Tuesday, December 4, 2012

Udang Tumis Tempoyak




Assalamualaikum.
Resepi yang simple dan sangat menyelerakan...makan dengan nasi panas2 memang sangat best...tak payah lauk lain dah....ni gara2 tengok HaSue tayang kat fb...jadi terliur lak...kebetulan memang MIL kasi tempoyak baru....hmmmm...memang terus cari udang.....dan buat....hmmm...memang sangat mabeless...


Udang Tumis Tempoyak 
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
 isi udang tanpa kulit secukupnya
cili padi merah + hijau , ikut pedas yerk -  ditumbuk
2 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - 
ditumbuk
2 @ 3 sudu besar tempoyak
Garam dan sedikit gula
sedikit minyak
sedikit air panas jika nak berkuah sikit

Cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris sehingga naik bau, masukkan bahan2 tumbuk dan tumis hingga garing, masukkan udang dan kacau sehingga separuh masak. Masukkan tempoyak dan kacau sehingga masak. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan kacau sebati. Jika nak berkuah, tambah sedikit air panas dan biarkan seketika dan boleh padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment