Sunday, July 21, 2013

Biskut Sarang Semut




Assalamualaikum.
Antara biskut raya wajib tiap tahun....biskut raya yang penuh nostalgia masa kecik....dulu suka gi beraya semata2 nak mencari biskut ni...klu dah dapat, habis sebalang Mas makan..he3
Sekarang anak2 pun ikut, suka juga dengan biskut sarang semut ni, siap pesan lagi masa awal puasa nak biskut sarang semut nanti masa raya.
Untuk resepinya, Mas suka sangat resepi Kak Hanieliza ni, tapi dah diadjust sikit oleh Noorsha dengan menambah tepung kastard....hhmm..memang terbaekk resepi ni....



Biskut Sarang Semut
Resepi : Kak Hanieliza 
Sumber :  Noorsha

Bahan :
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum ( Mas ikut Noorsha guna 250 gm saja )
100 gm tepung kastard ( Mas ikut Noorsha tambah ) 
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur 
1 sudu kecil esen vanila

Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil




Cara :
Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Update :
Pemarut Biskut Sarang Semut ...TQ Google









Contoh2 pemarut tuk Biskut Sarang Semut, boleh jerk guna yg mana2 ...



No comments:

Post a Comment