Sunday, October 21, 2012

Apam Polkadot - gebu dan lembut






Assalamualaikum.
Dah banyak hari buat apam polkadot nie....alang2 dah ada order, buat sekali untuk di makan...pernah post apam nie versi strawberi , DISINI. Suka sangat dengan kejadian apam nie yang lembut gebu walaupun  dah sejuk...kalau disimpan elok dalam bekas bertutup, insyaAllah, apam nie boleh bertahan 2 ke 3 hari...selain dihidangkan untuk jamuan, apam ni sesuai juga dibuat hantaran....jadi..selamat mencuba yerk...boleh juga order dengan Mas jika berminat...  ^_^

Apam Polkadot
Sumber : FB Izahdaut

TIPS APAM POLKADOT GEBU DAN INTI TAK BOCOR


SUMBER: dari web Apam polkadot

Gunakan apa2 resepi apam polkadot yang disukai. 
Boleh juga lihat resepinya DISINI.


Langkah2 nya:


Pukul telur putih sehingga kembang elok.


Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.


Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.


Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.


Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.


Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.


Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik piping kemudian picit.*picitkan dalam bentuk pusar


Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.


Kukus 10 - 15 minit sehingga masak.









Nota: 

Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.

Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. 

Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan kita yang lain, semoga ianya bermanfaat.





Tempahan dari Lin...TQ yerk...

Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....



No comments:

Post a Comment