Tuesday, July 24, 2012

Kuih Tepung Pelita





Assalamualaikum.
Antara kuih wajib dibulan Ramadhan...
Semalam masa sembang2 kat fb, ramaii juga yang dah buat Kuih Tepung Pelita untuk juadah berbuka dan semestinya Kuih Tepung Pelita resepi Kak Yani yang menjadi pilihan. Kalau tengok kat myresepi pun, ramaiiii yang dah mencubanya. Mas dah pernah buat sebelum nie, kiranya ini kali ke-6 kot...he3
Pada Mas, Kuih Tepung Pelita resepi Kak Yani ni memang terbaikkk...kuih yang sedappp...tak payah kukus, hanya kacau2 dalam periuk dan tuang dalam bekas....kuihnya lembuttt jerk..manisnya pun sedang2 elok ...Mas try tabur gula pasir sedikit atas lapisan hijau macam yang izahdaut katakan semalam...hmmm...sedappp tau.


Kuih Tepung Pelita
Sumber :  izahdaut

Bahan2 ( 12 cups - bergantung pd saiz bekas )

Lapisan hijau @ bawah :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur  - jgn letak banyak, nnti pahit

Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
 sedikit garam




Cara :

Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ).
Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
Kemudian masak pula adunan santan yang diadun tadi dan kacau sehingga adunan pekat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ).
Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan.


NOTA: 
Mas pun ikut Izah ikut sedikit tips daari joayee untuk membuat kuih ni  basah2 seperti kuih dibeli. Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, saya taruk 2 sudu besar tepung ubi. 
Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas, sudukan dulu sedikit gula ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih. Saya taruk 1/2 sudu kecil gula pasir.



No comments:

Post a Comment