I've been having fever for two days already... appetite has been very bad with everything taste bitter, nausea and nose becomes too sensitive to any smell... so gotta live on congee these few days and hopefully I will recover soon. My head is spinning & body is aching but I can hardly lie down all time... so pardon me that I have no enough strength to type much tonight.... will share the recipe (which sis Hanifah has kindly consented) when I feel better later. In meantime, just enjoy the pix....
Along ketengahkan satu lagi resepi istimewa dari Sarawak.... kek yg sangat kaya dengan buah2an yg lembab di imbangkan pula dengan rasa kacang gajus... manis nya seperti bak kata manis-manis buah... amat sesuai untuk di hidangkan pada musim2 perayaan. Kek ini di kongsikan oleh kenalan baru dari FB, orang Miri juga - sis Hanifah.... walaupun baru berkenalan sis Hani amat peramah dan baik-hati... tak lokek berkongsi ilmu.... semuga Allah membalas kebaikan nya dengan seribu keberkatan di dunia & akhirat!
Kek ni agak besar, ramai yg merasa serba sedikit. Dapat juga Along hadiahkan kpd 2 org kawan yg bercuti pulang dari NL & China. Selebih nya Along beri sedikit kpd sis Hanifah & hidangkan di pejabat semperna EOY party.
Sorry lah ya, lama tertunggu-tunggu resipi nya... Along masih kurang sihat. Ni dia resipi yg di tunggu-tunggu tu:
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Sis Hanifah
Saiz: 9" persegi
BAHAN2:
8 biji Telur
25g Gula
150g Tepong Gandum
2 sudu makan Butter
2 sudu makan Golden Syrup
2 sudu makan Koko
3 kotak Red Dates
500g Buah Kurma tanpa biji
1 bungkus Pitted Prune
3 bungkus Buah Cherry - hijau & merah campur
500g Kacang Gajus (di belah dua & goreng dgn sedikit minyak)
CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga gula hancur.
Masukkan mentega, golden syrup, koko & tepong - di gaul rata.
Ketepikan sedikit buah2an & gajus untuk topping, masukkan selebih nya & di gaul rata.
2. Masukkan adunan ke dalam kuali & di masak sebentar sehingga pekat.
3. Masukkan ke dalam tin yg di lapik kertas & di gris.
Susun buah2an & gajus yg di ketepikan tadi.
Bakar 170C selama 45 minit.
4. Sejukkan sebelum di potong.
Nota:
Kek ni tahan lebih seminggu di suhu bilik atau 6 bulan di dalam petisejuk.
Kek akan lebih lembab selepas beberapa hari & lebih mesra rasa.
Gift boxes for visting friends from NL & China |
No comments:
Post a Comment