Friday, July 27, 2012

Ayam Masak Kicap Kerisik




Assalamualaikum.
Lauk untuk berbuka semalam, Ayam Masak Kicap Kerisik. Menerai lagi resepi dari KakFida@myresepi.com yang senang dibuat dan sangat sedappppp.....hanya perlu hiris2 @ cincang bahan2 dan perap dengan ayam dan kemudian dimasak.....sangat mudahhh....tak rugi tau untuk mencuba resepi Kak Fida nie...Kak Yati - Sinar Kehidupanku pun dah menerainya dan mengakui kesedapan Ayam Masak Kicap Kerisik ni...memang terbaikkk

Ayam Masak Kicap Kerisik

Bahan :
 ( 8 - 10 orang )

1 ekor ayam (1.5 kg) - dipotong kecil, bersihkan dan toskan
3 - 4 biji bawang besar *
8 ulas bawang putih *
3 tangkai lada merah @ hijau *
3 batang serai **
1 ibu jari halia **
1/2 cawan pes cili kering
1/2 botol kicap manis @ pekat manis
sedikit belacan bakar
1/4 cawan air asam jawa
3 sudu besar penuh kerisik
garam, gula secukup rasa jika perlu
sedikit air jika perlu
1/4 - 1/2 cawan minyak masak - untuk menumis


Cara :
Hiris halus bahan2 bertanda *
Hiris dan cincang halus pula bahan2 bertanda ** dan ketepikan.
Campurkan kesemua bahan2 dengan ayam di dalam mangkuk kecuali minyak masak dan gaul hingga sebati. Perap 1/2 jam atau semalaman .
Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan perapan tadi dan gaul rata.
Masak di atas api sederhana dan tutup kuali.
Kacau masakan sekali-sekala dan tambah perasa dan air jika perlu dan masak lagi hingga ayam empuk dan pekat.
Sedap disajikan bersama nasi panas dan enak juga dimakan bersama roti...
Selamat Mencuba... :)



No comments:

Post a Comment