Friday, October 5, 2012

Kari Telur Pecah




Assalamualaikum.
Selain dibuat masak lemak, Mas suka juga masak kari telur gini...sedapp tau....pernah nampak kat dapur Izahdaut....resepinya lebih kurang jerk, cuma daun kari tu Mas ikut cara mak Mas, blend sekali ngan bawang...lagi wangi baunya masa menumis. Dan rasa kari tu lebih sedap....selalunya kalau kari telur, Mas tak letak santan @ susu cair...tak nak lemak2 sangat...he3....makan ngan nasi panas dan ikan goreng....hmmmm...memang best


Kari Telur Pecah
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
4 biji telur
8 biji bawang kecil - dikisar
2 ulas bawang putih  - dikisar
2 tangkai daun kari - dikisar
3 sudu makan serbuk kari 
sedikit bahan penumis - (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
1 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah - belah 2
3 cawan air @ lebih
garam secukupnya
1 kiub ayam

Cara :
1. Tumis bahan kisar, bahan penumis dan serbuk kari hingga pecah minyak dengan api perlahan ( sentiasa kacau supaya tak hangit ).
2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Bila kuah mula mendidih, masukkan tomato, cili, garam dan kiub ayam dan biarkan seketika.
4. Pecahkan telur satu persatu ke dalam mangkuk kecil, dan tuangkan perlahan2 ke dalam kuah yang mendidih tadi.
5. Kacau perlahan2 dan biarkan seketika dalam 2 minit dan boleh tutup api.
6. Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment