Monday, May 7, 2012

Nasi Kabsa



Assalamualaikum.
Meh layan Nasi Kabsa pulak hari nie. Menu lunch family Mas semalam, kebetulan Kak Anim pun tayang Nasi Kabsa ni semalam. Atas pemberian rempah Nasi Kabsa dari seorang akak yang cantikk manis....dapat juga Mas sekeluarga merasa Nasi Kabsa yang sedappppp nie...nak membuat Nasi Kabsa ni pun senang jerk...
Alhamdulillah...suami dan anak2 sukaa...plan lagi lepas nie nak try guna kambing lak..he3...untuk resepinya Mas copy dari Kak Nor - Secubit Garam dan resepi asal dari Resepiraidah. Lupa pulak nak ambil gambar kuah cili yang digadingkan ngan Nasi Kabsa nie...memang terbaikk...

Nasi Kabsa
Resepi : Resepiraidah

Bahan :
1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang
3 pot/cwn beras basmati - cuci dan rendam 30 mionit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot - diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa 
1 biji lemon hitam @ kering - dicucuk bahagian tengahnya 
1 biji lada bengala merah (red capsicum) -  dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji @ serbuk
2 biji cili merah -  jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)




Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan bawang besar dan goreng sehingga wangi. 
Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak.
Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula. 
Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras.
Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak. 
Kacau @ gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.


Nota :
Untuk lemon kering tu K.Nor gantikan dgn sedikit perahan lemon.
Untuk sukatan air, setelah ayam masak, terdapat air dari ayam bercampur dgn rempah ratus tu jadi K.Nor kurangkan sukatan air sebanyak 3/4 cawan. 
Alhamdulillah elok jer nasi masak dan tak lembik tak juga keras. tapi kena ingat ya, sukatan air ni bergantung pada jenis beras yg digunakan.



No comments:

Post a Comment