Thursday, July 26, 2012

Puding Roti Sos Kastard





Assalamualaikum.
Walaupun dah banyak kali Mas buat Puding Roti Sos Kastard nie, tak de salahkan nak ulang tayang lagi....puding yang sentiasa mendapat sambutan kat rumah, ada juga yang order ngan Mas puding nie dan Alhamdulillah, adik tu sampai mesej ucap terima kasih dan puji sedapppp......syukur rasanya kan bila masakan kita orang suka.
Untuk Puding Roti Sos Kastard kali ni, sajerk Mas try masukkan dalam cup, hadiah dari seorang akak blogger....rasa puding ni tetap sedap dan nampak cantik bila dalam cup tu...tak payah nak potong2...
Dah dapat satu idea, lain kali kalau nak jamu tetamu dengan Puding Roti Sos Kastard, boleh buat gini...tinggal tuangkan sos kastard jerk...tak payah potong2 ....senangkan....jadi kalau ada lebihan roti tu, buat la Puding Roti Sos Kastard nie....memang terbaikkkk


Puding Roti Sos Kastard
Sumber : Kak Hana, Izahdaut

Bahan :
8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter - cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
2 sudu besar Kismis




Cara :
Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20 - 30 minit agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.




Untuk Sos Kastard :
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard - hana ltk 11/2 sb je..
2 sudu besar gula

Cara membuat kuah @ sos Kastard :
 Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
Tuang ke atas puding roti tadi.




No comments:

Post a Comment