Assalamualaikum.
Hari ni meroti lagi....dan selalunya Roti Sosej menjadi pilihan....dan resepi Basic Dough juga yang menjadi pujaan hatiku....malasss bebenar nak godek2 cari resepi baru....he3....terima kasih pada tuan resepi Kak Nor - Secubit Garam atas resepi Basic Dough nie....likeeeee sangatttt...roti ni la yang Mas cicah ngan gulai ayam tadi kak...he3....
Roti Sosej - Basic Dough
Resepi : Kak Nor - Secubit Garam
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
380 gm tepung high protein (tepung roti) - Mas guna tepung gandum
3 sudu besar susu tepung - Mas tak letak
80 gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 biji telur A - dikocok siket dgn garfu
100ml air - Mas ganti dengan susu segar sebab tak letak susu tepung
100 gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30 gm butter - Mas guna marjerin
30 gm shortening
Cara membuatnya :
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
Nota :
kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
No comments:
Post a Comment