mas makan....kiranya puas hati bila sesekali buat pau...baru beria2 makan....
Kali ni Mas try resepi Kak Ton@myResepi pulak....ni gara2 tengok Tun - Life is a constant battle menayang kat dapurnya....tu yang jadi lagi teringin mengepau....hmmm..memang mabeless pau lembut ni...lembut gebu macam namanya....

Pau Lembut

Bahan : 
250g @ 2 1/2 cawan  tepung pau - diayak ( pakai tepung gandum pun boleh ) Mas guna tepung gandum jerk
3g @ 3/4 sudu teh - yis kering
2g @ 1/2 sudu teh - baking powder
50g @ 4 sudu makan gula castor 
20g @ 1 sudu makan - lemak sayuran ( shortening )
2g @ 1 sudu teh - bread softener
1/2 cawan air suam




Cara :
Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat @ licin

Jika menggunakan Bread Maker :
 Masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.

Nota :
Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam.

Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.

Untuk inti :
 bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.

Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.

Untuk mengukus :
 Didihkan air didalam periuk pengukus. 
Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. 
Kukus pau selama 10 minit.

TIps : 
Air perlu lah betul2 panas @ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..
mengukus pau cuma 5 - 6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali kebawah, barulah buka penutupnya. 
Apabila penutupnya di buka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu..
Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment