By: Roz@HomeKreation
METHOD:
Lay a split banana in a dessert plate. Scoop ice-cream on top. Drizzle chocolate sauce and sprinkle some colorful sweet rice.
Pisang Berangan |
Assalamualaikum and Salam Ramadhan buat semua saudara muslims. Alhamdulillah, harini sudah dua hari kita berpuasa. Bagi Along sekeluarga, sambutan Ramadhan hanya lah menu ala kadar.... maklumlah mama yg sibuk seharian di pejabat & pulang kerja barulah bergegas ke dapur.
Hari pertama kelmarin, Along cuma masak Nasi Putih, Kari Daging, Sayur Keladi, Ikan Masin Bulu Ayam (pemberian sahabat sis Marina yg very thoughtful & baik-hati), Cucur ikan Bilis dan Banana Split. Banana Split ni special sebab Pisang Berangan pemberian dari CKS, sahabat seperjabatan. Jauh dia beli pisang berangan ni dari Tukau. Kat Miri susah nak dapat pisang ni & kalau ada pun harga nya mahal belasan ringgit sesikat.
Menu hari kedua lagi sempoi dari hari pertama.... cuma buat Nasi Ayam Goreng dan Bubur Nasi Arab (orang Taiping panggil Kanji Arab). Nak amik gambo pun tak larat bulan pose ni.... kalau nak resipi boleh klik kat link tu. Kalau sesiapa nak dlm BM, kasitau nanti senang2 Along alih-bahasakan ya.
Ini cara Along buat Banana Split.... kot2 lah ada yg nak tau....
By: AlongRoz@HomeKreation
CARA2:
Belah dua sebiji pisang berangan dan susun di atas piring.
Letak aiskrim di atas nya & picitkan sos coklat ke ats aiskrim.
Hiaskan dgn sweet rice berwarna-warni.
No comments:
Post a Comment